Nowe Nabytki

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

No przecież żartuje:)
lagger
młodszy sokolnik

Post autor: lagger »

Birkut06 pisze:Ten środkowy jest podobno mój... A pierwszy od lewej Huberta jeśli wolno mi zdradzić:-)
Wolno, wolno! to przecież żadna tajemnica. Pozdrawiam.
kazach
stażysta

Post autor: kazach »

Ewelino to ja hahahaha
malowana lala
pisklę

Post autor: malowana lala »

czesc jakos mi sie udalo
opiolicA
sympatyk

Post autor: opiolicA »

szok znowu musze napisac, wpycham sie troche w temat...
dlaczego WY sokolnicy jestescie tacy niedstepni??(z wyjatkaimi i dla nich ukłony)
pogadac, podpytac gdzie jak... a wy NIE !! dlaczego nie?? BO nie!!
no jak sie słyszy takie teksty to Zaaaalllllllllllllllllll...
poczatkujacy rozumiem, ze maja pod gorje, alejak ktos 3 lata walczyl o to by miec uprawnienia nie zaczynal "na dziko" tylko legal saaam cały czas sam-choc sokolnika z krwi i kosci ma pod nosem...
otworzcie sie na ludzi-na SOKOLNIKÓW!
a wszystko o to, ze powiedzmy "ktos" obiecał ptaka-oczywiscie legal zakup i po roku jakos zapomnialo mu sie...
wiec bidnny maz ratujac sie szuka, szuka a tylko słyszy nie znam nikogo kto mialby ptaki, lannery a o jastrzebiach nie wspomne, nie mam zadnych kontaktow-bosz... porazka
wytlumaczcie mi dlaczego tak robicie???
zonka
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

Jak ma papiery to nie widzę problemu. Problemy z ptakami to normalne rzecz. Zamawia się przynajmniej pół roku wcześniej i u pewnego hodowcy. A że są ludzie i ludziska to chyba wiadome( zwłaszcza w Polsce). Wczoraj się chyba nie rodziliście... Ja nie mam hodowli, więc nie pomogę chociaż bym chciał. Jeśli chodzi o lannery i wszystko ma być legalnie to proponuję skontaktować się z Panem Nowogrodzkim, choć o tej porze jest pewnie za późno. Innych hodowców lannerów nie znam, choć wiem, że są. Jeśli chodzi o jastrzębie to sprawa jest trudniejsza i wszyscy wiemy czemu. Zawsze zostaje zagranica, gdzie z ptakami nie ma problemów. I proszę nie uogólniać.
opiolicA
sympatyk

nie nie rodzilismy sie... i widzisz odrazu naskok. pisalam ze zamowiony ptak byl rok temu, mialo byc pewne na 100% nie uogólniam, jest wielu sokolnikow na NIE , bo NIE!!!
papier widac to ie wszystko-ptwartosc, ludzka zyczliwosc, dlatego tez m.in sokolnictwo w polsce wyglada jak wyglada...
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

opiolicA pisze:nie nie rodzilismy sie... i widzisz odrazu naskok. pisalam ze zamowiony ptak byl rok temu, mialo byc pewne na 100% nie uogólniam, jest wielu sokolnikow na NIE , bo NIE!!!
papier widac to ie wszystko-ptwartosc, ludzka zyczliwosc, dlatego tez m.in sokolnictwo w polsce wyglada jak wyglada...
spokojnie. Przeciez to przyroda i nie ma pewnych rzeczy. Akurat z tego co wiem lannery w tym roku generalnie kiepsko wyszly - sam mialem zamowione w dwoch miejscach i na szczescie w jednym sie udalo. Jako osoba ktora ma pare hodowlana moge dac przyklad z ostatniej chwili: para zlozyla 4 jajka, nagle w czasie kiedy mialy sie kluc 3 zniszczyla samica (nie wiem czemu) a jedno piskle sie wyklulo i zdazylismy je wyjac zanim zabila je samica (pierwszy raz miala leg). PO kilku dniach karmienia nagle padł - i tak z 4 potencjalnych młodych zostało ZERO
Przyroda uczy pokory na każdym kroku i zaden z hodowcow nie ma zlej woli kiedy przekazuje przykra wiadomosc ze niestety ptaka nie bedzie....
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

opiolicA pisze:nie nie rodzilismy sie... i widzisz odrazu naskok. pisalam ze zamowiony ptak byl rok temu, mialo byc pewne na 100% nie uogólniam, jest wielu sokolnikow na NIE , bo NIE!!!
sokolnictwo w Polsce wyglada jak wyglada z powodu tego ze istnieje od okolo 30 lat i zawsze bylo mocno ograniczane przez restrykcyjne prawo

czy sprawdzalas na stronie gniazda na tablicy ogloszen?
Awatar użytkownika
jarek
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: jarek »

Jeśli ktoś nie chce / nie ma możliwości kupowania ptaków w Polsce, to tak właściwie co z tego? Wystarczy poszukać - nie wiem jak jest teraz, ale jeszcze dwa tygodnie temu można było spokojnie zamówić ptaka w Czechach (na ten sezon ;)). Nie macie kontaktów? Wystarczy wpisać w google np. "Falconry Czech Republic" albo coś podobnego, poszukać , zadzwonić, napisać kilka e-maili. Jeśli ktoś ma żal, że nie ma obiecanego ptaka, rozumiem. Ale jeśli ktoś chce kupić ptaka, to będzie szukał dalej, a nie żalił się na forum że świat jest zły. Niestety, czasem tak bywa, że wiatr wieje w oczy...

Ps. Popieram Birkuta, proszę nie uogólniać.
opiolicA
sympatyk

ehhhhhhhhh zal.. nie poddalismy sie, sa jeszce ludzie, tak sie sklada ze nie ma kontaktow widac tu gdzie mieszkamy sa malo zyczliwi ludzie-nie jeden lecz kilku...
a co do przyrody, płata figle i sama sie o tym przekonalam, aczkolwiek ptak tam gdzie zostal zamowiony jest, legi w miare udane ale "poszedł" do kogos innego, dlaczego ???? dobre pytanie, tablica ogloszen przeszukana.
mysle jednak ze cosik bedzie
a ja sie nie zale ze nie ma ptaka, bo zukac umiem
zale sie ze jak prosi sie o porade, moze jakis dobry kontakt to sokolnik, niedaleko nas zbywa nas od 3 lat i to w chamski sposob,nie on jeden wiec o tym pisze1 rozumiem nie gadac z zupełnym laikiem i kupnie ptaka... ja mowie o sokolniku z papierami, ktorego tera marzeniem jest ptak, po ciezkim trudzie i lekcjach POKORY, zdobywaniu wiedzy potrzebnych umiejetnosci...i mozna by tak dlugo
odrobina otwartosci i checi :grin:
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

jesli chodzi o mnie i o "100%" to mowielem, ze jak bedzi eto bedzie, ale z tego co wiem to macie juz ptaka od Janka, jesli nie wyszedl - prosze o kontakt, dostepne sa jescze 3 jastrzebie na LItwie z |CITES i jeśli potrzebujecie to dam kontakt.
no chyba, ze pustułki bo siedza na 2gim legu albo sowy to moge pomoc.
ZaP
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

opiolicA strasznie agresywna jestes, i z pretensja do calego swiata!?, daj na luz kazdy rozumie Twoje zdenerwowanie ale nie musisz czepiac sie od razu do wszystkich i uogulniac, ze sokolnicy to kawal sku$@#w... Ja znam wielu pozadnych, wiec prosze Cie bardzo nie nazywaj wszystkich tak samo po kilku przypadkach, a i Twoje ataki na srodowisko sokolnictwa wydaja sie byc nie na miejscu, co 3 lata maja do 30 lat tradycji, wiec troche pokory, a jesli dobrze sie orientuje to Twoj marz ma uprawnienia, a nie Ty... To nie jest zaden osobisty atakt tylko chec wyjasnienia sprawy.

ps. Jesli Twoj maz bedzie mial jastrzebia od Janka to tylko pogratulowac! Swietne ptaki i 100% legal.

Pozdrawiam Przemek Ł.
opiolicA
sympatyk

nie musze miec uprawnien zeby sie wypowiadac....
1-nikogo tutaj niezwyzywalam-umiejetnosc czytania ze zrozumieniem!
pretensej-a gdzie tam-naswieytlam sprawe, byc moze po to by inni wiedzieli wczesniej to czego my uczymy sie na bledach i uszczypliwosci innych!
3 pokory, ktos zdaje sie pisal ze najpierw nauka, wymagane dokumenty, wiedza...
ptak na koncu
ptaki od JANKA??? hmmmmmmmmmm widac nie o tym samaym Janku piszemy
ZAP od tego Janka nie mamy ale dogadalismy sie z Bełchatowem:)
i bron boze ja nikogo nie obrazam!!!!!!!!!!1

sa wyjatki jak wszedzie i te wyjatki daja w d...
pozdrawiam milych sokolnikow i tych ktorzy mnie nie lubia tez:)
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Spokojnie nikt Cie nie atakuje alez Ty jestes goracy temeperament, luzu troche, a to czy ktos kogos nie lubi po kilku wypowiedziach na forum, to tez nieporozumienie, inaczej jak ma sie stycznosc z kims na zywo, wtedy mozemy rozmawiac o lubieniu albo o nie lubieniu, a jesli chodzi o Jastrzebie to malo jest hodowcow, co Pana Janka wiekszosc kojarzy.
ODPOWIEDZ