Zdjecia.

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
kochelet
stażysta

Post autor: kochelet »

JoHn DuMbaR pisze:kochelet a ta twoja to 1/2 g/s? slabo widac plaszcz ale jasna i z tylu cechy bialozora
Nie.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

nie 1/2 czy nie g/s?
kochelet
stażysta

nie ta proporcja.
JoHn DuMbaR
sokolnik

:) cudotworca nie jestem podobna troche do dawida 3/4 ale nie bede licytowal
praga
stażysta

Post autor: praga »

Cześć kolego! te dwa zdjęcia czekały na Twoją opinię. Ta wędrowna samica jest po dwóch zwykłych peregrin.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Jak wziac poprawke na to ile krwi shaheenow plynie w polskich ptakach to wszystko jest mozliwe, w tamtym roku nie moglem sie na zatorze nadziwic nad samica w typie shaheen ta widac tez duzo ma po przodkach.
A tak przy okazji czulem, ze to zdjecie jest dedykowane dla mnie, tylko pytanie czy okecie mialo w tym swoj udzial ? :)
kochelet
stażysta

haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

nie wydaje mi sie żeby ta samica GS miala wiecej niz 1/2 bialozora. nie wiem co Ci mówił hodowca ale oni lubią zawyżać proporcje na rzecz białozoraWiem coś o tym bo latam z gyr sakerami od kilku lat i mam w tej chwili 3. Ile ptak waży? moze to da pogląd na sprawę. lepsze foty spodu i płaszcza by sie przydaly. zwlaszcza plaszcza.
Praga- nie jest to czysty peregrinus peregrinus na 100%. w Polsce niewiele jest wedrownych bez domieszek innych podgatunkow wedrownego. wiekszość to mix podgatunkow. masz tu pełny zakres od pealei, przez brookei i barbary po Red naped shaheena. u tego ptaka domieszka barbary lub RNS jest ewidentna. ptak oczywiscie jest sokolem wedrownym ale mieszancem podgatunkow. wyslal bym Ci kilka zdjęć moich wedrownych to naprawe byś sie zdziwil ich wyglądem :) mam ptaki zzrowno w typie brookei, RNS, Nordic a nawet jednego podjeżdzającego nieco Calidusem.
kochelet
stażysta

haggard pisze:nie wydaje mi sie żeby ta samica GS miala wiecej niz 1/2 bialozora. nie wiem co Ci mówił hodowca ale oni lubią zawyżać proporcje na rzecz białozoraWiem coś o tym bo latam z gyr sakerami od kilku lat i mam w tej chwili 3. Ile ptak waży?
to źle ci się wydaje!
JoHn DuMbaR
sokolnik

Kochelet,
Dawid juz Ci napisal, ze nie jest w stanie ocenic ptaka, dam sobie reke obciac, ze nie ma na tym swiecie czlowieka, ktory na podstawie takiego zdjecia stwierdzi z cala pewnoscia co to za hybryda. Powiedz wprost co to jest, albo podaj wage i dorzuc kilka lepszych zdjec. Zapewniam Cie, ze wiekszosci forumowiczow jest dokladnie obojetne co trzymasz na rekawicy, wiec albo kawa na lawe albo sobie odpusc jakies dziwaczne aluzje czy odpisywanie półsłówkami.
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

Post autor: Jastrząb »

jak masz jakies wyraźniejsze zdjecia to wez wrzuć, i ile ona waży ?
haggard
sokolnik

nie wiem po co ta tajemnica. wejdz sobie na stronę kundery. tam jako 7/8 sa wystawiane ptaki które ewidentnie są góra 50/50. to powszechna praktyka. nie rozumiem czemu sie unosisz. wystarczy że napiszesz jakie proporcje i tyle. Zdjęcie jest robione chyba żelazkiem bo jakość nie pozwala na ocenienie co to za ptak i jak jest umaszczony. może poprostu kawa na ławę? łacznie latałem z 6 hybrydami białozór/raróg wiec jakieś pojęcie już mam, zwłaszcza że mocno interesuje sie tą krzyżówką i jestem na bieżąco w kontakcie z wieloma hodowcami z Europy i nie tylko a zdjęć gyrsakerów i ptaków które posiadają moi znajomi naoglądałem sie naprawde duzo.
haggard
sokolnik

już po wyglądzie widzę że to ptak właśnie od Kundery :) hehe. wiem bo też brałem ptaki od niego. Jeśli powiedział Ci że to 7/8 to niestety rozczaruję Cię- zostałeś wpuszczony w kanał. nie zmienia to faktu że to bardzo dobre ptaki tylę że nie mają tyle białozora ile twierdzi Kundera.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Dawid widze pewny siebie, choc fakt Kundera ma z reguly takie ''srebrniaki'' :) jesli ona ma w papierach 7/8 to jest mega przegiecie, 3/4 to szczyt mozliwoci...a ja nadal uwazam, ze to 1/2 lub ewentualnie 5/8. Istnieje zawsze mozliwosc, ze to ptak po rodzicach bedacych hybrydami i wtedy wszystkie teorie moze szlag trafic a 7/8 moze byc de facto 1/4 ale przeciez tobie Dave'o tego nie trzeba tlumaczyc.
haggard
sokolnik

u kundery rodzice sa hybrydami wiec jest duzy rozstrzał w młodych. rozmawiałem z kilkoma hodowcami w Czechach i wszyscy twierdzą że Kundera nie ma 7/8 :/ ptaki owszem fajne i z dużym zacięciem łowieckim ale nikt mi nie wmówi że białe jest czarne i na odwrót.
ODPOWIEDZ