Zdjecia.

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Dawid umaszczenie umaszczeniem ale ona ma budowe troche inna, przeciez jak byla okazja to juz to zagadnienie omawialismy.
A o Calidusy sie nie martw, szykuje sie w najblizszych latach pewna rewolucja jak chodzi o kilka do tej pory stosunkowo rzadkich podgatunkow.
kochelet
stażysta

Post autor: kochelet »

Grzegorz pisze:Kolego kochelet jesteś bardzo nerwowy super ze bronisz swoje zdanie ale nie musisz tu ustawek omawiać waleczny człowieku :razz: zadałeś zagadke każdy może wyrazić swoje zdanie.
ja nie musze bronić swojego zdania...zagadka była i nie zgadli. A co do tego czy sie da okreslić proporcje po zdjęciu czy też nie..To moje zdanie jest cały czas takie samo.
kochelet
stażysta

kochelet pisze:
haggard pisze:nie wiem po co ta tajemnica. wejdz sobie na stronę kundery. tam jako 7/8 sa wystawiane ptaki które ewidentnie są góra 50/50. to powszechna praktyka. nie rozumiem czemu sie unosisz. wystarczy że napiszesz jakie proporcje i tyle. Zdjęcie jest robione chyba żelazkiem bo jakość nie pozwala na ocenienie co to za ptak i jak jest umaszczony. może poprostu kawa na ławę? łacznie latałem z 6 hybrydami białozór/raróg wiec jakieś pojęcie już mam, zwłaszcza że mocno interesuje sie tą krzyżówką i jestem na bieżąco w kontakcie z wieloma hodowcami z Europy i nie tylko a zdjęć gyrsakerów i ptaków które posiadają moi znajomi naoglądałem sie naprawde duzo.
haggard pisze:u kundery rodzice sa hybrydami wiec jest duzy rozstrzał w młodych. rozmawiałem z kilkoma hodowcami w Czechach i wszyscy twierdzą że Kundera nie ma 7/8 :/ ptaki owszem fajne i z dużym zacięciem łowieckim ale nikt mi nie wmówi że białe jest czarne i na odwrót.
możesz to udowodnić? czy to tylko twoje tezy?
to poważne oskarżenie pod adresem kogoś kto handluje ptakami.
rozumiem że jedyne 7/8 które kundera miał to kupiłeś ty i wiecej już nie zrobił....hahhaha dobre ale sie uśmiałem
haggard pisze: mam ptaka od tej pary i wiem co mowię. .
czyli masz ptaka od której pary???? bo chyba nie od tej którą mam ja skoro pisałeś że kundery ptaki są po hybrydach a ja mam po czystym białozorze...
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

nie wiem na sto procent ale ptak nie wygląda na 7/8 a troche ich widzialem. wygląda raczej jak moj 3/4 w pierwszy piorze wiec podejrzewam ze to ta sama linia. co do calidusa- wbrew pozrom moze bycświetnym ptakiem do czatow ale ja lubi polowanie w poziomie i znając sienie nie dalbym rady oprzeć sie pokusie i gdybym mial to bym z nim latal. JD- ano sie szykuje :)czekam na to.
kochelet
stażysta

haggard a czy mógłbyś podać jakieś konkrety? bo tobie sie tak wydaje to nie jest przekonujące...wiesz co mi sie wydaje??

calidus za duzo kosztuje zebyś z nim latał. do hodowli co innego!!
Grzegorz
stażysta
Kontakt:

Post autor: Grzegorz »

kochelet pisze:
Grzegorz pisze:Kolego kochelet jesteś bardzo nerwowy super ze bronisz swoje zdanie ale nie musisz tu ustawek omawiać waleczny człowieku :razz: zadałeś zagadke każdy może wyrazić swoje zdanie.
ja nie musze bronić swojego zdania...zagadka była i nie zgadli. A co do tego czy sie da okreslić proporcje po zdjęciu czy też nie..To moje zdanie jest cały czas takie samo.
Wiesz powiem szczerze ja się na proporcjach nie znam bo za cienki w uszach jestem :oops: z resztą mnie mieszańce jakoś nie bardzo wzruszają. Nie wiem kto ma racje to fakt , ale nie warto też wierzyć we wszystko co mówią hodowcy nikomu nie ubliżając :razz: Drugą sprawą jest to że nie warto robić ustawek na forum z powodu odmiennego zdania, ile jest osób tyle jest odmiennych zdań. Jeśli wiesz na pewno że ty masz racje to powinieneś się cieszyć że wiesz więcej niż inny a nie prowokować do wypowiadania się a potem atakować słowami że jak się spotkacie to.... :mad: :mad: A dodam jeszcze jedno nigdy nie lekceważ przeciwnika. :???: :???:

http://www.obrazki.jeja.pl/3861,nigdy-n ... wnika.html
Ostatnio zmieniony pt mar 04, 2011 8:12 pm przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz.
haggard
sokolnik

powiem tak- pewna hasła rzucane przez hodowcow to nic innego jak marketing. dlatego wszystkie duże jastrzębie nagle zaczely byc nazywane Finnish, dlatego co druga linia rarogów w Europie to Altai (choć z tego co wiem to ałtajów nikt w Europie nie ma). z tego samego powodu zawyża sie udział białozora w hybrydach. to nic innego jak czysty biznes.
Kochelet twój ptak zarówno morfologicznie jak i wiekością wciąż ma więcej cech raroga niż białozora. mówie o umaszczeniu i proporcjach ciała. ptak jest bardzo ładny ale moim zdaniem nie jest to 7/8. w Czechach pewne 7/8 z tych hodowców o których wiem na 100% ma Vesely, Spjechal, Kerecen. zapewne są tęz inni których nie znam ale u Kundery nie widzialem z jasnych ptaków ani jednego który byłby zblizony do 7/8. wysłałem link z filmikiem do znajomego z UK który hoduje 7/8 i wspólpracuje z Nickiem Foxem powiedzial mi ze na jego oko ptak wygląda na 1/2. mozemy sie tu spierać w nieskończoność i zapewne każdy pozostanie przy swoim. najważniejsze żeby ptak sie sprawdził w polu. % bialozora nie wystarcy by ptak był dobrym łowcą. powtarzam że bez względu na to ile ma w sobie gyra to znakomta linia i bardzo dobre ptaki. wiem bo mam.
haggard
sokolnik

a co do Calidusa- ja juz tak mam ze poprostu bym nie wytrzymal żeby nie wyprobowac go w polu. mimo wszysto wciąż bardziej ciągnie mnie w pole niz do hodowli.pewnie wiekszosc wolalaby nie ryzykowac ze zrozumialych wzgledow ale ja bym nie wytrzymal.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

haggard - oj bo sie przeliczysz z tym, że nikt w Europie nie ma rarogów ałtajskich... a ptaki przywiezione przez Armie czeską z byłego ZSRR ??...
ZaP
JoHn DuMbaR
sokolnik

Piotrze po co wracac do dyskusji o rarogach sprzed paru lat...
Altay falcon - to brunatno czarny w pierwszym piorze a w kolejnych w typie szarego bialozora, twoje ptaki sa w typie Milvipes a tym terminem nikt nie okresla Altajow- a w kzdym razie nie fachowcy i arabowie.
Poza tym w papierach nie mialy wcale miejsca pochodzenia pasujacego do Altaju z tego co pamietam. Twoj przypadek i tak jest ''lajtowy'' bo masz przynajmniej ptaki w azjatyckim typie a nie jak niektorzy sprzedaja kazdego wiekszego raroga jako altay.
haggard
sokolnik

zgodzę się. Milvipes jak najbardziej ale typowych ciemnych Altai nie ma chyba nikt w europie. te ptaki przypminają nieco bardzie brązowego i jaśniejszego młodego bialozora z labradoru
haggard
sokolnik

rzecz w tym ze Falco cherrug milvipes to nie to samo co Falco cherrug altaicus.
wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

A ile w tym jest raroga, lata teraz do latawca w wadze 810g, te brązowe pióra to I pióro.
Załączniki
IMG_0009.JPG
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Post autor: mirek »

dobrze że zamieściłeś to zdjęcie Wojtek bo się nie chciałem odzywać pierwszy :):):)
JoHn DuMbaR
sokolnik

Przeciez sam Wojtek nie wiesz ile jest nim raroga, chyba ze przez ten rok zdobyles nowe informacje, a zdjecie zapewne zamieszczone na prosbe Karpackiego.
ODPOWIEDZ