BERŁA<PAŁĄKI

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
pointer
początkujący

BERŁA<PAŁĄKI

Post autor: pointer »

PLANUJE ZAKUP BERŁA SOKOLEGO I PAŁĄK DLA JASTRZĘBIA.
PROSZE O KONTAKT Z WYKONAWCĄ WYŻEJ WYMIENIONYCH AKCESORI,LUB PROSZE KOLEGÓW SOKOLNIKÓW O NAMIARY NA DANEGO WYKONAWCE.
Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJE
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

w Polsce wiekszość sokolników sama sobie wykonuje akcesoria, najblizszy sklep z akcesoriami - tu zacytuje admina - Zjednoczone Emiraty Arabskie. :)
ZaP
pointer
początkujący

JA AKURAT NAJBLIZSZY SKLEP Z AKCESORIAMI WIDZAŁEM W INTERNECIE NA STRONACH SOKOLNICZYCH Z CZECH I W.BRYTANI,EWENTUALNIE MOZNA SKOCZYĆ NA STRONKI FRANCUSKIE.
POZDRAWIAM
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

tak ale to sa sklepy wysyłkowe - taki sklepik jak osiedlowy spożywczy to niestety tylko u arabów, nawet u anglikow gdzie ludzi latajacych z ptakami i sokolnikow jest kilka - kilkanaście tysięcy mają wsystko wysyłkowo choć wcale nie mowie ze to zle
pointer
początkujący

Wiem bardzo dobrze,że sklepiki z akcesoriami sokolniczymi nie sa dostepne na rynku europejskim.Ale właśnie dlatego piszac ten post liczyłem na otrzymanie namiaru na osobe,ktora wykonuje samodzielnie siedziska dla ptaków łowczych lub wie gdzie można je nabyć.Nic złego chyba w tym nie jest,że zadałem takie pytanie,przecież niektórzy Koledzy sprzedają własnorecznie zrobione akcesoria jak np.karnale oferuje Jarek P i Irek W,dzwoneczki można kupić od Zbyszka T lub Grzegorza D.Wiec jeśli ktoś nie posiada zdolnosci żeby wykonać karnal lub niema dostepu do dobrego tokarza,żeby zamówić berło,dlatego zwraca się z prośbą na forum sokolniczym celem otrzymania pomocy.Na koniec przytocze wypowiedziane kiedyś słowa człowieka,który jest żywą legendą sokolnictwa "Sokolnictwo to piekna sztuka łowiectwa.Osoba pojawiajaca się z ptakiem na rekawicy zawsze wzbudza zainteresowanie wśrod ludzi,dlatego dbajmy o nasz ą kulture osobistą,wyglad zewnetrzny i akcesoria,ktore używamy na codzień.Nieraz widze ludzi,którzy używają akcesori samodzielnie wykonanych,ale sa to aksesoria nie estetyczne i co najważniejsze niepasujace i wyrzadzające krzywde ptakowi łowczemu np. karnale.Dlatego żeby nienarażac sie na śmiech i krytyke innych osób,jeśli niemasz talentu poproś o wykonanie osobe,która sie na tym zna"
andrzejek
stażysta

Post autor: andrzejek »

...
Ostatnio zmieniony śr kwie 02, 2008 9:42 pm przez andrzejek, łącznie zmieniany 1 raz.
pointer
początkujący

Oczywiście,że moge H .M. idziekuje za zrozumienie.
POZDRAWIAM andrzejku,mysle,ze kiedyś się spotkamy i pogawedzimy
Max
pisklę

Post autor: Max »

Witam jeżeli chodzi o berła i pałąki to już kilka sprzedałem spróbuje przesłać fotke wykonuje przeważnie z nierdzewnych rurek ale to już zależy od indywidualnuch wymagań
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

sklep się robi. strona www. robię berła i pałąki. start w październiku.
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Święte słowa poprzedników. Zdecydowana większość sokolników w Polsce własnoręcznie wykonuje wszystkie potrzebne sprzęty. Ja również mam berło z nierdzewki (to górna część), bolec w ziemię z prętu metalowego, do tego drewniany dysk i zasadniczo po sprawie. Pęta równiez własnej produkcji. Robię plecione z dratwy szewskiej, bo mam pęta oczkowe. Nieskromnie powiem, że podobno są jednymi z najlepszych, jakie widziano :mrgreen:
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 1:00 am przez Stachu, łącznie zmieniany 1 raz.
młodziok
sympatyk

Post autor: młodziok »

możecie mi dać namiary na tego Zbyszka T i Grzegorza D
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

Młodziok...
Bez urazy ale wydajesz mi się podejrzany...
Nie tędy droga.
Ja kupiłam dzwoneczki gdy już miałam zamówionego ptaka i przede wszystkim wiedziałam jaki to ptak będzie.
A skoro ty nie masz ptaka to po co ci te wszystkie akcesoria....
???
Drodzy forumowicze proszę tutaj o trzeźwe określenie sytuacji.
Jeśli chcesz być sokolnikiem to proszę najpierw stawić się na praktykę do jakiegoś sokolnika bo uczenie sie na ptaku jest bezsensowne,
Zrobisz mu więcej krzywdy niż sie nauczysz...

Proszę o odzew na moje zarzuty.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

młodziok pisze:możecie mi dać namiary na tego Zbyszka T i Grzegorza D
:grin: :grin: :mrgreen: :mrgreen:
Brzmi conajmniej jakby mieli ze dwa wyroki na karku :razz:
Balcer
stażysta

Post autor: Balcer »

Ha ha dobrze że Grzegorz.D a nie tak jak często czytam G.D
ketiw
żółtodziób

Post autor: ketiw »

Mi także wydaje się to trochę dziwne..., ale nie miej tego nam za złe. Po prostu należy uważac.

Powinieneś wykazac się czymś na forum: chociażby wiedzą. W tedy na pewno będziemy patrzeć na Ciebie trochę inaczej. Tylko nie popełniał błedów wielu twoich poprzedników i nie zaczynaj od pytania o pieniądze...
ODPOWIEDZ