Polowanie parą Harrisów

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

haggard pisze:http://www.youtube.com/watch?v=M-Z2eMPQ ... re=related
apropos Harrisa- pomysł na pomocnika do ciągnięcia bałwanka :)
no tak a ten krzyk na koncu to zapewne z powodu tego ze pies ktry ciagnal balwanka wlasnie zawrocil... ewentualnie mozliwe ze jest to montaz dwoch filmow
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

garbus2 pisze:no tak a ten krzyk na koncu to zapewne z powodu tego ze pies ktry ciagnal balwanka wlasnie zawrocil... ewentualnie mozliwe ze jest to montaz dwoch filmow
ma ujeciu gdy pies wypada z zarośli wyrażnie widać z tyłu pierwszy atak ptaka na bałwanka. z tym panicznym strachem przed psami to nie do końca prawda. to w dużej mierze kwestia ułożenia ptaka. jeśli od samego początkupoznają psa i nie wprowadzi się go w sposób gwałtowny to nie powinno być problemu. widziałem już kiedyś film z harrisami i bretonami na polowaniu a nawet z jamnikami króliczymi :) jeśli jednak nie znają psa to jego widok na ogół wzbudza w nich panikę znacznie większą niż u innych ptaków. może bierze sie to stąd że w naturze jednym z najpoważniejszych konkurentów pokarmowych jest pospolity kojot
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

u mnie problem psów zostal wyeliminowany całkowicie, pracuje z harrisami juz 3ci tydzien w parku - psy każdej maści - zero problemów zaróno samiec jak i samica i nie ważne czy razem w koronach czy osobno - stresy sie skończyły...
Z moim brittany też sie dogadują niestety na yorki - polują :)
ZaP
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Co do hackingu lannerow to raczej ciezko jak dla mnie to idelany pokarm dla jastrzebia, moze idealny to przesada, ale raczej szkoda bylo by stracic choc jedno mlode, u mnie bedzie ja matka natura pozwoli lanner,a i w robocie szef dwa zamowil wiec moze jakis tandemik sie zlozy...
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Z psami to chyba tak jak haggard mowi, trzeba od poczatku przyzwyczajac, co do harisow i yorkow to juz slyszalem o podobnych problemach, gorzej jak z tym niecem co mu przedni owczarki lapal ;]
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Kumpel mial kilka nieprzyjemnosci bo samica harrisa pudle w parku lapala :D Niestety one maja wbite w glowe bardzo mocno zabijanie malych biegajacych obiektow.

Lanery na oblocie i potem grzywacze? czysta fantastyka ktora skonczyla by sie grabiami w plecy pod golebnikiem.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

A ty ciagle o ''kurach'' :wink: , nie dasz sie ludziom rozmarzyc, ja uwazam ze teren mam super zwierzyny w brud tylko miec 2 dobrze ustawione osoby z ptakami :) niekoniecznie lanner a kurnikow wcale golebnikow tez w promieiu kilku kilometrow.
choc pewnie masz Adrian racje lannerem tylko RPA :)
polska to kraj pergrina i jastrzebia...mimo wszystko shame:)
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Dyrdymały. Pokaż mi sokolnika, który naprawdę próbował polować w Polsce z lannerem? Ktoś kiedyś powiedział, że lannery nie nadają się do polowania i teraz pokutuje ten pogląd. Wiadomo, że trudno zmienić coś , co zapadło w świadomości społecznej np, że "rude są wredne" :razz:
Ci, którzy latali z lannerem na wysypiskach czy innych miejscach z wylatanym lannerem mogą coś na temat jego pasji łowieckiej powiedzieć. A że to mądry ptak, bardzo szybko można go zmanierować-po co ma się męczyć, jak dostanie za frajer.
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Chodzi mi o samo polowanie na grzywacze, a o lanerach cos ostatnio pisalem i wiem ze, potrafia zrobic swoje. Na dobra sprawe od niedawna Polska ma wieksze sukcesy z sokolami, moze niebawem ktos cos zrobi i z lanerem.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Nowogrodzki pisze:Dyrdymały. Pokaż mi sokolnika, który naprawdę próbował polować w Polsce z lannerem? Ktoś kiedyś powiedział, że lannery nie nadają się do polowania i teraz pokutuje ten pogląd. Wiadomo, że trudno zmienić coś , co zapadło w świadomości społecznej np, że "rude są wredne" :razz:
Ci, którzy latali z lannerem na wysypiskach czy innych miejscach z wylatanym lannerem mogą coś na temat jego pasji łowieckiej powiedzieć.
popieram - lannery to ptaki ktore potrafia polowac i to bardzo dobrze. W szczegolnosci z lini krakowskiej i mysle ze niejedna osoba to potwierdzi. Az strach pomyslec co by potrafila zrobic para takich lannerow :)
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

Post autor: Marcin »

mnie niestety nie udało się z lannera wiele wycisnąć. Może to kwestia wiary. Ale przynajmniej we mnie nie masz konkurenta do lannerków :wink:
pointer
początkujący

Post autor: pointer »

Miałem okazje latać przez kilka miesiecy z lannerami Adama i były to naprawdę ptaszki z wielką pasją łowiecko w szczególności Fidel,który latał w kondycji 515-550g a ugonił dwukrotnie zwierzyne o wadze 800-1000g
ODPOWIEDZ