Oblot

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
irek
młodszy sokolnik

Oblot

Post autor: irek »

Witam.

Jest już luty, a ja po zakończeniu latania z sokołami postanowiłem, że wezmę w obroty moją samicę jastrzębia. Polowała trochę we wrześniu ostatnio, i od tamtej pory siedziała w wolierze. Teraz żeby szybko ją rozlatać puściłem ją na oblot koło domu, w terenie który dobrze zna. Założyłem nadajnik i lata luzem od poniedziałku. Kończymy jutro, czyli w czwartek, 3 i pół dnia będzie latała. We wtorek łapałem sygnał gdzie jest i była nie dalej jak 700m od domu, a teren jest częściowo zalesiony. Jak przyszła pora karmienia, namierzyłem ją na słupie, 150m od domu, na skraju lasu. Poszedłem po wabidło do domu, wyszedłem na drogę, że mnie nie widziała. Zagwizdałem dwa razy i jastrząb leci w moją stronę, jak mnie zobaczyła to odskoczyła do góry i przeleciała naemną, siadła na drzewie. Po chwili już była na wabidle. Dostałą 3 kurczaki i poszła zpowrotem.
Dziś na porę karmienia siedziała 300m od domu, ale od rana padał deszcz więc się dużo nie ruszała. Wyszedłem na łąkę i patrze że siedzi na drzewie, z 80m bez problemu zeszła na wabidło. Dostałą do pełna królika i puściłem ją przed domem. posiedziała 10 min na drzewie i poleciała do lasku 600m dalej. Mięśnie na klatce piersiowej już łądnie się napieły i lekko poszerzały. Myślę, że do jutra jej wystarczy, żeby za bardzo nie zdziczała. Ale jak na razie nie widzę zmiany w zachowaniu. W piątek ją poukracam i w sobotę na gawrony uderzamy :mrgreen:

Samica we wrześniu
Obrazek

Chwal Ćwik
irek
młodszy sokolnik

Samica już po krótkim oblocie, widocznie poprawiła się siła skrzydeł. Zachowanie bez zmian, co mnie trochę zdziwiło. Dzisiejsze zdjęcie:

Obrazek

Chwal Ćwik
Irek
masz
początkujący

Post autor: masz »

Irku masz fantastyczny teren i możliwości przeprowadzania oblotu tylko pozazdrościć Tobie
Marcin
jerzy226
początkujący

oblot

Post autor: jerzy226 »

witam // Panie Irku podziwiam pana za profesionalne ulozenie jastrzebia .Jastrzab latajacy sam wokol domu lub poblizu jego to duzy sukces .Pisze pan ze ptak znal teren ,ale jastrzab lubi byc kaprysny .U nas w niektorych regionach kraju moze,i tak by szlo zrobic .Ale znajac realia to zostal by szybko zlapany lub zastrzelony .Polska to nie Jrlandia ,ktorą podobno miala być.///Pozdrawiam , liczę na dalsze posty w tym temacie.
mirek1
stażysta

Post autor: mirek1 »

Witam
Chciałem napisać to samo tzn.ciekawe ile by pożył jastrząb gdy by latał w naszym terenie?Ja dał bym góra 2 dni a później bam i po.
pozdrawiam ptaszek super.
irek
młodszy sokolnik

Panowie, bez przesady. Kiedyś miałem dwa samce jastrzębia na oblocie u mnie na wsi pod Warką przez dwa tygodnie. Latały po wsi jak gołebie i nic się nie stało. Zdjąłem je z oblotu kiedy zobaczyłem jak obydwa krążą nad podwórkiem z kurami u jednego z sąsiadów. To już był najwyższy czas, na drugio dzień już by coś poległo. Na wszystkim trzeba mieć rękę na pulsie.
Irek
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Moj samczyk byl na oblocie 2 tygodnie co prawda troche inne warunki, bo budke mial w szczycie domu, a domem byla lesniczowka, wiec zagrozenie minimalne. Sposob wydaje sie byc bardzodobry jesli tak jak wszyscy pisza nie bedzie problemu z sasiadami. Kolega w tym roku bedzie pierzyl samice na oblocie z 1 piora w kolejne, stare podreczniki, pisza ze jest to bardzo dobry sposob. Po zakonczeniu pierzenia zdam relacje co i jak mu poszlo.
wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

Witam.
Od kilku sezonów oglądałem młode jastrzębie na oblocie-sam w tym brałem udział-ptaki latały po 30-35 dni. Licząc od dnia kiedy nie nocowały na gnieżdzie, karmione rano i wieczorem na full. Myśle że przez ten czas nic jeszcze same nie upolowały,ale widziałem kilka nieudanych ataków na koguta bażanta. Natomiast po ściągnięciu z oblotu i ułożeniu, samczk nie chciał polowac na grzywacze. Naganial się za nimi po krzakach to potem nawet nie podejmowal ataku.
Co do pirzenia ptaka na oblocie to, trudna sprawa-dwa tygodnie i ptak pewnie wybierze swoją droge.....
ODPOWIEDZ