Szablony pęt dla ptaków drapieżnych.
Szablony pęt dla ptaków drapieżnych.
Witam, mam ogromną prośbę. Posiadających jakieś szablony, krój, szkic pęt proszę o podzielenie się nimi np w formie skanu, zdjęcia i wrzuceniu ich na owe forum.
Sądzę że każdemu początkującemu przydadzą się te info.
P.S proszę o umieszczenie dokładnych wymiarów dł. i szerokości i podania gatunku ptaka.
Dzięki z góry.
Chwal Ćwik
Sądzę że każdemu początkującemu przydadzą się te info.
P.S proszę o umieszczenie dokładnych wymiarów dł. i szerokości i podania gatunku ptaka.
Dzięki z góry.
Chwal Ćwik
nigdy nie kumałem wycinania pęt od szablonu
zawsze robiłem na oko i leżały idealnie
ale to pewnie kwestia wprawy i własnych preferencji. ja na przykład dla sokołów używam dość krótkich pęt które uniemożliwiaja rozjechanie się pęt na berle i zaplataniu ptaka wokół pręta co zazwyczaj kóńczy się skasowanym ogonem.
Też tak uważam. Takie swoje najlepiej wychodzą i pasują.haggard pisze:zawsze robiłem na oko i leżały idealnie ale to pewnie kwestia wprawy i własnych preferencji.
Pewnie powiecie, że się czepiam, ale po co początkującemu wymiary pęt, i to dokładne? Jeżeli ktośjest zainteresowany sokolnictwem tak naprawdę, to będzie mu to potrzebne dopiero gdy dorobi się pierwszego ptaka, a najpierw trzeba nieco wiedzy do głowy wbić odnośnie utrzymania ptaków.
Heh a pamiętasz jak zaczeleś się interesować ptakami ? zapewne wszystko chciales wiedziec odrazu tak samo mieć wszystko przygotowane od od pęt po kupienie latawca do budowy woliery włacznieStachu pisze: Pewnie powiecie, że się czepiam, ale po co początkującemu wymiary pęt, i to dokładne? Jeżeli ktośjest zainteresowany sokolnictwem tak naprawdę, to będzie mu to potrzebne dopiero gdy dorobi się pierwszego ptaka, a najpierw trzeba nieco wiedzy do głowy wbić odnośnie utrzymania ptaków.
- Mbartnik
- młodszy sokolnik
- Kontakt:
Wydaje mi się, że jasno zaakcentowałem sposób odbioru.Narni pisze:a jak Pan odebrał te słowa ? ;> moze podzieli się pan z nami doswiadczeniami w jakimś nowym temaciemyśle ze wielu by to zaciekawiło
Co do doświadczeń - temat był wałkowany więc nie widzę potrzeby powielania, a jeśli kogoś to zaciekawiło - to istnieje coś takiego jak opcja "szukaj".
Tak prawda temat byl powielany ale przeciez kazde doswidczenia są inne i kazde wnosza coś nowego a nie widzialem na forum pańskich doswiadczeń zwiazanych z "gołebiorzami"Mbartnik pisze: Co do doświadczeń - temat był wałkowany więc nie widzę potrzeby powielania, a jeśli kogoś to zaciekawiło - to istnieje coś takiego jak opcja "szukaj".
Pamiętam. Tak się składa, że jedyną głupią rzeczą, o jaką zapytałem na początku była cena ptaka i to tylko dlatego, że zdawałem sobie sprawę, że taka "impreza" nie jest tania. Ponad to celem pytania było jedynie zaspokojenie ciekawości, a nie plan zakupu ptaka następnego dnia.Narni pisze:a pamiętasz jak zaczeleś się interesować ptakami ? zapewne wszystko chciales wiedziec odrazu tak samo mieć wszystko przygotowane od od pęt po kupienie latawca do budowy woliery włacznie![]()
Spoko, nie gniewam sięNarni pisze:przepraszam Stachu ze tak osobiście w Twoim kierunku odnioslem pierwsze słowa tej wypowiedzi
Więc tak Panowie, jeżeli chodzi o to czy jestem początkującym sokolnikiem to odpowiadam że nie. Mam dość duże doświadczenie. Szablony pęt potrzebne także i mi ale i też tym którzy dopiero zaczynają, "dobry sokolnik to przygotowany sokolnik". Za wszelkie udzielone odpowiedzi dzięki Wam wielkie.
P.S a z książki "Training birds of prey" na pewno skorzystam.
P.S a z książki "Training birds of prey" na pewno skorzystam.
- Mbartnik
- młodszy sokolnik
- Kontakt:
Widać za mało Pan się "wysilił". Wystarczy wejść w profil i znaleźć posty użytkownika.Narni pisze:...nie widzialem na forum pańskich doswiadczeń zwiazanych z "gołebiorzami" ...szukaj faktycznie istnieje ale nie wiele daje jak juz zostala "wykorzystana"
No ale wystarczy złośliwości z mojej strony.
Dobrej nocy