Witam , kilka pytan dotyczących warunków hodowli

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
kubaw
pisklę

Witam , kilka pytan dotyczących warunków hodowli

Post autor: kubaw »

Witam , jestem nowy na tym forum i sa to moje pierwsze kontakty z hidowlą. Jestem zółtodziobem ktory ma kilka pytan.
Otóz najwazniejsze pytanie - we wszystkich artykułach postach i opisach pojawiają sie sformułowania - "nalezyte warunki" "stworzenie odpowiednich warunków do hodowli" itd. ale zadno z tych sformułowan nie podpowiada mi jakie to mają być warunki.
Chciałbym zgłębic temat i zając sie sokolnictwem , wiem ze duzo wiedzy i czasu trzeba poswiecic na naukę.Ale poczatek wiedzy wydaje mi ze jest własnie w warunkach srodowiskowych mieszkalnych geograficznych itp jakie sie posiada .
wiec
Jakie są optymalne warunki hodowli(oddalenie od miasta fabryk elektrowni lotnisk)????
moze troche niespojnie napisałem lecz mam nadzieje ze zrozumiecie moje intencje
pozdrawiam kuba
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Kuba ptaki można rozmnażać w zasadzie -na lotniskach ,w centrum miast ,w pobliżu wielkich zakładów ,na wsi ,w lesie /jeżeli ktoś mieszka /-czyli wszędzie -przynajmniej ja widziałem w takich miejscach hodowle :wink:
Nie chodzi w tym stwierdzeniu /odpowiednie warunki / o to gdzie ,ale jak zbudowana jest woliera ,jak karmione są ptaki i w jaki sposób hodowca zachowuje się przy parach rozpłodowych -czy wchodzi podczas toków do woliery ,czy karmi przez rurę tak by ptaki nie widziały człowieka !Nie ma prostej i krótkiej odpowiedzi na tak zadane pytanie . :smile:
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

czy ty aby nie mylisz warunków trzymania z warunkami hodowli (rozmnazania?). Hodowla to kolejny etap w sokolnictwie - najpierw warto nauczyć się utrzymywania ptaka (poniekad mozna napisac hodowania ale to niesie przeslanie rozmnazania).
Tak czy inaczej pytasz o bardzo szerokie pojęcie ktorego nie da sie opisac w kilku postach. Bo inaczej utrzymuje sie ptaka do latania, inaczej do hodowli itp
kubaw
pisklę

Post autor: kubaw »

Tak, myle pojęcia, chodzi mi o warunki trzymania ptaka do latania, nie do hodowli rozrodu , chodzi mi raczej o umiejscowienie woliery.
bolek
stażysta

Post autor: bolek »

moim zdaniem najlepsza strona na budowe woliery jest strona wschodnia i zaciszna bez przewiewów
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

bolek pisze:najlepsza strona na budowe woliery jest strona wschodnia
Strona wschodnia czego, że tak zapytam? Wybacz sarkazm, ale jak wybierzesz stronę wschodnią (zaciszną i bez przewiewów) np. na łące koło domu (jeśli ktoś mieszka na wsi i ma taki luksus)? Albo w zwykłym ogrodzie czy trawniku koło domu? Woliera powinna być umiejscowiona w taki sposób, aby ptak miał dostęp zarówno do pełnego światła, jak i do cienia, o każdej porze dnia. "Zaciszność" i "bezprzewiewność" można uzyskać poprzez odpowiednią konstrukcję ścian i dachu. Należy bowiem Koledze KubaW uzmysłowić, że dach jest również potrzebny (jeśli jeszcze do tego nie doszedł). Oczywiście nie ustawiamy woliery w taki sposób, aby wiatr wiał idealnie do środka, ale to już regulujemy przy pomocy odpowiedniego zabudowania ścian.
bolek
stażysta

Stachu zgadzam sie z Toba całkowicie o regulaci scian i dachu lecz dlamnie jest wazne również pierwszy promien słonca zeby wpadał do woliery po zimnej nocy
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

bolek pisze:lecz dlamnie jest wazne również pierwszy promien słonca zeby wpadał do woliery
A Ty tam śpisz? Załatw sobie cieplejszy śpiwór to się obudzisz w południe... :mrgreen:
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

bolek pisze:dlamnie jest wazne również pierwszy promien słonca zeby wpadał do woliery po zimnej nocy
Nie mówię, że nie, ALE... Słońce wschodzi, jak powszechnie wiadomo, na wschodzie (z grubsza rzecz biorąc). Niby w Polsce przeważają wiatry zachodnie (ok. 70%), ale na drugim miejscu są wiatry wschodnie (ok. 20%). Pytanie, co da Ci pierwszy promień słońca wpadający do woliery po zimowej nocy, w czasie której nawiało metr śniegu ze wschodu... :shock:
bolek
stażysta

Birkut gdzies trzeba przenocować woliera jest ok :razz:
Ostatnio zmieniony wt maja 17, 2011 8:21 am przez bolek, łącznie zmieniany 1 raz.
bolek
stażysta

Stachu zawsze mozna zabezpieczyć woliere przed sniegiem zeby nie wpadał do wewnątrz
Ostatnio zmieniony wt maja 17, 2011 8:09 am przez bolek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

Post autor: Jastrząb »

zabezpieczyć* nie wpadł* wewnątrz* trzeba*
bolek
stażysta

:oops: Jastrząb zmeczenie i wyczerpanie brak bryli
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

bolek pisze:zawsze mozna zabezpieczyć woliere przed sniegiem zeby nie wpadał do wewnątrz
Oczywiście. Stawia się ściankę, z tym że w taki sposób automatycznie kasujesz sobie pierwszy poranny promień słońca wpadający do woliery :neutral:
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

Post autor: Jastrząb »

Jasne rozumiem :smile:
ODPOWIEDZ