Zdjecia.

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
bogdan67
stażysta

Post autor: bogdan67 »

Witam wszystkich po długiej nieobecności hm niestety, praca ale nie o tym przypadkiem znalazłem stronkę gdzie wykorzystuję się nadajniki gps w śledzeniu sokołów w obydwu Amerykach ciekawi mię czy w polskich warunkach są możliwości zastosowania dla przeciętnego użytkownika . Również do przeniesienia tego na polskie podwórko w śledzeniu dzikiej populacji czy moglibyście się zagłębić trochę w temacik a nawet stworzyć nowy wątek tak żebym nie zrobił of topu w temacie . http://www.frg.org/SC_PEFA.htm
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

przeciez po Polsce latają i w naszym kraju zakładane są nadajniki satelitarne na błotniaki łąkowe, poza tym w tym roku przez nasz kraj leciało kilka austryjackich rarogów z w/w nadajnikami. Technologia mało przydatna w sokolnictwie - do sledzenia migracji jak najbardziej ale cena zaporowa dla sokolnika, poza tym odczyty punktów są tylko przez specjalistyczne płaten oprogramowanie.
ZaP
bogdan67
stażysta

ZaP pisze:przeciez po Polsce latają i w naszym kraju zakładane są nadajniki satelitarne na błotniaki łąkowe, poza tym w tym roku przez nasz kraj leciało kilka austryjackich rarogów z w/w nadajnikami. Technologia mało przydatna w sokolnictwie - do sledzenia migracji jak najbardziej ale cena zaporowa dla sokolnika, poza tym odczyty punktów są tylko przez specjalistyczne płaten oprogramowanie.
ZaP
Piotrek masz gdzieś może info na temat Tej migracji rarogów jakoś stronę bo z tego co wyczytałem potrafią ustalić ptaka po tych nadajnikach do 20 metrów i go odnaleźć to nie wiem pomijając cenę czy nie jest to przydatne dla sokolnictwa no i zasięg
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Czesc Bogdan. Bodajze w tym roku rowniez jeden z wegierskich rarogow zagladnal do Polski. Poszukam stronki i wysle ci na gg trase migracji.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

litosci - nowy temat niezwiazany z tematem wątku. Moze choc odrobina checi i wystarczy wyszukac o nadajnikach lub zalozyc nowy watek
bogdan67
stażysta

garbus2 pisze:litosci - nowy temat niezwiazany z tematem wątku. Moze choc odrobina checi i wystarczy wyszukac o nadajnikach lub zalozyc nowy watek
strona zawiera zdjęcia a jako ciekawostka doszły własnie te nadajniki bo pamiętam dyskusje na tym forum że coś takiego jest nie możliwe Adaś tak się nie denerwuj bo prosiłem żeby to gdzieś umieścić bo nie bardzo mogę się odnaleźć na tym forum ,a nadajniki są dosyć ciekawe warto by było się zapoznać z tym od strony technicznej i użytkowej, w połączeniu z telemetrią była by to wspaniała rzecz na pewno temat wart zainteresowania , bo wyjaśnienie zapa niewiele tu nam dało co ciekawe śledzili ptaka ponad miesiąc i kilka tysięcy mil. jako admin możesz przenieść temat do innego wątku
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

bogdan67 pisze:
garbus2 pisze:litosci - nowy temat niezwiazany z tematem wątku. Moze choc odrobina checi i wystarczy wyszukac o nadajnikach lub zalozyc nowy watek
strona zawiera zdjęcia a jako ciekawostka doszły własnie te nadajniki bo pamiętam dyskusje na tym forum że coś takiego jest nie możliwe Adaś tak się nie denerwuj bo prosiłem żeby to gdzieś umieścić bo nie bardzo mogę się odnaleźć na tym forum ,a nadajniki są dosyć ciekawe warto by było się zapoznać z tym od strony technicznej i użytkowej, w połączeniu z telemetrią była by to wspaniała rzecz na pewno temat wart zainteresowania , bo wyjaśnienie zapa niewiele tu nam dało co ciekawe śledzili ptaka ponad miesiąc i kilka tysięcy mil. jako admin możesz przenieść temat do innego wątku
moze i moge ale ty rowniez jako zwykly uzytkownik mozesz o tym pisac w osobnym temacie, wchodzisz na dzial np ogolne i klikasz nowy temat...
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

Zdjęcia mojego powsinogi w drugim piórze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
JoHn DuMbaR
sokolnik

1/2 bo juz nie pamietam? w jakiej wadze lata?
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

Aleś go wybielił Tomku. Acze, czy jakiś inny środek? :mrgreen:
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

Post autor: Jastrząb »

O_o o kurde no masakra ;D Super doczekac sie nie moge jakiegos wspolnego wyjazdu w pole :)
polikarp
młodszy sokolnik

W papierach stoi:
Falco cherrug x (Falco hybrid x Falco rusticolus)
Przy założeniu, że "Falco hybrid" oznacza 1/2 (strzelam), mój ptak to...
0,375 białozora.

Teraz latam 890, ale zimą cię zaskoczę :mrgreen:

Mam nadzieję zawitać w listopadzie do Słupska na pole, więc trzeba się zgadać.
JoHn DuMbaR
sokolnik

No to jak na mniej niz 1/2 to na prawde wyrosniety i znakomicie upierzony ptak...choc niektorzy wola asfalty (AREK :mrgreen: ) a jeszcze inni jedyna sluszna opcje pure saker (choc wiem ze jestem w mniejszosci :) )
polikarp
młodszy sokolnik

Ciemne też są w pytkę. Dawid, wkleisz zdjęcie Mamby?
JoHn DuMbaR
sokolnik

To zdjecie to kolejny dowod na to ze hybryda swietne przekazuje cechy bialozora. Kiedys omawiane bylo to tutaj po lebkach a na iff nieco dokladniej. moze i powstaja miszmsze ale na ogol kolory sa bardzo zdominowane przez strone bialozora.
ODPOWIEDZ