Zdjecia.
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
mnie bardzo cieszy że w tym sezonie tak wielu ludzi wraca do jastrzębia. w dobie inwazji harrisów wiele osób odwróciło sie od Accipiterów a początkującym wpaja sie ze to arcytrudne ptaki i ze na bank nie dadzą sobie rady. troche to śmieszne zważywszy na fakt że 90% polskich sokolników zaczynało od jastrzębia. trzymam kciuki za wszystkich którzy układają w tym sezonie żółtookiego diabła 
Daj spokoj z ta inwazja Harrisow
Zdecydowana wiekszosc ludzi ktorych znam i poluja maja jastrzebie. I jakos nie widze zeby mlodzi sie zrazali do jastrzebia, kazdy kto zaczyna sokolnictwo u starszego sokolnika bierze golebiarza. Jak na moj gust nadal pospolity jak kiedys, z ta roznica ze, na ta chwile czesc osob rozmylo sie po innych gatunkach, ale trudno sie dziwic. Sokolnictwo oferuje nieskonczona roznorodnosc.
W tym roku bedzie masa mlodych jastrzebi, oby nie bylo inwazji
W tym roku bedzie masa mlodych jastrzebi, oby nie bylo inwazji
zauważ że 90% początkujących pyta wlasnie o hh. ja wychodze z założenia że jak ktos potrafi ułóżyć jastrzębia to poradzi sobie z każdym gatunkiem. za to ktos kto zaczął od harrisa i zabierze sie za jastrzębia bedzie bardzo zdziwiony- zapewne sobie włosy z głowy powyrywa
jastrząb to wizytówka polskiego sokolnictwa i myslę że mamy najlepsze jastrzębie na świecie. trzeba tą tradycję kultywować

- Pudlak Waldemar
- sokolnik
A czemu to się dziwić -większość odpowiedzi ,,od czego zacząć '' to harris -Lanner !haggard pisze:zauważ że 90% początkujących pyta wlasnie o hh.
Sam miałem opory jeżeli chodzi o propagowanie jastrzębia wśród początkujących -ale może masz racje Dawid, iż ,,jastrząb to wizytówka polskiego sokolnictwa'' i należy go promować !haggard pisze: jastrząb to wizytówka polskiego sokolnictwa i myślę że mamy najlepsze jastrzębie na świecie. trzeba tą tradycję kultywować
Nie jestem za jesli chodzi o harrisa na pierwszego ptaka, bo tego typu dzialania przynosza tylko metke dla gatunku.
Zgadzam sie, polskie jastrzebie prezentuja w wiekszosci doskonaly poziom. Moj pierwszy powazny ptak to byl wlasnie jastrzab i na pewno dal mi dobra szkole. Przy jastrzebiu jest to fajne ze, swietnie filtruje leszczy. Przy tym ptaku slomiany zapal spala sie w tempie ekspresowym.
Zgadzam sie, polskie jastrzebie prezentuja w wiekszosci doskonaly poziom. Moj pierwszy powazny ptak to byl wlasnie jastrzab i na pewno dal mi dobra szkole. Przy jastrzebiu jest to fajne ze, swietnie filtruje leszczy. Przy tym ptaku slomiany zapal spala sie w tempie ekspresowym.
haggard pisze:zauważ że 90% początkujących pyta wlasnie o hh. ja wychodze z założenia że jak ktos potrafi ułóżyć jastrzębia to poradzi sobie z każdym gatunkiem. za to ktos kto zaczął od harrisa i zabierze sie za jastrzębia bedzie bardzo zdziwiony- zapewne sobie włosy z głowy powyrywajastrząb to wizytówka polskiego sokolnictwa i myslę że mamy najlepsze jastrzębie na świecie. trzeba tą tradycję kultywować
-
Wolperlira
- młodszy sokolnik
nie rozumiem dlaczego ludzie sie tak boja jastrzebi czy golebiarzy. i takrzenie rozumiem dlaczego niektorzy ludzie odradzaja jastrzebie, mowiac ze te sa za trodne
z imprintem jest latwo. jesli sie go dobrze ulozy to zalozenie jest latwe- jak cie widzi i zaczyna machac skrzydlami to znaczy ze waga jest dobra (ja po kilku miesiacach przestaje wazyc bo zawsze wychodzi tak jak chce) i mozna isc polowac a jak nie to poczaekac pol godz i sprawdzic jescze raz.
jak parrent reard to waga wszystko wyjasni.
latwiej nie mozna. nie ma sie problemow z "hormnalnymi" redtailami czy znudzomymi sakeramii...
jak najbardziej- jak ktos chce latac jastrzebia to niech sie nie krepuje:) mnustwo zabawy!
ps. jak dla mnie one nadal maja creepy wzrok- spojrzenie ktore rentgenuje do kosci:P
z imprintem jest latwo. jesli sie go dobrze ulozy to zalozenie jest latwe- jak cie widzi i zaczyna machac skrzydlami to znaczy ze waga jest dobra (ja po kilku miesiacach przestaje wazyc bo zawsze wychodzi tak jak chce) i mozna isc polowac a jak nie to poczaekac pol godz i sprawdzic jescze raz.
jak parrent reard to waga wszystko wyjasni.
latwiej nie mozna. nie ma sie problemow z "hormnalnymi" redtailami czy znudzomymi sakeramii...
jak najbardziej- jak ktos chce latac jastrzebia to niech sie nie krepuje:) mnustwo zabawy!
ps. jak dla mnie one nadal maja creepy wzrok- spojrzenie ktore rentgenuje do kosci:P
Witam
Koleżanka powyżej nie ma, jak widać, większego doświadczenia z jastrzębiami kontynentalnymi, że tak powiem. Ptaki pochodzące z północy są o wiele spokojniejsze i nie dziczeją tak szybko, nie nabierają irracjonalnej fobi tak szybko jak przeciętny jastrząb z Polski czy z Niemiec. Takie ptaki często zaskakują nawet doświadczonego sokolnika nieracjonalnymi zachowaniami, z których trudno się wychodzi. Wiem co piszę bo napatrzyłem się już wystarczająco dużo na ptaki pochodzące z Finlandii i Rosji i są o niebo spokojniejsze, przez co łatwiejsze w układaniu.A na tym rozbija się cały problem z jastrzębiem. Szczerze mówiąc to byłem w lekkim szoku po pierwszych kontaktach z tymi ptakami, temperamentem są bardziej podobne do harrisa niż do polskiego typowego jastrzębia. Zdażają się odstępstwa od reguły jak wszędzie. Takie jest moje zdanie w tej kwestii.
pozdrawiam
Irek
Koleżanka powyżej nie ma, jak widać, większego doświadczenia z jastrzębiami kontynentalnymi, że tak powiem. Ptaki pochodzące z północy są o wiele spokojniejsze i nie dziczeją tak szybko, nie nabierają irracjonalnej fobi tak szybko jak przeciętny jastrząb z Polski czy z Niemiec. Takie ptaki często zaskakują nawet doświadczonego sokolnika nieracjonalnymi zachowaniami, z których trudno się wychodzi. Wiem co piszę bo napatrzyłem się już wystarczająco dużo na ptaki pochodzące z Finlandii i Rosji i są o niebo spokojniejsze, przez co łatwiejsze w układaniu.A na tym rozbija się cały problem z jastrzębiem. Szczerze mówiąc to byłem w lekkim szoku po pierwszych kontaktach z tymi ptakami, temperamentem są bardziej podobne do harrisa niż do polskiego typowego jastrzębia. Zdażają się odstępstwa od reguły jak wszędzie. Takie jest moje zdanie w tej kwestii.
pozdrawiam
Irek
-
Wolperlira
- młodszy sokolnik
ja bym sie trudniejszym charakterem nie przejmował. takie ptaki wymagają troszkę wiecej pracy. Z doświadczenia wiem że własnie te trudne ptaki zmuszą Cie na początku do intensywniejszego i bardziej przemyślanego układania ale to zaprocentuje w polu. Najbardziej porąbany i nerwowy jastrząb jaki mi sie w życiu trafił okazał sie później najlepszym z moich ptaków. Prawdę mówiąc po dziś dzień nie trafiłem na taki diament.
tegoroczna samiczka ma fajny temperament i ogień w oczach. Będzie dobra. czuję to
tegoroczna samiczka ma fajny temperament i ogień w oczach. Będzie dobra. czuję to
-
Wolperlira
- młodszy sokolnik
mysle ze najwazniejsze jest zdac sobie sprawde jakigatunek ptaka mozna latac, biorac pod uwage czas jaki mozna z nim spedzic, dostepne zwiezeta do polowania i czas jaki mozna mu poswiecic.
w przypadku jastrzebia nie ma sensu takiego talac jak sie zyje w cichym miejscu i nie ma sie duzo czasu.
mam nadzieje ze ci co biora pod uwage latanie accipitera wie ze ma dla niego dobre warunki
jesli tak to czas spedzony z ptakiem bedzie bardzo "rewarding"!
nielubie jak ludzie mowia ze ktos nie powinien sie brac za jastrzebie bo sa za trodne... bo niby ci co jastzrebie lataja to sa jacys lepsiejsi sokolnicy niz inni... nie lubie wywyzszania sie sokolnikow z acipiterami... czy tych z orlami:)
w przypadku jastrzebia nie ma sensu takiego talac jak sie zyje w cichym miejscu i nie ma sie duzo czasu.
mam nadzieje ze ci co biora pod uwage latanie accipitera wie ze ma dla niego dobre warunki
jesli tak to czas spedzony z ptakiem bedzie bardzo "rewarding"!
nielubie jak ludzie mowia ze ktos nie powinien sie brac za jastrzebie bo sa za trodne... bo niby ci co jastzrebie lataja to sa jacys lepsiejsi sokolnicy niz inni... nie lubie wywyzszania sie sokolnikow z acipiterami... czy tych z orlami:)
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
Dzisiejsze zdjęcia -pogoda deszczowa ale samopoczucie 1 klasa !
http://www.fotosik.pl/u/pudlak/album/875573
http://www.fotosik.pl/u/pudlak/album/875573