Generalnie, żeby nie powiedzieć wyłącznie, zdjęcia ptakom robi się na powietrzu (na otwartej przestrzeni, a nie w pomieszczeniach), a co za tym idzie nie jest potrzebna lampa błyskowa. Jeśli jednak robimy z lampą, to przede wszystkim nikt nie przesadza z błyskaniem ptakowi fleszem po oczach, a poza tym jest to tak samo szkodliwe jak dla ludzkich oczu.anek96 pisze:jak robicie zdjecia sowim ptakom to robicie je z fleszem ..nic im sie nie stanie z oczami..glupite pytania ..ale jestem ciekawa.
Zdjecia.
czystych shaheenów nikt w Polsce nie ma ale większośc hodowców ma ptaki które są mixem wielu podgatunków. u większości z nich widac wyrażnie cechy shaheenów. a jesli chodzi o barbary poszukaj w sieci, znacznie łatwiej znalezc hodowlę black i red napped shaheenów niż barbaryJoHn DuMbaR pisze:Widziałem łącznie 5 i wszystkie ciemne, skad u naszych red napped? Może masz na mysli Barbary? Red napped to prawdziwa rzadkosc...
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
Może w sieci łatwiej choć szczerze wątpie, zwłaszcza gdy chodzi o Black shaheen. Natomiast na pewno w UK, Hiszpanii czy USA zdecydwoanie wiecej jest hodowcow i posiadaczy Barbary.
Jedyna duza hodowla shaheenow jaka znam to ta w UEA o ile dobrze pamietam, ale oni zdobywali ptaki z Pakistanu i choćby Iranu bezposrednio z natury ( z tego co mi wiadomo).
Moge być oczywiscie w bledzie.
Pzdr.
Jedyna duza hodowla shaheenow jaka znam to ta w UEA o ile dobrze pamietam, ale oni zdobywali ptaki z Pakistanu i choćby Iranu bezposrednio z natury ( z tego co mi wiadomo).
Moge być oczywiscie w bledzie.
Pzdr.
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
http://www.falconry.ca/europe.htm
Tak zgadza sie. Zwłaszcza Austriacy lubia pisać wszędzie Shaheen. To jednak wcale nie oznacza, ze faktycznie je posiadaja. Jest wiele linkow do stron, na ktorych hodowcy rzekomo hodouja red napped, niestety mnostwo z nich nie dziala lub gdy juz klikniemy na odnosnik sladu po tych ptakach nie widac. Hodowcow black shaheenow w internecie mozna zas policzyc na palcach jednej reki. Nie musi to oczywscie oznaczac, ze tak jest. Nie wszyscy musza miec strony internetowe. Slyszalem opinie, ze z shaheenami to jest tak jak z rarogiem altajskim. Teoretycznie niemal każdy hodowca austriacki je posiada a tak na prawde zapewne nie ma ich prawie nikt. Shaheen jest nieco wiekszy od Barbary, w locie ma nieco inna sylwetke...a tak na prawde to dla laika (patrz ja) jest praktycznie nie do odroznienia. W pierwszym piorze jest jeszcze trudniej, jesli w ogole mozna je rozroznic. Shaheen to moim zdaniem (a zdanie to wyrobilem sobie poprzez opinie kilku osob z zagranicznych forow, dodam ze osob kompetentnych
) to chwyt marketingowy. Te ptaki sa sprzedawane po wyzszej cenie niz barabry. Ma to takze znaczenie w wypadku sprzedazy na ''rynki'' arabskie. Shaheen to przeciez slowo wywodzace sie z arabskiego i oznacza ogolnie sokoly wedrowne, jak z pewnoscia wiesz. Najsmieszniejsze w tym wszystkim jest to, ze Araboiwe nie rozrozniaja afrykansko-kanaryjskich Barbary od generalnie azjatyckich przeciez Red Napped. Dla nich one wszsytkie sa Shaheenami.
Nie odbieraj tego jako proby doporwadzenia do sprzeczki. Mam pokojowe zamiary
. Przedstawiam tylko swoj i nie tylko moj punkt widzenia.
Pozdrawiam.
Tak zgadza sie. Zwłaszcza Austriacy lubia pisać wszędzie Shaheen. To jednak wcale nie oznacza, ze faktycznie je posiadaja. Jest wiele linkow do stron, na ktorych hodowcy rzekomo hodouja red napped, niestety mnostwo z nich nie dziala lub gdy juz klikniemy na odnosnik sladu po tych ptakach nie widac. Hodowcow black shaheenow w internecie mozna zas policzyc na palcach jednej reki. Nie musi to oczywscie oznaczac, ze tak jest. Nie wszyscy musza miec strony internetowe. Slyszalem opinie, ze z shaheenami to jest tak jak z rarogiem altajskim. Teoretycznie niemal każdy hodowca austriacki je posiada a tak na prawde zapewne nie ma ich prawie nikt. Shaheen jest nieco wiekszy od Barbary, w locie ma nieco inna sylwetke...a tak na prawde to dla laika (patrz ja) jest praktycznie nie do odroznienia. W pierwszym piorze jest jeszcze trudniej, jesli w ogole mozna je rozroznic. Shaheen to moim zdaniem (a zdanie to wyrobilem sobie poprzez opinie kilku osob z zagranicznych forow, dodam ze osob kompetentnych
Nie odbieraj tego jako proby doporwadzenia do sprzeczki. Mam pokojowe zamiary
Pozdrawiam.
- Nowogrodzki
- sokolnik
- Kontakt:
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
Witam Profesora.
Niezła zagadka, zdjęcia takie sobie, ptak na każdym wygląda trochę inaczej.
Sugerując się opisem oraz 2gim ze zdjęć pomyślałem od razu o raniuszku. Ale to na pewno nie on. Jedyne co mi ten ptak przypomina to śnieguła, nie jestem jednak ekspertem, ba na ziarnojadach znam się bardzo średnio więc...
W każdym razie ptaszek ładny, czekam na czyjś werdykt...
Pozdrawiam.
Niezła zagadka, zdjęcia takie sobie, ptak na każdym wygląda trochę inaczej.
Sugerując się opisem oraz 2gim ze zdjęć pomyślałem od razu o raniuszku. Ale to na pewno nie on. Jedyne co mi ten ptak przypomina to śnieguła, nie jestem jednak ekspertem, ba na ziarnojadach znam się bardzo średnio więc...
W każdym razie ptaszek ładny, czekam na czyjś werdykt...
Pozdrawiam.
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
- Nowogrodzki
- sokolnik
- Kontakt: