Przemek daj sobie spokój takie posty jakie pisze kuba tylko wpieniają ludzi chyba nie doszło jeszcze do niego ze ma pisac tylko konkretne odpowiedzi na temat
PS; A co do zdj. taki widok łamie serce człowiekowi jak mozna choćby nawet wrzucać je na neta poprosty idiotyzm.
Wracając do mojej ostatniej zagadki, to był to lanner. Samiec w pierwszym piórze, jak to lagger zauważył. Najbardziej spodobała mi się argumentacja haggarda.
Ta sama szkoła.
przemek pisze:Stachu jak dla mnie to ewidentnie subbuteo mysle ze pozostali sie ze mna zgodza
Niby tak, ALE widziałem zdjęcie sokoła skalnego z nogawicami jak kobuz i ogólnie dosyć podobnym wyglądem, i stąd moje zapytanie. Zdjęcie to jest w książce http://www.vogeldagboek.nl/Recensies/Vo ... ogels.html Sam byłem zaskoczony, ale myślę, że takiej marce jak Theodor Mebs można zaufać i być pewnym że nie jest to jakaś podpucha. Tym bardziej, że na tym samym zdjęciu jest drugi skalny całkiem typowy. Wyglądaja jak "zaprzyjaźnione" . Jeśli ktoś ma możliwość rzucenia okiem na te książkę, to polecam, mimo iż jest po holendersku. Naprawdę świetna pozycja wydawnicza.
Zauważyłem, że większość peregrinów made in poland jest bardzo ciemnych w 1 piórze. Zarówno te ze zdjęć jak i na żywo... Na zachodzie wszyscy się zachwycają
Twoja Ziuta też jest stosunkow ciemnym ptakiem piekna...
hybryd też ekstra choć ja wole straight
JoHn DuMbaR pisze:Zauważyłem, że większość peregrinów made in poland jest bardzo ciemnych w 1 piórze. Zarówno te ze zdjęć jak i na żywo... Na zachodzie wszyscy się zachwycają
Twoja Ziuta też jest stosunkow ciemnym ptakiem piekna...
hybryd też ekstra choć ja wole straight
Ziuta wprawdzie pochodzi z polskiej hodowli ale korzenie ma niemieckie. powiem szczerze że większośc polskich wędrownych jest dużo jaśniejsza i ma sporo rudego na głowie. na ogól maja sporą domieszkę red naped shaheena :)Ziuty rodzice to mieszanka czempińskiej lini i wędrownych G.Trommera. jej rodzenstwo z drugiego lęgu poszło w całości do reintrodukcji.Ziuta podobnie jak ptaki Marcina to Falco peregrinus peregrinus.
Nisus pisze:Stachu to jest kobuz na kilometr nie rob sobie jaj.
No przecież wiem. Ten sokół skalny to ciekawostka ornitologiczna. Zajrzyjcie moi państwo do tej książki, co to jej link zamieściłem, a znajdziecie zdjęcie. Tylko nie pamiętam na której stronie, bo nie mam jej w tej chwili przy sobie.