Zdjecia.

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Ale mamba wyglada na mocny procent, zupelnie inna budowa niz ten ptak przedstawiony przez Kocheleta przynajmniej na tym zdjeciu.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

no fakt. Mamba wyjątkowo sie udała ale ona jest po innej parce niż te jasne. z tej pary trafiają sie bardzo ciemne ptaki w typie bardzo ładnego labradorskiego białozora
kochelet
stażysta

Post autor: kochelet »

http://www.stream.cz/video/496876-hybrid-2010
jest to 7/8 gyrsaker ojcem jest czysty srebrny białozór a matką 3/4 biały mieszaniec..
waga 1260-1320.
Ostatnio zmieniony czw mar 03, 2011 8:22 pm przez kochelet, łącznie zmieniany 1 raz.
JoHn DuMbaR
sokolnik

1 Ostrzezenie
A co do filmu to faktycznie wyglada lepiej niz 1/2
kochelet
stażysta

XXXXXXXXXXXXXXXXx
Ostatnio zmieniony czw mar 03, 2011 8:23 pm przez kochelet, łącznie zmieniany 1 raz.
JoHn DuMbaR
sokolnik

..............
Ostatnio zmieniony czw mar 03, 2011 9:20 pm przez JoHn DuMbaR, łącznie zmieniany 2 razy.
kochelet
stażysta

haggard pisze:nie wiem po co ta tajemnica. wejdz sobie na stronę kundery. tam jako 7/8 sa wystawiane ptaki które ewidentnie są góra 50/50. to powszechna praktyka. nie rozumiem czemu sie unosisz. wystarczy że napiszesz jakie proporcje i tyle. Zdjęcie jest robione chyba żelazkiem bo jakość nie pozwala na ocenienie co to za ptak i jak jest umaszczony. może poprostu kawa na ławę? łacznie latałem z 6 hybrydami białozór/raróg wiec jakieś pojęcie już mam, zwłaszcza że mocno interesuje sie tą krzyżówką i jestem na bieżąco w kontakcie z wieloma hodowcami z Europy i nie tylko a zdjęć gyrsakerów i ptaków które posiadają moi znajomi naoglądałem sie naprawde duzo.
haggard pisze:u kundery rodzice sa hybrydami wiec jest duzy rozstrzał w młodych. rozmawiałem z kilkoma hodowcami w Czechach i wszyscy twierdzą że Kundera nie ma 7/8 :/ ptaki owszem fajne i z dużym zacięciem łowieckim ale nikt mi nie wmówi że białe jest czarne i na odwrót.
możesz to udowodnić? czy to tylko twoje tezy?
to poważne oskarżenie pod adresem kogoś kto handluje ptakami.
rozumiem że jedyne 7/8 które kundera miał to kupiłeś ty i wiecej już nie zrobił....hahhaha dobre ale sie uśmiałem
haggard
sokolnik

moja 7/8 nie jest 7/8 i wiem to już na pewno, pytalem wielu hodowców i każdy kto siedzi w temacie mowi to samo. mozesz sobie wmawiac co chcesz. kundera nie na ma 7/8 i tyle.
http://www.aila-falcons.cz/EN/index1.html
tu możesz sobie zobaczyć 7/8.
w tych proporcjach jesli ptaki sa po czystym samcu bialozora to samce ważą tyle co twoja samica. Widzialem już 50/50 wieksze i o wyrazniejszych cechach bialozora niz twoj ptak. ta samica na filmiku wygląda jak trochę jaśniejszy rarog (milivipes). mam dwa ptaki od kundery i po rozmowach z hodowcami zarowno z CZ jak Niemiec i Anglii wiem ze kundera ewidentnie zawyża proporcje na rzecz bialozora. tak na marginesie- w cenie ktorej on oferuje samice 7/8 nigdzie nie kupiłbyś samca.
i trzymaj sie swojej wersji i żyj w swoim świecie tylko mi nie ubliżaj bo możesz któregoś dnia mnie spotkac i obyś wtedy mial odwage powiedziec to samo kowboju klawiatury
kochelet
stażysta

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ostatnio zmieniony czw mar 03, 2011 8:23 pm przez kochelet, łącznie zmieniany 1 raz.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Dawid jak tak popatrzec na tego ptaka to moze to byc 3/4 tego nie mozna wykluczyc, waga wadze nierowna, konsultuje sie w wielu sprawach sam wiesz z kim i on tez mi sporo w tej kwestii rozjasnil. Ale tak jak mowisz 7/8 to prawie nierealne...zwlaszcza po czystym samcu.
Gdyby samiec byl czysty a matka 1/2 to tak. Poza tym kwestia upierzenia matka biala 3/4 i samiec czysto bialy gyr powinny dac duzo jasniejsze potomstwo, ona ma za duzo cech raroga.
5/8 tak, 3/4 moze...
PS Kochelet jeszcze raz sporowokujesz kogos na tym forum a ja juz sie postaram zebys tu nigdy wiecej nie napisal. Ostatnie czego tu brakuje to ************************************************************************************************************************************************************************************** taki jak Ty.
Ostatnio zmieniony czw mar 03, 2011 9:21 pm przez JoHn DuMbaR, łącznie zmieniany 1 raz.
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

Jednych chce bić, innych zabijać... Co jeszcze trzeba napisać na forum, żeby dostać bana?
kochelet
stażysta

ojciec byl srebrny...
haggard
sokolnik

moim zdaniem ptaki ktore kundera sprzedaje jako 7/8 to 3/4 lub 5/8. hodowcy z czech z ktorymi gadalem powiedzieli wprost- Kundera nie ma 7/8. poza tym przy hodowli hybrydow w kolejnych pokoleniach moze byc taki rozstrzal ze jeden ptak jest w typie bialy bialozor a inny w lęgu wygląda jak czysty rarog. u niego żadnego bialego ani srebrnego w pierwszym piórze nie widzialem nigdy ( z czarnej pary trafialy sie takie ptaki- nawet jedna czarna samica jest jeszcze na stronie). gdyby to byly 7/8 to w tej cenie rozchodzilyby sie w ciągu tygodnia od wyschnięcia piór. te ptaki wyglądają jakby wszystkie pochodzily od jednej pary a proporcje bialozora kundera ocenial na oko (generalnie przesadzając w górę). jak znajde to wkleję zdjęcie mojego pierwszego 50/50.sami ocenicie czy ma wiecej czy mniej bialozora niz ptak Kocheleta. Wiem że nikt nie lubi jak mu sie mowi że dal sie nabić w butelke ale mowie ci to bo sam sie czuje przez kundere wyrolowany. co do ubitej ziemi - okazja na bank sie trafi wiec nie widze problemu a puki co wypowiadasz sie na publicznym forum wiec troche kultury zwłaszcza ze ja ci pierwszy nie ubliżylem. chamuj troche.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Ok moj blad ojciec srebrny, to wyjasnia upierzenie, mimo wszystko sa inne watpliwosci . nie wiem na ile sobie zdajesz sprawe jakie juz afery wybuchaly na bliskim wschodzie w zwiazku z tym ze nieuczciwi hodowcy sprzedawali tam co popadnie, ten proceder nadal trwa a udowodnienie komus winy jest praktycznie niemozliwe. Takze jak jestes z ptaka zadowolony i nie przeplaciles ( co jest bardzo subiektywne) to ciesz sie tym co masz a cala sprawe uznajmy za zamknieta, bo ginac dla tych kilkunastu% nie mam zamiaru...
haggard
sokolnik

rzecz w tym że 7/8 po czystym samcu wygladają jak czysty bialozor a nie jak rarog z cechami bialozora... różnice miedzy 7/8 a czystym ptakiem sa juz tak subtelne że trudno je wychwycic i ptak moglby spokojnie uchodzic za czystego gyra. no wybacz ale ten hybryd za czystego by nie uszedł. prędzej za raroga jesli juz. mam ptaka od tej pary i wiem co mowię. to bardzo powszechny proceder i trudny do udowodnienia ale jak ktoś troche sie w to bawi to wie o co chodzi. pak oczywiscie fajny i wystarczający na każdą zwierzynę przy tym dodam że linia jest świetna i ptaki z tej lini mają bardzo fajny charakter ale nie zmienia to faktu że dla mnie jest to 7/8. podobnie jak moja Mamba. na pocieszenie moge powiedziec ze w pożniejszych piorach pierzą sie na ladnego srebrnego bialozora choć bardziej samczyki niz samice ale to akurat zupelnie normalne.
ODPOWIEDZ