Zdjecia.

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

mam pytanie? szukam zdjęć lub linków do zdjęć Black Shaheenów (Falco peregrinus peregrinator). po oststniej rozmowie z adrianem napaliłem siię jak szczerbaty na suchary na smaca BS coby go na kuropatwy ułozyć. swoją droga piękne są i mają chyba najciekawsze umaszczenie wśród wędrownych
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

http://orientalbirdimages.org/search.ph ... pagesize=1

Wsrod peregrinow masz sporo fotek BLSH sporo zdjec jest tez dodawanych na IFF jesli masz tam swoje konto to chetnie pozniej podesle Ci konkretne linki z poszczegolnych watkow gdzie bedzie troche fotek, jesli znasz powyzsze zrodla to niewiele bede mogl pomoc. Ps ja uwazam ze Ernesti sa ciekawsze.
:)
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Jak dla mnie rns jest ladniejszy ale sa gusta i gusciki, a ztym sie nie dyskutuje... Widzialem kilka polowan na kuropatwy, to dopiero jest sztuka... nie wiem czy jest trudniejsza zwierzyna....
JoHn DuMbaR
sokolnik

Pewnie ze sa :) red grouse, sage grouse, prairie chicken, sharptail grouse :mrgreen: ? ;) do tego 3ba wziac pod uwage ze kuraki preriowe generalnie wystepuja w kilku podgatunkach... tak wiec jest calkiem sporo trudniejszej zwierzyny :) tyle ze poza naszym krajem :) Znajac zycie to amerykanskie przepiorki tez bija nasze kuropatwy na glowe :) ale o tym tylko z Nisusem ;p
haggard
sokolnik

JoHn DuMbaR pisze:Pewnie ze sa :) red grouse, sage grouse, prairie chicken, sharptail grouse :mrgreen: ? ;) do tego 3ba wziac pod uwage ze kuraki preriowe generalnie wystepuja w kilku podgatunkach... tak wiec jest calkiem sporo trudniejszej zwierzyny :) tyle ze poza naszym krajem :) Znajac zycie to amerykanskie przepiorki tez bija nasze kuropatwy na glowe :) ale o tym tylko z Nisusem ;p
wierz mi że w naszych warunkach nie ma trudniejszej i bardziej wymagającej zwierzyny. Anglicy uwarzają kuropatwę za równie trudną jeśli nie trudniejszą niż pardwa. są znacznie szybsze od bażanta czy przepiórki, niebywale wytrzymałe i mają kilka sztuczek w zanadrzu które potrafia mocno zdziwić niejednego sokoła. nie wiem jak przepiórki amerykańskie sie mają do naszej kuropatwy wiec czekam na opinię Adriana bo wiem ze polował na jedno i na drugie. dla mnie dobry sokół na kuropatwy to szczyt kunsztu sokolniczego w naszych warunkach. potwierdzi to każdy kto na kuropatwy polował. bażant wydaje sie przy nich ociężałym żółwiem w dodatku pozbawionym mózgu
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

haggard pisze:Anglicy uważają kuropatwę za równie trudną jeśli nie trudniejszą niż pardwa.
chyba się nieco zagalopowałeś.... Z małych (ale zawsze) naocznych doświadczeń to ja bym nie zgodził się z powyższym, a w szczególności z tą drugą częścią zdania.
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

Peregrinator? Bardziej do papugi podobny niż do wędrownego. Czerwony i bez prążków. Eee. Wolę calidusy. Do tego moment sfotografowania wyjątkowo paskudny. Są gusta i guściki. Jeden lubi jak mu cyganie grają, inny jak mu nogi śmierdzą
JoHn DuMbaR
sokolnik

peregrinatory bywaja bardzo zroznicowane :) w 1 piorze sa piekne zwlaszcza te w polnocno zachodnim rejonie wystepowania. Nie umywaja sie jednak do wyspiarskich peregrinow z basenu Oceanu Indyjskiego, a co do calidusa to mlody ptak w 1 piorze to cos niesamowitego dla mnie :) niemnej wsrod pere to zdecydowanie naj sa pelegrinoides i basta, ew brookei, na temat pegrinusa sie nie wypowiadam bo jak zobaczylem zdjecia w 1 piorze samicy haggarda to stwierdilem ze w Anglii nie ma chyba wcale czystych pere:)...aha no i nordyckie linie sa bardzo atrakcyjne.
wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

A ile ich jest?
Załączniki
20090516105.jpg
wojtektkn
młodszy sokolnik

a tutaj tyle
Załączniki
20090515091.jpg
JoHn DuMbaR
sokolnik

wojtektkn pisze:A ile ich jest?
6 sztuk?;) ladnie...egg pulling czy takie zniesienie bo wygladaja na ten sam wiek.
wojtektkn
młodszy sokolnik

Ta samica składa 5 jaj czasem wszystkie zapłodnione,a jej córka składa 6, a jest w 14 piórze.
haggard
sokolnik

polikarp pisze:Peregrinator? Bardziej do papugi podobny niż do wędrownego. Czerwony i bez prążków. Eee. Wolę calidusy. Do tego moment sfotografowania wyjątkowo paskudny. Są gusta i guściki. Jeden lubi jak mu cyganie grają, inny jak mu nogi śmierdzą
wygląd to nie wszystko Tomek. peregrinator podobnie jak red naped i barbary mimo niewielkich rozmiarów mają opinię najagresywniejszych i najlepiej polujących wędrownych. a mi sie podoba czarny shaheen dlatego że lubię u wędrusów ciemną czarną głowę i bardzo ciemny płaszcz. gdybym miał do wyboru calidusa i Black shaheena wybrałbym to drugie bez zmrużenia oka. wole papugę.
haggard
sokolnik

ps. a jeśli już pólnocne wędrusy to Pealei Aleutian. ciemne diabły z ogniem w oczach :wink:
rarog1
stażysta

Post autor: rarog1 »

witam
jeżeli chodzi o ubarwienie, to najbardziej podoba mi się Falco peregrinus ernesti.
ODPOWIEDZ