orły

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

Post autor: Jastrząb »

http://pl.youtube.com/watch?v=HhpRS6g_rz4&feature=related Tu jest fajnie pokazane z wędrownym..
Kuba1997
młodszy sokolnik

Post autor: Kuba1997 »

Kuba1997
młodszy sokolnik

Post autor: Kuba1997 »

antar1
początkujący

Post autor: antar1 »

kłusownik czekajacy na łatwą zdobycz
Załączniki
różne 065.jpg
różne 064.jpg
a tu na patrolu
a tu na patrolu
różne 096.jpg (9.46 KiB) Przejrzano 9326 razy
różne 097.jpg
różne 097.jpg (9.8 KiB) Przejrzano 9326 razy
antar1
początkujący

a nad tym zalewem w lesie bieliki zbudowały sobie gniazdo "postojowe", w którym konsumują.
pod gniazdem pierze :)
Załączniki
Obraz 068.jpg
Obraz 067.jpg
Obraz 066.jpg
antar1
początkujący

i inne ptaki
Załączniki
Obraz 060.jpg
różne 112.jpg
tercel
stażysta

Post autor: tercel »

antar-czy zastanowiłes się dobrze przed zamieszczeniem tych zdjec? piszesz donos na siebie?albo ja czegos nie rozumiem? kazdy dzis moze naruszac strefe ochronna? skoro napisałes o bieliku - kłusownik...!!!! to ornitologiem upowarznionym do kontroli stanowisk zapewne nie jestes-mozesz jeszcze zamieścisz dokładą lokalizację zeby inni mogli sobie po cykac!!!
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

@antar1 - jednak jeszcze dużo czasu upłynie zanim oprócz pieniactwa będzie tu jakiś konkret i poprawna systematyka i ortografia.
Po pierwsze beilik to nie orzeł, po drugie jeśli robisz takie zdjęcia to jesteś na liście ministra środowiska osobą upoważnoną do kontroli strefowej a po trzecie zgłosiłeś swój pobyt u nadleśniczego i dostałęś zgodę na wejście do strefy...
ZaP
Ostatnio zmieniony czw gru 11, 2008 7:30 pm przez ZaP, łącznie zmieniany 1 raz.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem...
Antar wnioski do wyciąngiecia na przyszłość.
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Wlasnie to z bielikiem jest dziwne w wiekszosci ksiazek figuruje jako orzel bielik, w zeczywistosci jest orlanem, a w jeszcze innych pozycjach poprotu bielik, mogl by to ktos w koncu wszystko upozadkowac :P
Haliaeetus albicilla w rzeczywistosci orlany to podrodzina jastrzebiowatych zupelnie inna niz orly jest 8 gatunkow orlanow! ale jestem madry heheheh
ZaP
sokolnik
Kontakt:

wracając do Bielika - w literaturze okresu międzywojennego i z lat 40tych i 50tych po wojnie dosyć często nazywany był ŁAMIGNATEM - to tak jako ciekawostka...
ZaP
antar1
początkujący

Witam! Po pierwsze! Faktycznie sporo czasu upłynie zanim w każdej dziedzinie pozjadam wszelkie rozumy -tak jak Ty ZaP! Ba! obawiam się, że to może nawet nigdy nie nastąpić, bo nie jestem aż tak zarozumiały. Po drugie nie pieniaczę sie tylko się dopytuję (patrz staramłem czegos dowiedzieć, nauczyć). Jeśli Ci to przeszkadza to nie czytaj moich wypowiedzi. tym bardziej, że razi Cię moja ortografia, z którą raczej problemów nie mam. Wypadki przy pracy zdażają się każdemu i raczej są to problemy z obsługą klawisza "alt" niz z ortografią. A jak przeczytasz swój ostatni post tutaj, to zauważysz, że też masz taki problem (dostałęś - jeśli zdajesz sobie sprawę z tego, że to też błąd ortograficzny- chociaż przy twoim stanie wiedzy na każdy temat z pewnością TAK).
ZaP pisze:dostałęś zgodę na wejście do strefy...
tercel pisze:kazdy dzis moze naruszac strefe ochronna?
Gdyby Panowie czytali uważnie, to zauważyli by, że o strefie ochronnej nie ma tam ani słowa. Nie ma tam strefy ochronnej. Nie jest to gniazdo, z którego ptaki wyprowadzają lęgi.
ZaP dla Twojej przyjemności postaram sie więcej nie pisać głupot, a jedynia czytać. mam nadzieję, że to Ci nie będzie przeszkadzać.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

NIe muszą wyprowadzać młodych aby utworzyć strefę - a może właśnie dlatego nie wyprowadzają, bo ktoś im przeszkadza...
Nie pozjadałem wszystkich rozumów tylko prawo dla wszystkich jest jednakowe.
Na koniec - nie widziałem, żeby ktoś z tu piszących opisywał ptaki drapieżne mianem kłusownika - Tobie się to udało jak widzę...
Pozdrawiam
ZaP
antar1
początkujący

Wyprowadzają młode z gniazda, które jest kilka kilometrów dalej na wyspie i które jest objete strefą. Nie przeszkadzają im ani odstrzały kaczek ani ciężarówki ani dziesiątki pracowników gospodarstwa rybnego. Nie przeszkadza im nawet działko gazowe do przepłaszania ptaków: czapli, kormoranów traczy...Prawo dla wszystkich jest jednakowe tylko niech mi Pan powie kiedy i w którym miejscu je naruszyłem?
Co do kłusownika. Czegoś trzeba sie czepić, co? Jest drapieżnikiem i zjada ryby z gospodarstwa tak samo jak wydra norka amerykańska czapla czy perkoz, czy rybołów - i tyle na temat tego kłusownictwa. jest XXI wiek i nie żyjemy w puszczy. Dzik w kartoflisku jest szkodnikiem? Wydra w stawie też. Tylko do wydry tu nikt nie strzela. bielik bez wątpienia jest tu kłusownikiem - tyle, że właściciel kradzionej ryby z podziwem patrzy na tę kradzież.
Na słowo kłusownik w moim poście mozna było popatrzec z przymrużeniem oka.
Przepraszam za te "pozjadane rozumy" zapędziłem się, nie mam prawa Pana osądzać.
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

JoHn DuMbaR pisze:Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem...
Antar wnioski do wyciąngiecia na przyszłość.
Podpisuję się pod tym.
A swoją drogą jeszcze nasuwa mi się powiedzenie: "ZAPomniał wół jak cielęciem był"
ODPOWIEDZ