Żal...

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

tego nie powiem mojemu chomikowi.
No chyba, że znowu mnie zbudzi (strasznie piszczy kołowrotek)
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Nowogrodzki pisze:tego nie powiem mojemu chomikowi.
No chyba, że znowu mnie zbudzi (strasznie piszczy kołowrotek)
to moze naoliwić? (kolowrotek nie chomika)
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Skuteczniej byłoby naoliwić chomika. Kolowrotek ten nie ma łożysk.

Swoją szosą ludzie różnie reagują na widok pokarmu naszych ptaków. Jakby dostawały wołowinę, to nikt by się nie obruszał, ale kurczaczek, chomiś bez futerka albo świnka morska-dla postronnych obserwatorów trudno strawialne. O tym już pisaliśmy-pewna forma hipokryzji społecznej, niemniej należy uszanować wrażliwość innych.
mazovian
pisklę

Post autor: mazovian »

Można by rzec, po przeczytaniu kilku tematów na forum, że każdego z państwa (mnie również) zasmuci/zdenerwuje/... bezmyślna śmierć dajmy na to drapola z rąk gołębiarzy, natomiast nikt nie zważa (przynajmniej jeszcze tego na forum nie zauważyłem) na śmierć kurcząt czy też mysz używanych jako pokarm dla Waszych ulubieńców. Tak samo bulwersują się hodowcy gołębi gdy ich ulubieńców atakuje "bezwzględny zabójca".
Hipokryzja jest wówczas gdy jedząc hamburgera rozpaczamy nad losem zwierząt rzeźnych, lecz nie występuje już w przypadku żalu tych zwierząt przez skrajnych wegan.
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

Niechce sie wcinac ,ale niestety ktos tu nie docenia z trudem wypracowanych ,doswiadczen i teori,wiec niech ten januszek wiecej nic nie pisze,i nie zapomni wyrejestrowac swojej beszczelnej osoby ,skoro jast taki szybki i tak sadzi to domyslam sie co to za żal-mu du.....sciska.Pozdrawiam kolegów .do uslyszenia
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

mazovian pisze:Można by rzec, po przeczytaniu kilku tematów na forum, że każdego z państwa (mnie również) zasmuci/zdenerwuje/... bezmyślna śmierć dajmy na to drapola z rąk gołębiarzy, natomiast nikt nie zważa (przynajmniej jeszcze tego na forum nie zauważyłem) na śmierć kurcząt czy też mysz używanych jako pokarm dla Waszych ulubieńców. Tak samo bulwersują się hodowcy gołębi gdy ich ulubieńców atakuje "bezwzględny zabójca".
Oczywiście masz rację, każda istota ma równe prawo do życia-jastrząb, kurczak i dżdżownica. Jednak to nie ja tak urządziłem ten pełen łez padół, że zjadamy się nawzajem-kurczaczek dżdżownicę a jastrząb kurczaczka. Jeżeli nie mówimy o pokarmie drapoli z sentymentem, to jest to pewna obrona własnej psychiki, bo przecież nie nakarmimy jastrzębia marchewką.
Nie zmienia to faktu, że powinniśmy z równym szacunkiem traktować sokoła i bażanta, tzn. ich prawo do życia. To wynika także z etyki łowieckiej.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

no właśnie odnośnie chomików - u mnie córk ama nadprodukcje i chyba na wychowanie sów je przeznacze, ostatnio nawet pustułce smakowały zaś płomykówka woli krety :) oczywiście nie łapane ale takie co czasem w wolierze się wykopią :mrgreen:
ZaP
Awatar użytkownika
Młodzik
sympatyk

Post autor: Młodzik »

Nie zrozumcie mnie źle ale co taki chomik robi poza: spaniem, jedzeniem i s.....m. W ½
zgadzam się z ZaP.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

każdy żywy organizm zasługuje na życie ale zależności pokarmowe są proste jak drut i nie my je wymysliliśmy. kto tego nie rozumie jest hipokrytą i ignorantem do potęgi. tak na marginesie- chomik i kura też sa brutalnymi mordercami bo od czasu do czasu jedzą bezkręgowce :wink:
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Młodzik pisze:Nie zrozumcie mnie źle ale co taki chomik robi poza: spaniem, jedzeniem i s.....m.
A tak z punktu widzenia chomika, co Ty, Mlodzik, robisz poza: cyt" spaniem, jedzeniem i s.....m."? koniec cytatu
haggard pisze:każdy żywy organizm zasługuje na życie ale zależności pokarmowe są proste jak drut i nie my je wymysliliśmy. kto tego nie rozumie jest hipokrytą i ignorantem do potęgi.
To jest oczywiste, ale chodzi o to, żeby pamiętać o równych prawach zwierzaków w chwili, kiedy sokół nad Tobą, a kurak w garści.
To jest to o czym mówiłem na warsztatach-sokolniczy kodeks etyczny . Delikatna materia- jastrząb zdobywa pokarm i zabija np. bażanta to prawo przyrody. Kiedy wkracza w to człowiek z "mapetami" to już trochę inna historia.
mazovian
pisklę

Post autor: mazovian »

człowiek też jest częścią przyrody
jak zdobywacie pokarm dla drapoli, jeżeli chodzi o gryzonie to są one w miarę dostępne, ale co z drobiem? macie jakiś hodowców/sprzedawców?
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Post autor: Mamut »

Ludzie przejmują się tymi małymi, żółtymi kurczaczkami które służą nam do skarmiania bo przecież to mały bezbronny kurczaczek i jak można go zabić dla jastrzębia. Ale już nikogo nie obchodzi, że ten kurczak trafiłby do zakładu utylizacji bo jest po prostu "odpadem produkcyjnym" na fermie drobiu...
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Nowogrodzki pisze:
Młodzik pisze:Nie zrozumcie mnie źle ale co taki chomik robi poza: spaniem, jedzeniem i s.....m.
A tak z punktu widzenia chomika, co Ty, Mlodzik, robisz poza: cyt" spaniem, jedzeniem i s.....m."? koniec cytatu
haggard pisze:każdy żywy organizm zasługuje na życie ale zależności pokarmowe są proste jak drut i nie my je wymysliliśmy. kto tego nie rozumie jest hipokrytą i ignorantem do potęgi.
To jest oczywiste, ale chodzi o to, żeby pamiętać o równych prawach zwierzaków w chwili, kiedy sokół nad Tobą, a kurak w garści.
To jest to o czym mówiłem na warsztatach-sokolniczy kodeks etyczny . Delikatna materia- jastrząb zdobywa pokarm i zabija np. bażanta to prawo przyrody. Kiedy wkracza w to człowiek z "mapetami" to już trochę inna historia.
owszem ale pamiętajmy ze w naturze pierwsze polowania też odbywaja sie z pomocą rodziców. widziałem na filmie jak samica wędrownego wypuszca z łap żywego przetrąconego gołębia młodym i asystuje im przy pogoni a gdy sobie nie radzą straca go jednym pikowaniem umożliwiając młodym dosiad. czy jest w tym sadyzm? nie sądzę. natura jest brutalna i nic na to nie poradzimy. swoją drogą bardzo fajna metodę ukierunkowania ptaka na zdobycz stosuje Frank Beebe. robi wabidła które są bardzo wierną repliką np. kaczki. ptak rozlatany na takim wabidle nie potrzebuje zadnej podpuchy. wystarczy trening latawcowy, nauka pikowania spod latawca na owe wabidło i pozostaje konfrontacja sokoła ze zwierzyną.mam w książce dokładną instrukcję jak wykonać takie wabidło łącznie z wykrojem poszczególnych elelmentów więc może w nadchodzącym sezonie wypróbuję ten patent
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

haggard pisze:...mam w książce dokładną instrukcję jak wykonać takie wabidło łącznie z wykrojem poszczególnych elelmentów więc może w nadchodzącym sezonie wypróbuję ten patent
A może byś się podzielił tymi rewelacjami?
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

Post autor: Marcin »

Podejrzewam że chodzi o coś takiego. Te wabidła są strasznie ciężkie i niewygodne. Podczas kręcenia mają machac skrzydłem ale srednio się to sprawdza.
Załączniki
OOK3[1].jpg
ODPOWIEDZ