Pomogę.

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
Skrajny
pisklę

Post autor: Skrajny »

Gdyby Haggard nie osadzal po przeczytaniu dwoch linijek jednego posta to z pewnoscia nie byloby takiej dyskusji.
Widzialem taka hodowle i przegladajac strony w necie trafilem na to forum, pomyslalem ze zapytam fachowcow czy w Polsce cos takiego rowniez istnieje i to tyle.
Niektorzy zrozumieli i odpowiedzieli - dziekuje. Inni czytaja wybiorczo, bez zrozumienia czekaja na okazje zaatakowania nowego.

Wiecej juz tlumaczyl tego nie bede, bo co chwila pojawia sie ktos kto zajrzy przeczyta 2 linijki i pisze swoje madrosci.

Nie wiem czy to dobre rozwiazanie, ale moderatorzy je rozwaza, moze lepiej poprostu byloby zablokowac rejestracje nowych albo z urzedu dawac im bana, wtedy na forum zostali by starzy wyjadacze, nie byloby glupich pytan i klotni o pietruszke, chociaz widzac niektorych "walecznosc" to pewnie pozabijaliby sie nawzajem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Skrajny pisze:
Ja tylko grzecznie zapytalem czy w Polsce cos takiego istnieje, napisalem ze nawet nie rozwazam posiadania jednego ptaka poprostu zaintrygowal mnie ten temat dlatego napisalem do profesjonalistow i od nich oczekiwalem fachowej odpowiedzi.
Pozdrawiam
Jeżeli naprawdę interesuje Cie w jaki sposób prowadzi się hodowlę ptaków drapieżnych to proponuje Ci zakup książki/można ją zakupić w ,,sklepiku '' na forum /Tłumaczenie książki J. Weaver'a i T. Cade'a p.t. FALCON PROPAGATION opisującej ten proces .Ale musisz wiedzieć iż Ptaki drapieżne przystępują do rozrodu w wieku 2-4 lat i do tego w bardzo specyficznych warunkach .Można je również rozmnażać po przez sztuczną inseminacje ,a żeby sobie to do pewnego stopnia ułatwić należy je wdrukować .Są to dość czasochłonne /liczone w latach / czynności .
Więc prowadzenie tego typu ,,biznesu '' jest skomplikowane i wcale nie rokuje sukcesu !
Ptaki dostępne /z hodowli krajowych / są właściwie rozmnażane przy okazji -jeżeli uda złożyć się parę lęgnącą z sukcesem przez parę lat -to ma się częściowy zwrot poniesionych kosztów na swoje hobby .Rozmnożenie swoich ptaków niektórzy traktują bardziej jako ukoronowanie opieki nad nimi niż sposób na zarabianie !
Ostatnio zmieniony sob lut 12, 2011 10:51 am przez Pudlak Waldemar, łącznie zmieniany 1 raz.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

przyczytalem twoje posty bardzo dokladnie. bynajmniej nie wybiorczo. poczytaj troche forum i zobacz jak wiekszosc ludzi tu zaczyna i zrozumiesz skad bierze sie alergia na takie podejscie. jesli ktos pyta jak zacząc i chce sie uczyc to podaje sie mu rękę ale kiedy ktos zupelnie niedawno zaczal od tego ze wrzucil post -" napiszcie mi w skrocie jak sie uklada ptaka ale nie odsylajcie mnie do ksiazek bo mi sie nie chce czytac ewentualnie jakis film instruktarzowy moge obejżec" to wybacz- pisząc takie kocopoły nie mozna sie spodziewac innej reakcji. odrobina pokory nikomu nie zaszkodzi.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Dawid -luzik -pozwól chłopakowi zobaczyć z czym to ,,się je '' wygląda na ,,rozgarniętego '' mimo ,że podchodzi do tematu ,,biznesowo''
Sam się przekona ,że tego typu działania to nie hodowla drobiu ,ani to szybkie ,ani proste ,a i ze zbytem może być problem .Zainwestowanie 80 tys bez gwarancji ,że to się kiedykolwiek wróci ostudzi każdego ! :wink:
Ostatnio zmieniony sob lut 12, 2011 11:04 am przez Pudlak Waldemar, łącznie zmieniany 1 raz.
Skrajny
pisklę

Post autor: Skrajny »

To zeby rozwiaz wszelkie watpliwosci.
1) Nie znam sie na ptakach
2) Nie zamierzam ich hodowac na sprzedaz bo pkt 1 i pewnie inne morlane przeslanki
3) Nie wiem czy bede hodowal hobbystycznie bo pkt 1
4) Jestem na etapie gromadzenia literatury i zdobywania wiedzy bo pkt 1
5) Jesli bede gotowy na podjecie tego wyzwania, bez krzywdy dla ptaka niezwlocznie poinformuje. Poki co chcialbym miec mozliwosc zapytania, zwyklego prostego zeby ktos kto ma wiedze mogl mi pomoc [oczywiscie wedle uznania, bo niektorzy moga byc niezbyt skorzy do dzielenia sie nia i dla mnie to ok]

Mam nadzieje ze to pozwoli rozwiac wiekszosc waszych watpliwosci.

ps'
Do sympatii nie da sie nikogo zmusic, nie oczekuje tego, ale szacunek powienien byc w obie strony.

ps''
Mamy z zona dosc powazna produkcje rolnicza i "mamy z czego zyc" wiec nie szukam biznesu to tak apropos tych pieniedzy, bo wiecej o tym piszecie niz ja.

Pozdrawiam

Temat uwazam za wyczerpany.
Jako takich hodowli nie ma w Polsce z roznych wzgledow o ktorych pisalo kilka osob, za co im dziekuje.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Jak Cię to naprawdę ciekawi to się nie zrażaj i zgłębiaj temat Wiedza ma to do siebie ,że nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać ! :lol:
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

i w tym poscie podejscie jest juz bardzo rzeczowe i jak najbardziej w porządku. w pewnym sensie cel osiągnięty bo juz wiesz jaką drogą pójść. ja sie do nikogo trwale nie uprzedzam gwoli scislosci. a jak bedziesz kolego Skrajny potrzebował jakiejś rady lub pomocy to mozesz smiało pisac na priv. nie chce zniechecac do sokolnictwa tylko ukierunkowac na właściwe tory. moze zareagowałem nieco alergicznie ale gdybys był członkiem tego forum od kilku lat wiedzialbys dlaczego. Pozdrawiam
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Skrajny pisze:Nie wiem czy to dobre rozwiazanie, ale moderatorzy je rozwaza, moze lepiej poprostu byloby zablokowac rejestracje nowych albo z urzedu dawac im bana, wtedy na forum zostali by starzy wyjadacze, nie byloby glupich pytan i klotni o pietruszke, chociaz widzac niektorych "walecznosc" to pewnie pozabijaliby sie nawzajem.
To bylo bardzo nie na miejscu, taka obrona poprzez atak troche, nie wiem na ile ogarnal Pan forum (co nie jest zadaniem latwym, przyznaje), ale tym wpisem tylko powiela Pan co tu duzo ukrywac IDIOTYCZNE stereotypy, Dawid dobrze wyjasnil dlaczego postawa forumowiczow wobec osob nowych jest na poczatku zachowawcza, jesli Pan nie wie to nadmienie, ze jest to kwestia 6 letnich doswiadczen, ktore z roku na rok wcale nie sa lepsze, tutaj nikt nie jest snobem, niektorych mozna lubic innych mniej ale nikt sie na ''swiezych '' uzytkownikach nie wyżywa z premedytacja, co najwyzej reaguje sie na idiotyzmy, bute i innego rodzaju zaczepki.
adam zielinski
stażysta

Post autor: adam zielinski »

Osobiście chciałbym, żeby podejście do wszystkich początkujących zmieniło się na lepsze tj. łagodniejsze i konsekwentne ( także w kwestii tzw. głupich pytań).
I chyba na forum coś się zmienia czego wbrew pozorom, rozwój tego tematu jest przykładem.
Skrajny, w kwestii hodowli może po prostu porozmawiasz z tymi Holendrami, skoro to hodowcy i Twoi kontrahenci powinni Ci sporo na ten temat uzmysłowić. Może się okazać, że wcale na tych „fermach” nie zarabiają tyle ile laikowi może się wydawać.
I na marginesie dodam, że chęć zarabiania na sokolnictwie nie jest niczym złym ani wstydliwym. Wydaje mi się, że marzeniem każdego sokolnika jest możliwość utrzymywania się z tego zajęcie bez konieczności „normalnej” pracy. „Na oko” powiem, że w Polsce może to się udaje kilkunastu osobom i raczej nie są to hodowcy.
opiolus
stażysta

Post autor: opiolus »

przeciez kazdy kiedys zaczynał...ja tez, wy tez:))))) czytam i wspominam:)
AKHAL TEKE
sympatyk

Post autor: AKHAL TEKE »

haggard pisze: (...)jesli ktos pyta jak zacząc i chce sie uczyc to podaje sie mu rękę (...)*
Podanie ręki:
"Idź Młody, książki se kup i se poczytaj bo do patentów i szczególików dochodzi sie często latami. ludzie niechętnie sie nimi dzielą. troche trudno sie im dziwić. A jak poczytasz to się wiedzą i mądrymi (!) przemyśleniami podziel."

Dla jasności - ja od książek zacząłem a niechęć dzielenia się doświadczeniem rozumiem więc uważam że pomysł:
Skrajny pisze:Nie wiem czy to dobre rozwiazanie, ale moderatorzy je rozwaza, moze lepiej poprostu byloby zablokowac rejestracje nowych albo z urzedu dawac im bana, wtedy na forum zostali by starzy wyjadacze, nie byloby glupich pytan (...)

ma w sobie sporo rzeczowości.

Mam świadomość że tymi słowami narażam się Starym Wyjadaczom ale niestety takie są fakty. Jeśli ktoś ma inne zdanie - proponuję lekturę forum.

*bez urazy - cytat wybrany z wielu :cool: /choć poniższemu nie dorównuje :lol: :lol: :lol: /
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

wydaje mi sie ze mylisz odeslanie do lektur (w mniej lub bardziej elegancki sposob) z nastawieniem na opisanie w 3 linijkach jak uprawiac sokolnictwo. Jest na tym forum kilka osob ktore od ow ksiazek zaczely i w tym roku zaczynaja z ptakiem a wybieranie takich czy innych skrajnych postaw (czasami wyciagnietych z kontekstu) jest srednim pomyslem
AKHAL TEKE
sympatyk

Post autor: AKHAL TEKE »

garbus2 pisze: mylisz odeslanie do lektur (...) z nastawieniem na opisanie w 3 linijkach jak uprawiac sokolnictwo.
Nie wykluczam że mylę. Nie wykluczam bo nie rozumiem. Nie rozumiem bo nie widzę logiki. /częsta przypadłość Początkujących/
Odsyłają do lektur Starzy Wyjadacze / niektórzy/. Oczekują opisu sokolnictwa w 3 linijkach Początkujący /niektórzy/. To dwie różne sprawy :?: :?: :?: i dwa różne punkty widzenia :?: :?: :?: . Nie do pomylenia :!:
Zatem jednak nielogiczne? :mrgreen:
mirek1
stażysta

Post autor: mirek1 »

Witam
Już więcej osób zauważyło, że na tym forum nie lubi się jak ktoś zadaje
"nie takie jak trzeba pytania",więc po co to forum?
ale nie mnie to oceniać.Każdy zaczynał od pierwszego ptaka i jakoś dał rady inaczej nie można.
A co do hodowli ptaków drapieżnych to Panowie z Holandii zarabiają na tym i to spore
pieniążki, a wybór gatunków jest ogromny(na miejscu wygląda to jak fabryka ptaków!)już o tym pisałem w innym poście.
Czy w Polsce była by opłacalna?Jak się ma zbyt to wszystko jest opłacalne zależy tylko ile można zainwestować na początek.Takie jest moje skromne zdanie na ten temat,a czy ktoś zrobi z ptaków towar to już inna sprawa - w Holandii i Belgii zrobili :evil: :cry:
pozdrawiam.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

AKHAL TEKE pisze: Nie wykluczam że mylę. Nie wykluczam bo nie rozumiem. Nie rozumiem bo nie widzę logiki. /częsta przypadłość Początkujących/
Odsyłają do lektur Starzy Wyjadacze / niektórzy/. Oczekują opisu sokolnictwa w 3 linijkach Początkujący /niektórzy/. To dwie różne sprawy :?: :?: :?: i dwa różne punkty widzenia :?: :?: :?: . Nie do pomylenia :!:
Zatem jednak nielogiczne? :mrgreen:
mysle ze jak posiedzisz chwile na tym forum i poczytasz oraz przezyjesz najazd nastolatkow ktorzy to juz i teraz chca to i logike "niektorych" zrozumiesz. Dziwi mnie fakt ze wciaz usiluje sie wykazac ze "nowi" sa spuszczani do WC (jak sam zauwazyles niektorzy i sa) - ale zeby zachowac obiektywizm warto wspomniec ze mozna wskazac sporo wypadkow w ktorych "nowy" ktory sie zastosowal do rad jakie otrzymal dotarl do celu i to w bardzo dobrym stylu a nie dlatego ze sie zaparl i wbrew frustratom z forum.
Problem tkwi w ludziach jak slusznie zauwazyles którzy zastrzegaja zeby ich do ksiazki nie odsylac i jak ktos wykaże chocby podstawe zainteresowania to informacje zazwyczaj uzyska (pisze zazwyczaj bo i owszem zdarzaja sie alergiczne reakcje). Jak we wszystkim zdrowy rozsadek i umiarkowanie jest najbardziej wskazane -cos jakby "chcesz pomoge z chęcia ale pod warunkie ze pomoc bedzie na moich a nie twoich warunkach" Tymczasem rownie czesto wyglada to jak "pomoz mi tak jak ja chce a jak nie to spadaj"
ODPOWIEDZ