o tempie układania

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Irek- zazdroszczę. Prawo proste jak drut i logiczne do bólu jak cała natura. Rzecz w tym ze na wyspach country sports takie jak sokolnictwo czy coursingi z chartami to element tradycji i jest traktowane jako nierozerwalny element ich kultury łowieckiej. W Polsce nawet dla przeciętnego mysliwego sokolnik to jakis porąbany kosmita ktoremu nie wolno ufać i trzeba go podejrzewać o najgorsze intencje. Nie rozumiem i chyba nigdy nie pojmę dlaczego tak malej garstce ludzi nie wolno polowac na takie gatunki jak wrona siwa, gawron, sroka, mewa srebrzysta czy choćby czapla. Jest tego masa. W wielu miejscach te gatunki stanowią problem. Upolowanie w skali naszego kraju kilkuset gawronow rocznie cos zmieni? Oczywiscie że nie. W moim miescie jest ich około tysiąca jak nie wiecej. Do niedawna wolno było polować na czaple w obrębach hodowlanych gospodarst rybackich. Teraz nie wolno nawet tego. Nie wiem kto podejmuje tak debilne decyzje ale lista gatunkow na ktore wolno mi polowac kurczy sie tak ze zważywszy na fakt ze na Pomorzu bazanta nie ma a kuropatwy tyle co kot napłakał to chyba pozostanie na wszelki wypadek nie wychodzic na pole z ptakiem bo pola jesienią są obsiadane przez tysiące mew wiec ryzyko jest calkiem poważne. Nigdy nie byłem zwolennikiem ustępstw i samoograniczania ktore niektorzy lansowali jako sposób "dogadania sie" z środowiskami ornitologicznymi itp. Sądzę ze nasze argumenty mają logiczne poparcie i trzeba o pewne rzeczy w końcu powalczyć. Ile można być "dzieckiem do bicia". inaczej za 10 lat pozostanie nam spotkać sie raz do roku na latawcowaniu a potem chowac ptaki do woliery na reszte roku
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

haggard pisze:Do niedawna wolno było polować na czaple w obrębach hodowlanych gospodarst rybackich. Teraz nie wolno nawet tego.

Dawid skąd te dane, bo jakoś mi to umknęło? Zresztą nie tylko mi, bo trzymam właśnie w ręku upoważnienie do odstrzału owych czapli na terenie stawów.

Pozdrawiam
haggard
sokolnik

no chyba ze zaszły jakieś zmiany bo kiedyś Zap napisał że wprowadzili całkowity zakaz i zacząłem szukać co nieco w temacie i okazało sie że miał rację
haggard
sokolnik

zdaje sie ze problem polega na tym ze w ktoryms rozporządzeniu czapla poprostu została zdjęta z listy gatunków łownych a co za tym idzie nawet wydanie odstrzału jest łamaniem prawa. Zorientuj sie Tomek dokładnie co i jak. przyznam ze sam jestem mocno zainteresowany tym tematem
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Post autor: mirek »

kiedyś też mi się o uszy obiło że jest zakaż i że chyba tylko na terenie stawów rybnych można było ją strzelić
ale wiem że teraz można jak najbardziej polować na czaple na stawach cały rok a poza nimi od 15 sierpnia do 21 grudnia
haggard
sokolnik

no właśnie rzecz w tym ze czapla juz nie jest na liście zwierząt łownych wiec niby na jakiej podstawie wydać pozwolenie na odstrzał?
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

http://www.mos.gov.pl/artykul/2612_proj ... erzat.html

powoli staje się to coraz bardziej nurtujące
haggard
sokolnik

Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

właśnie cokolwiek by czytać to niby że jest zakaz ale ktoś nagle stara się powiedzieć że jest inaczej
tu ktoś stara się coś przekazać ale to mos

http://forum.przyroda.org/topics4/lista ... -vt298.htm
dariadaria
stażysta

Post autor: dariadaria »

haggard pisze:http://dziennik.lowiecki.pl/forum.php?f ... 4&numer=25
sam juz nie wiem o co tu chodzi.
Dawid posty są z 2005roku :)
haggard
sokolnik

ja nie wiem czy od tego czasu cos sie zmienilo bo juz z kilku źródeł słyszałem ze czapli strzelać nie wolno.
Awatar użytkownika
Wilq
stażysta

Post autor: Wilq »

Przepraszam, lecz co mają wasze powyższe posty do układania ?
Trochę panowie zboczyliście z ścieżki :P
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

Czapla nie jest na liście zwierząt łownych, ale odstrzał redukcyjny na stawach hodowlanych nie jest polowaniem w myśl prawa. Nie dostaje się na nią odstrzału jako takiego, tylko jest upoważnienie od właściciela stawów wydane na podstawie pozwolenia woj. konserwatora przyrody. Tak jest u nas i dotyczy to również kormorana i wydry.Na pozwoleniu mam napisane że jestem upoważniony do odstrzału kormoranów, czapli i wyder na terenie konkretnych stawów i tyle. Jako, iż nie jest to polowanie w myśl przepisów nie muszę nawet dzwonić do zarządcy danego obwodu i dokonywać wpisów w książce polowań. Tak jest u mnie. Ale to już faktycznie poza tematem jesteśmy, więc kończę. Pozdrawiam
Vega
młodszy sokolnik

:]

Post autor: Vega »

O układaniu może faktycznie mało ale spontanicznie ciekawy temat się wywiązał :)
haggard
sokolnik

wracając do tematu. Ja w przypadku jastrzębia- gniazdownika mam zasadę żeby kondycję zbijać pomału i stopniowo. Nie ma tez potrzeby by ptak polował od pierwszego dnia choć skumulowana agresja moze na poczatku sprawiac pewne problemy. Ja wole na początku mocno skupic sie na mocnym wytrzymałosciowym treningu zwłaszcza w lataniu na rękawicę. Dobry imprint to imprint latający w wysokiej kondycji. Moja samica ma na klacie praktycznie dechę. mostka prawie nie czuc. Dynamit w skrzydłach niesamowity od samego początku. widać duży potencjał. Troche sobie pokrzykuje ale bez dramatu i z dnia na dzien coraz cichsza. Dzis dwa pierwsze poscigi w życiu. Sądzę ze pierwsza ułówka niebawem a puki co skupiamy sie na maksymalnym treningiem. Siła i wytrzymałosc muszą być i basta.
ODPOWIEDZ