Nie polujący HH

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
Ikran
sympatyk

Nie polujący HH

Post autor: Ikran »

Witam :)
Postanowiłem napisać ponieważ mam bardzo nurtujące mnie pytanie. Otóż jestem pasjonatem ptaków, a sokolnictwo to coś, co chcę w życiu robić, lecz znalazłem się w dziwnej sytuacji. Otóż jestem weganem (tolerancyjnym), a z tego co tu czytam, ptak jest stworzony do polowania, i trzymanie ptaka tylko do latania, to wymazywanie jego sensu życia. Jako osoba mająca całkowity szacunek do zwierząt, nie chciałbym, by mój ptak zabijał inne zwierzęta. Lecz sokolnictwo na tyle mną pochłonęło, że nie zamierzam zrezygnować. Stąd moje pytanie : Kiedy dojdzie do tego incydentu, kiedy będę odpowiednio przygotowany, by nabyć ptaka (najbardziej fascynuję mnie HH) to nie polowanie z nim to będzie krzywdzenie go? Czuję się w sytuacji wyboru między jednym a drugim, lecz za wszelką cenę chcę ze sobą je pogodzić. Więc czy jest sens, żeby ptak tylko latał? Nie chcę, by ptak czuł się u mnie źle, bo nie może polować, ale czy rzeczywiście tak jest? Otóż nie wiem ,dlatego czekam na wasze odpowiedzi, za które z góry serdecznie dziękuje :)
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

No to masz problem .......Jak ptak nie będzie zabijał to w zasadzie nic się nie stanie ....ale jak Ty nie będziesz zabijał to Ci ten drapieżnik z głodu zdechnie :mrgreen: Drapieżniki jedzą surowe mięso !!!!!!!!Spraw sobie gołąbki i karm je ziarenkami . :wink:
jarobjj
żółtodziób

Post autor: jarobjj »

no wlaśnie tu masz problem, ze to Ty bedziesz musial zabić, a na weganizm HH nieprzestawisz(chociaż kiedyś czytalem, ze jakas tam weganka próbowala psa czy kota do weganizmu przekonać :razz: )
a odpowiadając na Twoje pytanie jak nie bedzie polowal to nic sie nie dzieje, ale surowe mięcho musi żreć :razz:
Ikran
sympatyk

Wiem, że mięso będzie musiał jeść i z tym nie będzie problemu, bo to rzecz normalna, lecz chciałym, by ptak nie polował, czyli może tak być i ptakowi nie będzie działa się krzywda(oczywiście chodzi tu o stan fizyczny), jak nie będzie polował ?
flayer
żółtodziób

Post autor: flayer »

Witam,
Ten temat brzmi jak prowokacja. Niemniej pozwolę sobie nieco rozwinąć wcześniejszą odpowiedź. Nieodłącznym elementem sokolnictwa jest polowanie a drapieżnik bez zjadania innych zwierząt padnie z głodu. Doskonałym hobby, niekiedy pasją okazuje się hodowla wspomnianych wcześniej gołebi i jest to zajęcie nie wymagające zabijania (ewentualnie zabijanie pasożytów) a samo utzymanie i hodowla tych pięknych i ciekawych ptaków nie wykracza poza ich naturę dodatkowo można wystawiać takie ptaki na konkursach oraz brać udział w wyścigach co jest emocjonujące. Pozytywnym byłoby aby w gronie gołębiarzy znajdowało się wiecej osób mających szacunek do drapieżników i przymykających oko na utraty gołębi.
Pozdrawiam.
jarobjj
żółtodziób

Ikran pisze: lecz chciałym, by ptak nie polował, czyli może tak być i ptakowi nie będzie działa się krzywda(oczywiście chodzi tu o stan fizyczny), jak nie będzie polował ?
jeśli bedziesz mu poswiecal odpowiednio czasu i nie bedzie siedzial zamkniety w wolierze to nie, od czasu do czasu pewnie jak sie nadarzy okazja to sam coś może pogonić, ale zlapac to mu sie raczej nie uda :razz: mam takiego Harriska co jak tylko wyczai bażanta to dluga za nim, ale dzikiego bażanta to nie ma szans zlapac no i dobrze bo mogły by byc z tego powodu problemy :razz:
Ikran
sympatyk

Masz samca czy samice ? :D Ja jeszcze nad tym niemyślałem zbytnio, bo nie jestem jeszcze gotowy ;) Narazie tylko się szkole na forum i książkach :D Nie wiem która płeć była by lepsza i czy ma znaczenie, bo z tego co czytałem na niektórych postach pisali, że jak nie będzie w planach polowań, to nie brać samicy. Dlaczego?
jarobjj
żółtodziób

Samiec
Ikran pisze: Nie wiem która płeć była by lepsza i czy ma znaczenie, bo z tego co czytałem na niektórych postach pisali, że jak nie będzie w planach polowań, to nie brać samicy. Dlaczego?
jeśli chcesz latać to o samicy zapomnij, bo samica wcześniej czy pózniej to sama zacznie polować i gonic wszystko co sie rusza, jeśli jej nie dasz możliwości polowania
Ikran
sympatyk

Domyślałem się, ale wolałem być upewniony.... :P a HH kupowałeś w jakim wieku?
jarobjj
żółtodziób

Ikran pisze: HH kupowałeś w jakim wieku?
jeśli kupujesz ptaka to tylko mlodego i ukladasz go sobie sam, starych ulożonych ptaków nie polecam kupować :razz:
Ikran
sympatyk

Które pióro Twój HH? :D
jarobjj
żółtodziób

Ikran pisze:Które pióro Twój HH? :D
teraz pierwsze pierzenie
Kuku1985
stażysta

Post autor: Kuku1985 »

Mój HH jeszcze nic nie złapał a teraz wchodzi w 3 pióro. Też samiec. Jeśli chcesz działać w jakimś konkonkretnym celu ( latanie, pokazy,polownie itd itp) ułóż go sobie sam tak jak pisali wcześniej. Wiesz co masz i co robił a przy starszych ptakach nie możesz mieć 100% pewności. Pozdrawiam
Ikran
sympatyk

Dziękuje za uwagi :) Jeszcze mam jedno pytanie, jak wychodzicie latać z ptakami, to nawet na łąkach, czy polach są przewody, zagrażają one ptakowi? Czy ma na tyle dobry wzrok że potrafi je omijać? Czy może są wogóle nie szkodliwe? Czekam na odpowiedzi :D
Kuku1985
stażysta

Post autor: Kuku1985 »

Przewody są niebezpieczne nie tyle z powodu potencjalnej kolizji, bo do takiej nie dojdzie, tylko ze względu na ryzyko porażenia prądem.
ODPOWIEDZ