pytanie
.
Hm.. Nie wiem jak jest z królikami i przydziałem na ich odstrzał nie wiem czy się do nich strzela w końcu są tak małe. Ale.. Rozmawiałem z Tatą. Powiedział że na naszym teranie w lesie były tysiące (może przesada) królików. Obecnie nie widuje się nawet jednego. Coś je wytrzebić musiało być może chemia.. Ale było tak że ziemia w lesie się zapadała pod nogami. Tyle było nor. Bażanta jest u mnie dużo i zające też. Ale co do lisów. Wiecie jak odstrzeliwują? To nie jest tak że trafić musi. Strzelają śrutem.. Leci taka wiązka i po paru metrach jest tak rozrzucona w powietrzu że lisa trafia od głowy po sam ogon. Myślę że każdy z nas by trafił bez jakiejkolwiek praktyki. Nie dają zwierzynie żadnych szans. Mówił mi to kolega myśliwy. Więc nie miałby powodu by kłamać. Tym bardziej pod tym względem. (dla nich hańbiącym)
Re: .
Ty z Anglii do nas piszesz?:PAG pisze:Hm.. Nie wiem jak jest z królikami i przydziałem na ich odstrzał nie wiem czy się do nich strzela w końcu są tak małe. Ale.. Rozmawiałem z Tatą. Powiedział że na naszym teranie w lesie były tysiące (może przesada) królików. Obecnie nie widuje się nawet jednego. Coś je wytrzebić musiało być może chemia.. Ale było tak że ziemia w lesie się zapadała pod nogami. Tyle było nor.
.
Hm.. Problematyczne jest ?
To nie jest tak. Oni polują na sarnę. A jak jest lis to go walą i zakopują. Tu nie ma co sie oszukiwać Myśliwi lubią zabijać. Mówią że regulują populację itp. Lubią to robić. Więc nawet zabicie lisa jest dla nich satysfakcją bo jest krew.;] Z resztą nie dłużej jak 2 miesiące temu był program w uwadze o myśliwych co oni wyprawiają na polowaniach. Słowa mojego kolegi były mniej więcej takie wytłumaczył jak strzelają i... " Lis pada podchodzimy i w tym samym miejscu co padł się go zakopuje" Ale odbiegamy troszeczkę od tematu to forum sokolnicze. Nie obrabiajmy im Du.. Bo to do niczego nie prowadzi.
.
Nie z Ang.. Z Polski.. Różnorodność i terenu i gatunków zwierzyny tym bardziej jej ilości jest w naszym kraju mnóstwo.Amplituda ilości bażanta miedzy Północą a Południem jest duża co nie dziwi. U jednych jest dużo Bażanta a u innych przepiórek. Dzik jest chyba tylko wyjątkiem tego jest wszędzie mnóstwo. Ale ok zakończmy ten temat to do niczego nie prowadzi;) Dbajmy o drobną zwierzynę. Dokarmiajmy to wszystko na co polujemy. By się zachowało wszystko w przyrodzie. Bo nie ma co sie oszukiwać przyroda.. znika coraz bardziej z naszego krajobrazu...
Być może przez te AUTOSTRADY co ich tyle pobudowali w naszym kraju..
To już oczywiście żart na rozładowanie sytuacji:)
Być może przez te AUTOSTRADY co ich tyle pobudowali w naszym kraju..
To już oczywiście żart na rozładowanie sytuacji:)
Twoje pojęcie o myśliwstwie nie jest zbyt duże przyjacielu. Założe się że nigdy nie strzelałeś z tego w wszystko trafiającego śrytu, o którym piszesz. Więkoszość sokolników poluje również z bronią. Program o myśliwych w tvn był zakłamany i strasznie tendencyjny a jego autor należy do pewnej "zielonej" organizacji, która z merytoryką działań nie ma nic wspólnego. Masz rację - myśliwi lubią zabijać i niewiele znajdziesz wyjątków, bo gdyby ktoś nie lubił to by nie był myśliwym. I zdarza się (mi również) zakopać strzelonego lisa.
Właśnie z tego powodu lis jest zakopany a nie puszczony wolno.AG pisze: Mówią że regulują populację itp.
.
Być może.. Ale co było na filmach widział każdy. A sceny nie były aktorskie i reżyserowane tylko z życia. Ale ok nie dyskutuję na ten temat. Bo to do niczego nie prowadzi.. Wolałbym się skupić i uzyskać odpowiedz na temat. Że sokolnicy polują z bronią co masz na myśli? Możesz rozwinąć ?
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
To przeczytaj jeszcze raz forum ,albo przynajmniej to co pominąłeśAG pisze:Ja już jestem po forum.. jestem po praktyce.. i po książce.. Czekam z utęsknieniem na wiosnę.:] Miałem tylko czytać a tak mnie poniosło;] By się wypowiedzieć. Pozdrawiam:)
Ps
Podziel się z nami -po jakiej praktyce jesteś bo wszyscy są ciekawi !
Ostatnio zmieniony pn sty 03, 2011 12:44 am przez Pudlak Waldemar, łącznie zmieniany 1 raz.
.
Książkę czytam nie z nudów a z ciekawości.. Jeśli możesz to zwróć mi uwagę co powinienem jeszcze raz przeczytać 
I proszę was.. Nie mierzcie ludzi ilością postów. Może faktycznie nie każdy jest w stanie wam dorównać wiedzą co nie znaczy że jesteśmy gorsi od was... I jeśli chcesz się dowartościować pośmiać ze mnie.. Ubliżyć to zapraszam na Pw.. Bo nikt nie ma ochoty wyczytywać kolejnych śmiesznych sporów.. O cokolwiek.. Pozdrawiam. I proszę zakończmy tą dyskusję.
I proszę was.. Nie mierzcie ludzi ilością postów. Może faktycznie nie każdy jest w stanie wam dorównać wiedzą co nie znaczy że jesteśmy gorsi od was... I jeśli chcesz się dowartościować pośmiać ze mnie.. Ubliżyć to zapraszam na Pw.. Bo nikt nie ma ochoty wyczytywać kolejnych śmiesznych sporów.. O cokolwiek.. Pozdrawiam. I proszę zakończmy tą dyskusję.
to pochwal się co przeczytałeś ?AG pisze:Książkę czytam nie z nudów a z ciekawości.. Jeśli możesz to zwróć mi uwagę co powinienem jeszcze raz przeczytać
-
dariadaria
- stażysta
AG pisze: A jak jest lis to go walą i zakopują. Tu nie ma co sie oszukiwać Myśliwi lubią zabijać. Mówią że regulują populację itp. Lubią to robić. Więc nawet zabicie lisa jest dla nich satysfakcją bo jest krew.;] Z resztą nie dłużej jak 2 miesiące temu był program w uwadze o myśliwych co oni wyprawiają na polowaniach
nie zapominaj że nie wszyscy są źli i tylko strzelają bo rządni są krwi (jak to ująłeś). Są myśliwi którzy cenią tradycję i obyczaje ponad wszystko .. zdarzają się myśliwi którzy zakopują tusze lisa z różnych względów (parch, świerzb, czy po prostu nie opłaca się skórować) ale są i tacy którzy polują dla trofeów. W tvn przedstawiono jedną stronę medalu zapomniano dodać że są i ci 'lepsi' myśliwi;) zapomniano również wspomnieć że nasi przodkowie także polowali .. nie zapominajmy o tym tylko dlatego że mamy 21wiek i cywilizacje wysoko rozwiniętą (a wydaje mi się ze zieloni o tym zapominają w dużej mierze dlatego że sami są wegetarianami)
wracając do dokarmiania pióra i zająca w twoich regionach:) tylko pozazdrościć takich myśliwych którzy dbają o stan zwierzyny drobnej;)