Szablony pęt dla ptaków drapieżnych.

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
Falco6
pisklę

Szablony pęt dla ptaków drapieżnych.

Post autor: Falco6 »

Witam, mam ogromną prośbę. Posiadających jakieś szablony, krój, szkic pęt proszę o podzielenie się nimi np w formie skanu, zdjęcia i wrzuceniu ich na owe forum.
Sądzę że każdemu początkującemu przydadzą się te info.
P.S proszę o umieszczenie dokładnych wymiarów dł. i szerokości i podania gatunku ptaka.
Dzięki z góry.

Chwal Ćwik
pointer
początkujący

Post autor: pointer »

U Adasia na stronce jest sklepik a w nim tlumaczenie Emmy Ford tam jest to o co pytasz
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

nigdy nie kumałem wycinania pęt od szablonu :) zawsze robiłem na oko i leżały idealnie :) ale to pewnie kwestia wprawy i własnych preferencji. ja na przykład dla sokołów używam dość krótkich pęt które uniemożliwiaja rozjechanie się pęt na berle i zaplataniu ptaka wokół pręta co zazwyczaj kóńczy się skasowanym ogonem.
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

haggard pisze:zawsze robiłem na oko i leżały idealnie ale to pewnie kwestia wprawy i własnych preferencji.
Też tak uważam. Takie swoje najlepiej wychodzą i pasują.

Pewnie powiecie, że się czepiam, ale po co początkującemu wymiary pęt, i to dokładne? Jeżeli ktośjest zainteresowany sokolnictwem tak naprawdę, to będzie mu to potrzebne dopiero gdy dorobi się pierwszego ptaka, a najpierw trzeba nieco wiedzy do głowy wbić odnośnie utrzymania ptaków.
Awatar użytkownika
Młodzik
sympatyk

Post autor: Młodzik »

Z tego co pamiętam w książce "Training birds of prey" było o pętach dla różnych drapoli.
PS.Książke kupisz w sklepie pana Adama na stronie głównej.
Awatar użytkownika
Młodzik
sympatyk

Post autor: Młodzik »

Z tego co pamiętam w książce "Training birds of prey" było o pętach dla różnych drapoli.
PS.Książke kupisz w sklepie pana Adama na stronie głównej.
Narni
żółtodziób

Post autor: Narni »

Stachu pisze: Pewnie powiecie, że się czepiam, ale po co początkującemu wymiary pęt, i to dokładne? Jeżeli ktośjest zainteresowany sokolnictwem tak naprawdę, to będzie mu to potrzebne dopiero gdy dorobi się pierwszego ptaka, a najpierw trzeba nieco wiedzy do głowy wbić odnośnie utrzymania ptaków.
Heh a pamiętasz jak zaczeleś się interesować ptakami ? zapewne wszystko chciales wiedziec odrazu tak samo mieć wszystko przygotowane od od pęt po kupienie latawca do budowy woliery włacznie :wink: wedlug mnie to nie najgorzej zaczyna bo nie pisze jak wiekszosc "gdzie i za ile...(nie dopisze tego do końca zeby nie podnosić cisnienia)) " tylko chce mieć wszystko przygotowane :) a odpowiedz na to pytanie nei tylko jemu sie przyda bo niektorzy nie wierza we wlasne sily i bojąc sie ze zrobia je źle wolą skorzystać z szablonu :wink: a jeśli juz interesuje sie takim drobiazgiem jak wykonanie pęt to nie wierze zeby nie przestudiował tez reszty :) moze w przyszlosci bedzie naprawde dobrym sokolnikiem..... ;-) ale przed nim zapewne jeszcze długa droga :) przepraszam Stachu ze tak osobiście w Twoim kierunku odnioslem pierwsze słowa tej wypowiedzi, choć wiem ze nie są one prawdą bo Ty mialeś juz kontakt z sokolnictwem w szkole :razz: ale chcialem pokazac ze wiekszosc ludzi ktorzy sie z tym osobiscie nie spotkali a jednak zainteresowali nie maja pojecia jak to wyglada naprawde :) napewno wsrod sokolnikow znajdzie sie osoba ktora gdy zaczynala interesowac sie ptakami myslala podobnie do autora tego tematu :wink: a swoja droga nawet gdyby nigdy nie został sokolnikiem i nie kupił ptaka to czemu by nie umozliwic mu zabawy z wycinania ze skory :mrgreen:
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

Stachu pisze:...ale po co początkującemu wymiary pęt, i to dokładne?...pierwszego ptaka,...
Ja trochę inaczej odczytałem informacje autora tematu.
Ale mam zboczenie z doświadczeń z ciężkimi przypadkami (o ludziach PGR-u mowa - pseudo "gołębiorzach") i się czepiam.
Narni
żółtodziób

a jak Pan odebrał te słowa ? ;> moze podzieli się pan z nami doswiadczeniami w jakimś nowym temacie :) myśle ze wielu by to zaciekawiło :)
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Narni pisze:a jak Pan odebrał te słowa ? ;> moze podzieli się pan z nami doswiadczeniami w jakimś nowym temacie :) myśle ze wielu by to zaciekawiło :)
Wydaje mi się, że jasno zaakcentowałem sposób odbioru.
Co do doświadczeń - temat był wałkowany więc nie widzę potrzeby powielania, a jeśli kogoś to zaciekawiło - to istnieje coś takiego jak opcja "szukaj".
Narni
żółtodziób

Mbartnik pisze: Co do doświadczeń - temat był wałkowany więc nie widzę potrzeby powielania, a jeśli kogoś to zaciekawiło - to istnieje coś takiego jak opcja "szukaj".
Tak prawda temat byl powielany ale przeciez kazde doswidczenia są inne i kazde wnosza coś nowego a nie widzialem na forum pańskich doswiadczeń zwiazanych z "gołebiorzami" :razz: no ale nie naciskam :wink: a opcja szukaj faktycznie istnieje ale nie wiele daje jak juz zostala "wykorzystana" :wink:
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Narni pisze:a pamiętasz jak zaczeleś się interesować ptakami ? zapewne wszystko chciales wiedziec odrazu tak samo mieć wszystko przygotowane od od pęt po kupienie latawca do budowy woliery włacznie :wink:
Pamiętam. Tak się składa, że jedyną głupią rzeczą, o jaką zapytałem na początku była cena ptaka i to tylko dlatego, że zdawałem sobie sprawę, że taka "impreza" nie jest tania. Ponad to celem pytania było jedynie zaspokojenie ciekawości, a nie plan zakupu ptaka następnego dnia.

Narni pisze:przepraszam Stachu ze tak osobiście w Twoim kierunku odnioslem pierwsze słowa tej wypowiedzi
Spoko, nie gniewam się :wink:
Falco6
pisklę

Post autor: Falco6 »

Więc tak Panowie, jeżeli chodzi o to czy jestem początkującym sokolnikiem to odpowiadam że nie. Mam dość duże doświadczenie. Szablony pęt potrzebne także i mi ale i też tym którzy dopiero zaczynają, "dobry sokolnik to przygotowany sokolnik". Za wszelkie udzielone odpowiedzi dzięki Wam wielkie.
P.S a z książki "Training birds of prey" na pewno skorzystam.
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Narni pisze:...nie widzialem na forum pańskich doswiadczeń zwiazanych z "gołebiorzami" ...szukaj faktycznie istnieje ale nie wiele daje jak juz zostala "wykorzystana" :wink:
Widać za mało Pan się "wysilił". Wystarczy wejść w profil i znaleźć posty użytkownika.
No ale wystarczy złośliwości z mojej strony.
Dobrej nocy
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

O jakich szablonach pet mowicie? Nigdy nie uzywalem i nie bede czegos takiego uzywal bo kazdy ptak ma inna lape. Co to za problem wyciac pasek skory, przymierzy, zrobic dziury, ponacinac krawedzie, nasmarowac, znitowac i przeciagnaz zemyki. Nie robcie z tego kosmicznej technologii.
ODPOWIEDZ