bad news

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
Zablokowany
Awatar użytkownika
Nowogrodzka
sympatyk

Post autor: Nowogrodzka »

irek pisze:Witam
Popieram ZaP'a w tej dyskusji.
Tylko ta wymiana zdań nie dotyczy kosztów, z którymi każdy na swój sposób sobie radzi,a raczej odpowiedzialności za słowa i czyny osób, które dysponują ptakami drapieżnymi i mają wpływ na postrzeganie sokolników i im podobnych.
To jest clou dyskusji.
TN
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

współczuję ptakom których całe życie to trening na podwórku. jakoś nie wierzę że np.wylatany raróg bedzie trzymał sie tak małego obszaru...no chyba że że masz podwórko wielkosci kilku boisk piłkarskich
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

na zakończenie tematu...
1. mam ptaki, zgodnie z prawem i czy ktokolwiek chce czy nie - mam i będę je miał.
2. Jeśli wiece a zapewne tak - koszty utrzymania ptakó są wysokie, jeśli sie ma ich dużo - to chyba nie trzeba rozszerzać kwestii
3. Każdy normaly człowiek, nie tylko ptakami żyje ale ma czasem rodzinę dzieci - i niestety wszystkie zarobione pieniądze nie mogą być ulokowane w wolierach, zamrażarkach czy kolejnej najnowszej elektronice, a jeśli już są lokowane to chyba normalną sprawą jest chęć uzyskania chociaż częsciowego zwrotu nakładów.
Jako, że częsć ludzi popiera co piszę, inni dzwonią i mówią, że przegiąłem a jeszce inni mówią inne rzeczy nie będę tej dywagacji już kontynuuował.
Ps - jeśli ze spokojem każdy "sokolnik" i sokolnik spojrzy w lustro to zobaczy, że do tego samego dąży, a niektorzy naprawde ogromne pieniądze na tym zarabiają i chyba wszyscy wiemy o kim mowa. MI to nie przeszkadza, że człowiek jeśli ma możliwosci to z nich korzysta.. jak widać tylko mi to nie przeszkadza...
Pozdrawiam wszystkich i przenoszę się na swoje podwórko... oczywiscie w zgodzie z polskim ustawodawstwem :)
ZaP
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

Witam. Kończąc (z mojej strony) tą dyskusje stwierdzam:
1)Zap - poprawiłem ta literówkę specjalnie dla Ciebie :razz:
2)Do Zarządu gniazda i administratora tego forum - Czy tylko ja widzę, że na forum SOKOLNICZYM osoba niebędąca sokolnikiem sprzedaje ptaki postronnym ludziom i robi sobie darmową reklamę?
3) Popieram wszystko co napisał Haggard i Nowogrodzcy. Cieszę się, że bywają tu ludzie, którym na sercu leży dobro sokolnictwa i ptaków.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 1:00 am przez Birkut06, łącznie zmieniany 1 raz.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Birkut06 pisze:Witam. Kończąc (z mojej strony) tą dyskusje stwierdzam:
1)Zap - poprawiłem ta literówkę specjalnie dla Ciebie :razz:
2)Do Zarządu gniazda i administratora tego forum - Czy tylko ja widzę, że na forum SOKOLNICZYM osoba niebędąca sokolnikiem sprzedaje ptaki postronnym ludziom i robi sobie darmową reklamę?
3) Popieram wszystko co napisał Haggard i Nowogrodzcy. Cieszę się, że bywają tu ludzie, którym na sercu leży dobro sokolnictwa i ptaków.

1) nie odnosze się do tej wypowiedzi niemniej stwierdzam ze jest niepotrzebnie złośliwa
2) regulamin zabrania umieszczania ogłoszeń wprost o sprzedaży ptaków i użytkownik Zap się do niej stosuje. To czy robi krypto reklame czy nie niech kazdy oceni sam - gdyby powyższy cytat potraktować powaznie nalezałoby usnąc każdego kto napisze "mam parę hodowlana" alno "moje harrisy ostatnio zaczęły ćwierkać" itp ... Nie popadajmy w skrajności. Co do nzawy "sokolnik" niezależnie od tego czy się poluje czy nie i tak ogół ludzi pojmuje osobę z ptakiem na rękawicy jako sokolnika więc dyskusja wydaje się być nieco niepotrzebna....
3)Myslę ze każdemu zależy na ptakach i prosiłbym nie insynuować i pomawiać innych użytkowników tego forum - to zastrzeżenie kieruję w szczególności do powyżej cytowanych osób.
Birkut06
młodszy sokolnik

garbus2 pisze:Co do nzawy "sokolnik" niezależnie od tego czy się poluje czy nie i tak ogół ludzi pojmuje osobę z ptakiem na rękawicy jako sokolnika więc dyskusja wydaje się być nieco niepotrzebna....
Właśnie dla tego, że każdy człowiek z ptakiem na ręku postrzegany jest jako sokolnik dyskusja na ten temat jest potrzebna.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

birkut - hcesz pogadać - zapraszam do siebie - zobaczysz ocenisz, a sprzedać każdy może harrisa tak jak kure i kaczkę, nieznajomość prawa nie usprawiedliwia Cie do oczerniania mojej osoby.
ZaP
Awatar użytkownika
Nowogrodzka
sympatyk

garbus2 pisze: Co do nzawy "sokolnik" niezależnie od tego czy się poluje czy nie i tak ogół ludzi pojmuje osobę z ptakiem na rękawicy jako sokolnika więc dyskusja wydaje się być nieco niepotrzebna....
Właśnie dlatego ona jest potrzebna, aby rozrastajaca się rzesza osób nie w pełni przyuczonych do obcowania z ptakami drapieżnymi, a paradująca z przysłowiowym "sokołem" na rękawicy jednoznacznie nie kojarzyła się z sokolnikiem.

garbus2 pisze:Myslę ze każdemu zależy na ptakach i prosiłbym nie insynuować i pomawiać innych użytkowników tego forum - to zastrzeżenie kieruję w szczególności do powyżej cytowanych osób.
Wyraźnie widzę niekonsekwencję w wypowiedziach i działaniach wspomniannego Kolegi, która szkodzi wizerunkowi sokolników. Bardzo słusznie On postępuje jeżeli wszelkie zarobione przy ich uzyciu pieniądze wydaje na ich utrzymanie, a nie na własne przyjemności, lecz niech nie mówi, ze to nie jest zarabianie. Być moze nie ma zysku, ale to całkiem inna sprawa...
Ponadto czy sprzedawanie Harrisa 16-latkowi, po błyskawicznym kursie nie budzi niepokoju Administratora?
Z poważaniem.
Teresa Nowogrodzka
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Birkut06 pisze:
garbus2 pisze:Co do nzawy "sokolnik" niezależnie od tego czy się poluje czy nie i tak ogół ludzi pojmuje osobę z ptakiem na rękawicy jako sokolnika więc dyskusja wydaje się być nieco niepotrzebna....
Właśnie dla tego, że każdy człowiek z ptakiem na ręku postrzegany jest jako sokolnik dyskusja na ten temat jest potrzebna.
moze i tak ale nie w takim wymiarze. Dyskutowanie i tak nie zmieni pojmowania słowa "sokolnik" przez kilk amilionów naszych rodaków. Jak pisałem lepiej podyskutować jak wspólnie promować sokolnictwo w tym również trzymanie ptaków.
Awatar użytkownika
Nowogrodzka
sympatyk

ZaP pisze:...sprzedać każdy może harrisa tak jak kure i kaczkę...
ZaP

No i proszę...!
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Nowogrodzka pisze:
garbus2 pisze:Myslę ze każdemu zależy na ptakach i prosiłbym nie insynuować i pomawiać innych użytkowników tego forum - to zastrzeżenie kieruję w szczególności do powyżej cytowanych osób.
Wyraźnie widzę niekonsekwencję w wypowiedziach i działaniach wspomniannego Kolegi, która szkodzi wizerunkowi sokolników. Bardzo słusznie On postępuje jeżeli wszelkie zarobione przy ich uzyciu pieniądze wydaje na ich utrzymanie, a nie na własne przyjemności, lecz niech nie mówi, ze to nie jest zarabianie. Być moze nie ma zysku, ale to całkiem inna sprawa...
Ponadto czy sprzedawanie Harrisa 16-latkowi, po błyskawicznym kursie nie budzi niepokoju Administratora?
Z poważaniem.
Teresa Nowogrodzka
Prawnie rzecz ujmując ma do tego prawo o moralności nie dyskutuje bo ocenia to sam, nie znam ów 16 latka więc nie będę się wypowiadał. Kilkutygodniowy kurs wystarcza by złapać podstawy i nie zrobić ptakowi krzywdy wiec po raz kolejny jest tu pewna przesada. W Wilekiej Brytanii są kursy tygodniowe ( a nawet kilkudniowe) a harrisa można kupić w sklepie zoologicznym więc i tak uważam że omawiany tu przypadek nie kwalifikuje się jako zbrodnia (wspomne tylko że Gniazdo organizuje kurs własnie tygodniowy). Czy tylko dlatego ze osoba nie skończyła 18 lat i zamiast tygodniowego kursu organizowanego przez Gniazdo odbyło kilkutygodniowe przygotowania w innym miejscu oznacza ze od razu sprawi iż polskie sokolnictwo popadnie w głębokie represje nadinterpretujących wszystko urzędnilków? Myslę ze tu równiez podaje się skrajność.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

sądzę że tej dyskusji towarzysza niepotrzebne emocje. Zap, nic do ciebie nie mam bo cie nie znam. nie jestem zwolennikiem sprzedazy ptaków wedle zasad wolnej amerykanki. nic na to nie poradzę- mam prawo do własnego zdania. pamietam jeszcze z czasów technikum że czasem po roku okazywało że ktos poprostu sie do tego nie nadaje mimo tego że swietnie sie zapowiadał. moim zdaniem 6 tygodni to zbyt mało.zwłaszcza ze w tym wieku ludzie mają dziesięc pomysłów na sekundę. dzis wybłaga rodziców o zakup szczeniaka a kiedy pies ma rok nie ma komu z nim wychodzic na spacer...p.s.
ZaP pisze:a sprzedać każdy może harrisa tak jak kure i kaczkę,
/sądzisz ze to jest własciwe podejście? taka postawę należy wpajac przyszłym sokolnikom?
Birkut06
młodszy sokolnik

W świetle tego, co było mówione na spotkaniu w Tucholi proponuję szanownemu (absolutnie bez ironii) administratorowi uzgodnić stanowisko z zarządem gniazda. Obawiam się, iż zdania (w tej ważnej i podstawowej sprawie) administratora i sokolniczego są rozbieżne. Wiem - ilu ludzi tyle zdań, ale ogólna wizja powinna być jedna.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

poczytaj ustawe o ochronie przyrody wraz z załącznikami, konwencję Waszyngtońską i kilka innych aktów prawnych, przejrzysz na oczy !!
Ad forum - to jeśli się mylę proszę mnie poprawić - to nie jest forum gniazda sokolników tylko forum -= sokolnictwo.pl
i Administrator - takie jego prawo może zbanować kogo chce ale nie na rozkaz...
ZaP
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 1:00 am przez ZaP, łącznie zmieniany 1 raz.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Birkut06 pisze:W świetle tego, co było mówione na spotkaniu w Tucholi proponuję szanownemu (absolutnie bez ironii) administratorowi uzgodnić stanowisko z zarządem gniazda. Obawiam się, iż zdania (w tej ważnej i podstawowej sprawie) administratora i sokolniczego są rozbieżne. Wiem - ilu ludzi tyle zdań, ale ogólna wizja powinna być jedna.
to forum nie jest "własnością" Gniazda Sokolników ponieważ na walnym zebraniu ustalono iż takie forum na stronie Gniazda nie powstanie. Jest to forum prywatnej osoby chcącej promować sokolnictwo i czasami przykro czyta się kłótnie o to kogo nazwać sokolnikiem a kogo nie skoro pasja jest taka sama - ptaki drapieżne.
Więc na zjazdach Gniazda jak najbardziej mogę stosować nomenklaturę sokolnik / trzymacz ptaków - na tym forum uważam iż mam prawo przedstawic swoje zdanie które w żaden sposób nie jest zdaniem zarządu Gniazda Sokolników i proszę nie nadinterpretować moich wypowiedzi. W ramach Zarządu Gniazda Sokolników wypowiada się sam sokolniczy.
Zablokowany