Witam , kilka pytan dotyczących warunków hodowli
Witam , kilka pytan dotyczących warunków hodowli
Witam , jestem nowy na tym forum i sa to moje pierwsze kontakty z hidowlą. Jestem zółtodziobem ktory ma kilka pytan.
Otóz najwazniejsze pytanie - we wszystkich artykułach postach i opisach pojawiają sie sformułowania - "nalezyte warunki" "stworzenie odpowiednich warunków do hodowli" itd. ale zadno z tych sformułowan nie podpowiada mi jakie to mają być warunki.
Chciałbym zgłębic temat i zając sie sokolnictwem , wiem ze duzo wiedzy i czasu trzeba poswiecic na naukę.Ale poczatek wiedzy wydaje mi ze jest własnie w warunkach srodowiskowych mieszkalnych geograficznych itp jakie sie posiada .
wiec
Jakie są optymalne warunki hodowli(oddalenie od miasta fabryk elektrowni lotnisk)????
moze troche niespojnie napisałem lecz mam nadzieje ze zrozumiecie moje intencje
pozdrawiam kuba
Otóz najwazniejsze pytanie - we wszystkich artykułach postach i opisach pojawiają sie sformułowania - "nalezyte warunki" "stworzenie odpowiednich warunków do hodowli" itd. ale zadno z tych sformułowan nie podpowiada mi jakie to mają być warunki.
Chciałbym zgłębic temat i zając sie sokolnictwem , wiem ze duzo wiedzy i czasu trzeba poswiecic na naukę.Ale poczatek wiedzy wydaje mi ze jest własnie w warunkach srodowiskowych mieszkalnych geograficznych itp jakie sie posiada .
wiec
Jakie są optymalne warunki hodowli(oddalenie od miasta fabryk elektrowni lotnisk)????
moze troche niespojnie napisałem lecz mam nadzieje ze zrozumiecie moje intencje
pozdrawiam kuba
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
Kuba ptaki można rozmnażać w zasadzie -na lotniskach ,w centrum miast ,w pobliżu wielkich zakładów ,na wsi ,w lesie /jeżeli ktoś mieszka /-czyli wszędzie -przynajmniej ja widziałem w takich miejscach hodowle
Nie chodzi w tym stwierdzeniu /odpowiednie warunki / o to gdzie ,ale jak zbudowana jest woliera ,jak karmione są ptaki i w jaki sposób hodowca zachowuje się przy parach rozpłodowych -czy wchodzi podczas toków do woliery ,czy karmi przez rurę tak by ptaki nie widziały człowieka !Nie ma prostej i krótkiej odpowiedzi na tak zadane pytanie .
Nie chodzi w tym stwierdzeniu /odpowiednie warunki / o to gdzie ,ale jak zbudowana jest woliera ,jak karmione są ptaki i w jaki sposób hodowca zachowuje się przy parach rozpłodowych -czy wchodzi podczas toków do woliery ,czy karmi przez rurę tak by ptaki nie widziały człowieka !Nie ma prostej i krótkiej odpowiedzi na tak zadane pytanie .
czy ty aby nie mylisz warunków trzymania z warunkami hodowli (rozmnazania?). Hodowla to kolejny etap w sokolnictwie - najpierw warto nauczyć się utrzymywania ptaka (poniekad mozna napisac hodowania ale to niesie przeslanie rozmnazania).
Tak czy inaczej pytasz o bardzo szerokie pojęcie ktorego nie da sie opisac w kilku postach. Bo inaczej utrzymuje sie ptaka do latania, inaczej do hodowli itp
Tak czy inaczej pytasz o bardzo szerokie pojęcie ktorego nie da sie opisac w kilku postach. Bo inaczej utrzymuje sie ptaka do latania, inaczej do hodowli itp
Strona wschodnia czego, że tak zapytam? Wybacz sarkazm, ale jak wybierzesz stronę wschodnią (zaciszną i bez przewiewów) np. na łące koło domu (jeśli ktoś mieszka na wsi i ma taki luksus)? Albo w zwykłym ogrodzie czy trawniku koło domu? Woliera powinna być umiejscowiona w taki sposób, aby ptak miał dostęp zarówno do pełnego światła, jak i do cienia, o każdej porze dnia. "Zaciszność" i "bezprzewiewność" można uzyskać poprzez odpowiednią konstrukcję ścian i dachu. Należy bowiem Koledze KubaW uzmysłowić, że dach jest również potrzebny (jeśli jeszcze do tego nie doszedł). Oczywiście nie ustawiamy woliery w taki sposób, aby wiatr wiał idealnie do środka, ale to już regulujemy przy pomocy odpowiedniego zabudowania ścian.bolek pisze:najlepsza strona na budowe woliery jest strona wschodnia
Nie mówię, że nie, ALE... Słońce wschodzi, jak powszechnie wiadomo, na wschodzie (z grubsza rzecz biorąc). Niby w Polsce przeważają wiatry zachodnie (ok. 70%), ale na drugim miejscu są wiatry wschodnie (ok. 20%). Pytanie, co da Ci pierwszy promień słońca wpadający do woliery po zimowej nocy, w czasie której nawiało metr śniegu ze wschodu...bolek pisze:dlamnie jest wazne również pierwszy promien słonca zeby wpadał do woliery po zimnej nocy