pytanie

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
Katou
stażysta

Post autor: Katou »

Dobra są przypadki ale to się ma nijak do ogółu. Większości się nie chce polować na lisa bo jest to problematyczne a korzyści z tego żadnych w ich mniemaniu. A mówienie że drapole są złe bo polują na drobną zwierzynę która była by pożywieniem dla lisa to już trochę demagogia.
AG
żółtodziób

.

Post autor: AG »

Hm.. Nie wiem jak jest z królikami i przydziałem na ich odstrzał nie wiem czy się do nich strzela w końcu są tak małe. Ale.. Rozmawiałem z Tatą. Powiedział że na naszym teranie w lesie były tysiące (może przesada) królików. Obecnie nie widuje się nawet jednego. Coś je wytrzebić musiało być może chemia.. Ale było tak że ziemia w lesie się zapadała pod nogami. Tyle było nor. Bażanta jest u mnie dużo i zające też. Ale co do lisów. Wiecie jak odstrzeliwują? To nie jest tak że trafić musi. Strzelają śrutem.. Leci taka wiązka i po paru metrach jest tak rozrzucona w powietrzu że lisa trafia od głowy po sam ogon. Myślę że każdy z nas by trafił bez jakiejkolwiek praktyki. Nie dają zwierzynie żadnych szans. Mówił mi to kolega myśliwy. Więc nie miałby powodu by kłamać. Tym bardziej pod tym względem. (dla nich hańbiącym)
Katou
stażysta

Re: .

Post autor: Katou »

AG pisze:Hm.. Nie wiem jak jest z królikami i przydziałem na ich odstrzał nie wiem czy się do nich strzela w końcu są tak małe. Ale.. Rozmawiałem z Tatą. Powiedział że na naszym teranie w lesie były tysiące (może przesada) królików. Obecnie nie widuje się nawet jednego. Coś je wytrzebić musiało być może chemia.. Ale było tak że ziemia w lesie się zapadała pod nogami. Tyle było nor.
Ty z Anglii do nas piszesz?:P
AG
żółtodziób

.

Hm.. Problematyczne jest ? :o To nie jest tak. Oni polują na sarnę. A jak jest lis to go walą i zakopują. Tu nie ma co sie oszukiwać Myśliwi lubią zabijać. Mówią że regulują populację itp. Lubią to robić. Więc nawet zabicie lisa jest dla nich satysfakcją bo jest krew.;] Z resztą nie dłużej jak 2 miesiące temu był program w uwadze o myśliwych co oni wyprawiają na polowaniach. Słowa mojego kolegi były mniej więcej takie wytłumaczył jak strzelają i... " Lis pada podchodzimy i w tym samym miejscu co padł się go zakopuje" Ale odbiegamy troszeczkę od tematu to forum sokolnicze. Nie obrabiajmy im Du.. Bo to do niczego nie prowadzi.
AG
żółtodziób

.

Nie z Ang.. Z Polski.. Różnorodność i terenu i gatunków zwierzyny tym bardziej jej ilości jest w naszym kraju mnóstwo.Amplituda ilości bażanta miedzy Północą a Południem jest duża co nie dziwi. U jednych jest dużo Bażanta a u innych przepiórek. Dzik jest chyba tylko wyjątkiem tego jest wszędzie mnóstwo. Ale ok zakończmy ten temat to do niczego nie prowadzi;) Dbajmy o drobną zwierzynę. Dokarmiajmy to wszystko na co polujemy. By się zachowało wszystko w przyrodzie. Bo nie ma co sie oszukiwać przyroda.. znika coraz bardziej z naszego krajobrazu...
Być może przez te AUTOSTRADY co ich tyle pobudowali w naszym kraju..

To już oczywiście żart na rozładowanie sytuacji:)
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

Twoje pojęcie o myśliwstwie nie jest zbyt duże przyjacielu. Założe się że nigdy nie strzelałeś z tego w wszystko trafiającego śrytu, o którym piszesz. Więkoszość sokolników poluje również z bronią. Program o myśliwych w tvn był zakłamany i strasznie tendencyjny a jego autor należy do pewnej "zielonej" organizacji, która z merytoryką działań nie ma nic wspólnego. Masz rację - myśliwi lubią zabijać i niewiele znajdziesz wyjątków, bo gdyby ktoś nie lubił to by nie był myśliwym. I zdarza się (mi również) zakopać strzelonego lisa.
AG pisze: Mówią że regulują populację itp.
Właśnie z tego powodu lis jest zakopany a nie puszczony wolno.
AG
żółtodziób

.

Być może.. Ale co było na filmach widział każdy. A sceny nie były aktorskie i reżyserowane tylko z życia. Ale ok nie dyskutuję na ten temat. Bo to do niczego nie prowadzi.. Wolałbym się skupić i uzyskać odpowiedz na temat. Że sokolnicy polują z bronią co masz na myśli? Możesz rozwinąć ?
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

AG -tak mi się wydaje ,że Ty nie masz ani 26 lat ani 20 lat ,a znacznie znacznie mniej -takie ,,banialuki '' to tylko dziecko może pisać !
Czytaj forum ,kup sobie książki i powstrzymaj się trochę nim czego kolwiek się nauczysz ! PROSZĘ ! :neutral:
AG
żółtodziób

.

Ja już jestem po forum.. jestem po praktyce.. i po książce.. Czekam z utęsknieniem na wiosnę.:] Miałem tylko czytać a tak mnie poniosło;] By się wypowiedzieć. Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

AG pisze:Ja już jestem po forum.. jestem po praktyce.. i po książce.. Czekam z utęsknieniem na wiosnę.:] Miałem tylko czytać a tak mnie poniosło;] By się wypowiedzieć. Pozdrawiam:)
To przeczytaj jeszcze raz forum ,albo przynajmniej to co pominąłeś :lol: -do wiosny jeszcze trochę czasu więc i resztę książek dokup by się nie nudzić .,,Sokolnika '' powinna charakteryzować cierpliwością i umiejętnością obserwacji -nie powinno go ponosić ,a trzeba mówić prawdę ! :wink:
Ps
Podziel się z nami -po jakiej praktyce jesteś bo wszyscy są ciekawi !
Ostatnio zmieniony pn sty 03, 2011 12:44 am przez Pudlak Waldemar, łącznie zmieniany 1 raz.
AG
żółtodziób

.

Książkę czytam nie z nudów a z ciekawości.. Jeśli możesz to zwróć mi uwagę co powinienem jeszcze raz przeczytać :)
I proszę was.. Nie mierzcie ludzi ilością postów. Może faktycznie nie każdy jest w stanie wam dorównać wiedzą co nie znaczy że jesteśmy gorsi od was... I jeśli chcesz się dowartościować pośmiać ze mnie.. Ubliżyć to zapraszam na Pw.. Bo nikt nie ma ochoty wyczytywać kolejnych śmiesznych sporów.. O cokolwiek.. Pozdrawiam. I proszę zakończmy tą dyskusję.
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

AG pisze:Że sokolnicy polują z bronią co masz na myśli?
A co tu wyjaśniać? Mają broń i strzelają.
AG pisze:A sceny nie były aktorskie i reżyserowane tylko z życia.
To niczego nie zmienia. czarne owce są wszędzie i nie wolno generalizować.
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

AG pisze:zwróć mi uwagę co powinienem jeszcze raz przeczytać
Przeczytaj wszystko jeszcze raz, tym razem jednak uźyj również czegoś więcej, niż tylko oczu, do zapoznania się z tekstem.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

AG pisze:Książkę czytam nie z nudów a z ciekawości.. Jeśli możesz to zwróć mi uwagę co powinienem jeszcze raz przeczytać :)
to pochwal się co przeczytałeś ?
dariadaria
stażysta

Post autor: dariadaria »

AG pisze: A jak jest lis to go walą i zakopują. Tu nie ma co sie oszukiwać Myśliwi lubią zabijać. Mówią że regulują populację itp. Lubią to robić. Więc nawet zabicie lisa jest dla nich satysfakcją bo jest krew.;] Z resztą nie dłużej jak 2 miesiące temu był program w uwadze o myśliwych co oni wyprawiają na polowaniach

nie zapominaj że nie wszyscy są źli i tylko strzelają bo rządni są krwi (jak to ująłeś). Są myśliwi którzy cenią tradycję i obyczaje ponad wszystko .. zdarzają się myśliwi którzy zakopują tusze lisa z różnych względów (parch, świerzb, czy po prostu nie opłaca się skórować) ale są i tacy którzy polują dla trofeów. W tvn przedstawiono jedną stronę medalu zapomniano dodać że są i ci 'lepsi' myśliwi;) zapomniano również wspomnieć że nasi przodkowie także polowali .. nie zapominajmy o tym tylko dlatego że mamy 21wiek i cywilizacje wysoko rozwiniętą (a wydaje mi się ze zieloni o tym zapominają w dużej mierze dlatego że sami są wegetarianami)
wracając do dokarmiania pióra i zająca w twoich regionach:) tylko pozazdrościć takich myśliwych którzy dbają o stan zwierzyny drobnej;)
ODPOWIEDZ