BERŁA<PAŁĄKI
BERŁA<PAŁĄKI
PLANUJE ZAKUP BERŁA SOKOLEGO I PAŁĄK DLA JASTRZĘBIA.
PROSZE O KONTAKT Z WYKONAWCĄ WYŻEJ WYMIENIONYCH AKCESORI,LUB PROSZE KOLEGÓW SOKOLNIKÓW O NAMIARY NA DANEGO WYKONAWCE.
Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJE
PROSZE O KONTAKT Z WYKONAWCĄ WYŻEJ WYMIENIONYCH AKCESORI,LUB PROSZE KOLEGÓW SOKOLNIKÓW O NAMIARY NA DANEGO WYKONAWCE.
Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJE
Wiem bardzo dobrze,że sklepiki z akcesoriami sokolniczymi nie sa dostepne na rynku europejskim.Ale właśnie dlatego piszac ten post liczyłem na otrzymanie namiaru na osobe,ktora wykonuje samodzielnie siedziska dla ptaków łowczych lub wie gdzie można je nabyć.Nic złego chyba w tym nie jest,że zadałem takie pytanie,przecież niektórzy Koledzy sprzedają własnorecznie zrobione akcesoria jak np.karnale oferuje Jarek P i Irek W,dzwoneczki można kupić od Zbyszka T lub Grzegorza D.Wiec jeśli ktoś nie posiada zdolnosci żeby wykonać karnal lub niema dostepu do dobrego tokarza,żeby zamówić berło,dlatego zwraca się z prośbą na forum sokolniczym celem otrzymania pomocy.Na koniec przytocze wypowiedziane kiedyś słowa człowieka,który jest żywą legendą sokolnictwa "Sokolnictwo to piekna sztuka łowiectwa.Osoba pojawiajaca się z ptakiem na rekawicy zawsze wzbudza zainteresowanie wśrod ludzi,dlatego dbajmy o nasz ą kulture osobistą,wyglad zewnetrzny i akcesoria,ktore używamy na codzień.Nieraz widze ludzi,którzy używają akcesori samodzielnie wykonanych,ale sa to aksesoria nie estetyczne i co najważniejsze niepasujace i wyrzadzające krzywde ptakowi łowczemu np. karnale.Dlatego żeby nienarażac sie na śmiech i krytyke innych osób,jeśli niemasz talentu poproś o wykonanie osobe,która sie na tym zna"
Święte słowa poprzedników. Zdecydowana większość sokolników w Polsce własnoręcznie wykonuje wszystkie potrzebne sprzęty. Ja również mam berło z nierdzewki (to górna część), bolec w ziemię z prętu metalowego, do tego drewniany dysk i zasadniczo po sprawie. Pęta równiez własnej produkcji. Robię plecione z dratwy szewskiej, bo mam pęta oczkowe. Nieskromnie powiem, że podobno są jednymi z najlepszych, jakie widziano 
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 1:00 am przez Stachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Młodziok...
Bez urazy ale wydajesz mi się podejrzany...
Nie tędy droga.
Ja kupiłam dzwoneczki gdy już miałam zamówionego ptaka i przede wszystkim wiedziałam jaki to ptak będzie.
A skoro ty nie masz ptaka to po co ci te wszystkie akcesoria....
???
Drodzy forumowicze proszę tutaj o trzeźwe określenie sytuacji.
Jeśli chcesz być sokolnikiem to proszę najpierw stawić się na praktykę do jakiegoś sokolnika bo uczenie sie na ptaku jest bezsensowne,
Zrobisz mu więcej krzywdy niż sie nauczysz...
Proszę o odzew na moje zarzuty.
Bez urazy ale wydajesz mi się podejrzany...
Nie tędy droga.
Ja kupiłam dzwoneczki gdy już miałam zamówionego ptaka i przede wszystkim wiedziałam jaki to ptak będzie.
A skoro ty nie masz ptaka to po co ci te wszystkie akcesoria....
???
Drodzy forumowicze proszę tutaj o trzeźwe określenie sytuacji.
Jeśli chcesz być sokolnikiem to proszę najpierw stawić się na praktykę do jakiegoś sokolnika bo uczenie sie na ptaku jest bezsensowne,
Zrobisz mu więcej krzywdy niż sie nauczysz...
Proszę o odzew na moje zarzuty.
Mi także wydaje się to trochę dziwne..., ale nie miej tego nam za złe. Po prostu należy uważac.
Powinieneś wykazac się czymś na forum: chociażby wiedzą. W tedy na pewno będziemy patrzeć na Ciebie trochę inaczej. Tylko nie popełniał błedów wielu twoich poprzedników i nie zaczynaj od pytania o pieniądze...
Powinieneś wykazac się czymś na forum: chociażby wiedzą. W tedy na pewno będziemy patrzeć na Ciebie trochę inaczej. Tylko nie popełniał błedów wielu twoich poprzedników i nie zaczynaj od pytania o pieniądze...