znalazłem pustułkę

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
erni19791
pisklę

znalazłem pustułkę

Post autor: erni19791 »

Witam
Mieszkam w centrum Gorzowa Wlkp. Wczoraj wracając do domu znalazłem pustułkę przy wejściu do klatki. Obserwowałem ją do wieczora z ciekawości lecz nic się nie działo co mogło by mnie uspokoić i utwierdzić że da sobie rady. Po zmroku postanowiłem zabrać ją do domu.
Poradźcie co z nią zrobić, do kogo się zgłosić..?
Zdaje sobie sprawę że pewnie nie piszę tam gdzie trzeba ale nie wiem gdzie mam pytać bo w instytucjach które powinny sie tym zająć nie udzielili mi pomocy
papi
pisklę

Post autor: papi »

wiesz najlepiej w jak najszybszym czasie oddaj ją jakiemuś ośrodkowi rehabilitacji ptaków drapieżnych albo coś podobnego A ma on jakieś zewnętrzne obrażenia czy coś w tym stylu czy ma ogólnie jakieś uszkodzenia
Lehrer
pisklę

Post autor: Lehrer »

Zapewne jest zdrowa, skoro nic takiego nie napisał. Z tego co wiem to najbliżej Ciebie jest Szczecin i Poznań (Tuchola) Spróbuj się zgłosić do któregoś z tych ośrodków. I to jak najszybciej, dobrze by było dla Ciebie. Pustułka jest pod ścisłą gatunkową ochroną zwierząt. Więc, żeby nie było jakiś prawnych komplikacji, ale też dla dobra ptaszka ;)
erni19791
pisklę

Dla sprostowania i ciekawości dopiszę że ptak jest w dobrej kondycji. Wygląda na to że za szybko chciał wyfrunąć z gniazdka. Pan Masz pokierował mnie i mam nadzieję że pustułka trafi w dobre ręce. Póki co jest pod moją opieką do czasu wyjazdu do Poznania. Je z ręki więc nie będzie problemu do tego czasu. Fruwa sobie po salonie, nawet skorzystała dzisiaj z kąpieli w akwarium.
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Post autor: mirek »

w tym okresie powinna latać bez problemu wiec albo się zmęczyła w co wątpię albo miała jakiś mały wypadek a powiedz mi po prostu czy ma jeszcze gdzie nie gdzie pozostałości puchu najprędzej na głowie ? nawet w tedy gdy ma potrafi już latać na tyle żeby ją wypuścić
jedyne co to ją nakarm jednorazowo to jakimiś sercami od bidy i wypuść tylko obserwuj ją na początku czy rzeczywiście jest wszystko w porządku
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Od paru dni młode pustułki latają mi nad działką wrzaskiem dopominając się od rodziców pokarmu /5 młodych w tym sezonie ! :grin: /-sprawdź gdzie w okolicy słychać młode i jeżeli nic jej nie jest to oddaj ją rodzince !
Młoda sama przywoła rodziców jeżeli są gdzieś blisko -i tak będzie najlepiej dla niej .
Ostatnio zmieniony śr lip 27, 2011 8:11 am przez Pudlak Waldemar, łącznie zmieniany 1 raz.
erni19791
pisklę

Witam
Wczoraj pustułka wróciła na wolność :)
Zjadła chyba z kilo mięsa, zostawiła z dwa kilo guana i odleciała
Ptak chyba po prostu był zmęczony i nie potrzebnie zabrałem go do domu
Mam nadzieję że te 5 dni spędzone u człowieka nie odbiją się na jej życiu
Obserwowałem ją chwilkę bo znikła szybko między blokami ale wydaje mi sie że będzie dobrze
Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie
ODPOWIEDZ