Zdjecia.

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
skora
stażysta

Post autor: skora »

Ciekawe modele przelotni, tylko kiepska jakość... Szczególnie zainteresowała mnie ta pierwsza z lewej. Dlaczego jest podwieszona?? Jeśli chodzi o pierwszą z prawej to czy można na tym pieżyć accipitera?? Co sądzicie??
Załączniki
DSC00991.jpg
DSC00991.jpg (14.41 KiB) Przejrzano 3711 razy
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

Jeśli chodzi o pierwszy model przelotni, to myślę, że chodzi o zabezpieczenie ptaka przed drapieżnikami. Inny pomysł nie przychodzi mi do głowy. Proste, a jakie genialne.
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Witam
niestety te modele "przelotni" mają istotne wady.
1. Należy unikać na wybiegu bereł-ptak może się zaplątać lub zahaczyć skrzydłem, jeśli będzie zbyt nerwowy.
2. Siedziska bramkowe mają wady-są nieprzyjazne zwłaszcza dla ogonów.
3. Siedzisko bramkowe na końcu przelotni to też duża wada.

Pierzę ptaki na przelotni i trochę praktyki mam. Ptak na przelotni ma ograniczone możliwości poruszania i bardzo ważne jest to czy nie czyhają na niego jakieś "niemiłe" niespodzianki. Oczywiście ptaki starsze, dobrze ukrócone mają większe wyczucie, ale młode i nerwowe na źle zaprojektowanej przelotni mogą zrobić sobie krzywdę. A jak zwykle "diabeł siedzi w szczegółach.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Profesorze jak sa jakies fotki z Grunwaldu to prosimy :)
skora
stażysta

Post autor: skora »

Tak jest profesorze... Proszę o jakieś podpowiedzi z Pańskiej strony lub innych osób... lub jakieś zdjęcia:)
pozdrawiam
Chwal Ćwik
wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

Na takich przelotniach dobrze pierzą sie tylko dobrze ukrucone ptaki,na zdięciu jastrząb w otwartej wolierze z przelotnią. Do konca pierzenia zostały mu po 2 lotki na strone i dwie piątki w ogonie,ptak przechodzi z pierwszego pióra w drugie.
Ostatnio zmieniony wt cze 08, 2010 9:53 am przez wojtektkn, łącznie zmieniany 1 raz.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

a moj jasrzab pierzy sie luzem w wolierze- zero rozbijania się i z ptakiem jestem codzienie - woliera 6X6m bez dachu (siatka)
ZaP
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

Ja chciałem latać ze swoim sokołem w pierzeniu i o mały włos nie skończyłoby się to jego utratą, później miesiąc trzymałem go na berle, ale to bez sensu, gdy ptak nie lata, a ja mam sporą wolierę. Kiedy kilka dni temu puściłem go luzem, to sypnął piórami konkretnie. Teraz myślę, że jest to najlepszy sposób trzymania ptaka w pierzeniu, jeśli z nim nie latamy.
Awatar użytkownika
jarek
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: jarek »

polikarp pisze:Teraz myślę, że jest to najlepszy sposób trzymania ptaka w pierzeniu, jeśli z nim nie latamy.
Wg mnie jest to najlepszy sposób przetrzymywania ptaka w ogóle, jeśli tylko warunki wolierowe na to pozwalają. I nie ma znaczenia czy ptak się pierzy, czy z nim latamy. Oczywiście jeśli trzymamy ptaka luzem w sezonie to musi być on dobrze ukrócony, ale to chyba oczywiste...
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Profesorze jak sa jakies fotki z Grunwaldu to prosimy :)
No,no, aż taki stary to nie jestem :lol:
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

ZaP pisze:a moj jasrzab pierzy sie luzem w wolierze- zero rozbijania się i z ptakiem jestem codzienie - woliera 6X6m bez dachu (siatka)
ptaki są różne-to już przerabialiśmy. Dla jastrzębia woliera z osiatkowanym dachem to zaproszenie o pokaleczoną woskówkę. Nie sztuka przepierzyć ptaka spokojnego, słabo podatnego na stres. Są jastrzębie o bardzo "nerwowym" charakterze i mimo codziennej obecności sokolnika i codziennego treningu i tak nie potrafią bez zrywania się usiedzieć na pałąku a luzem uderzają w dach(mam na myśli np. naszego Tofika-ptak nie uwarunkowany na człowieka. Przelotnia w/g mnie powinna mieć na wybiegu szerokie siedzisko, nie wysokie, a za siedziskiem powinien być "wał" ziemny. Jeżeli jastrząb przeleci siedzisko i zatrzyma się, to linia przedłużacza jest zgodna z linią spadku wału ziemnego i ptak cofając się nie niszczy ogona o przedłużacz. Te siedzisko na zakończeniu przelotni może mieć kształt półkolisty.
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Post autor: Mamut »

O zdjęcia poproście Megi :razz:
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Nowogrodzki pisze:ptaki są różne-to już przerabialiśmy. Dla jastrzębia woliera z osiatkowanym dachem to zaproszenie o pokaleczoną woskówkę.
jest na to sposób. siatki metalowe lub czarną nylonową siatkę kebera ptaki zadja sie traktować jako coś co skoro jest mało widoczne można sforsowac lub wręcz staranowac. gruba sznurowa siatka już takich problemów nie stwarza bo ptak ją widzi a ponadto nie jest tak "ostra". ja kupiłem siatkę nylonową do bażantów ale we wściekłym zielonym kolorze. ptak w nią nie tłucze.jeśli już mamy metalową lub czarną Kebera to można poprzeplatac ją paskami taśmy w jakimś kolorze aby ptak ja dobrze widział. zauważcie że u szejków w dużych siatkowych wolierach rozlotowych na całej powierzchni siatki umieszczają frędzle z taśmy właśnie po to żeby była dobrze widoczna dla ptaka.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Obrazek
W drodze do domu. świerzy nabytek
lagger
młodszy sokolnik

Post autor: lagger »

Dawid wrzuć foto bez karnala jak możesz. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ