nietypowe pytania o płomykówkę

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Chaserabinov
pisklę

nietypowe pytania o płomykówkę

Post autor: Chaserabinov »

Witam wszystkich :)
Mam takie nietypowe pytanie do Was. Gramy z przyjaciółmi w gry fabularne (coby w tym miejscu szerzej nie tłumaczyć o co biega, polecam wyjaśnienie na Wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Gry_fabularne). Jestem mistrzem gry, gramy w grę Warhammer, a jeden z graczy – czarodziej – do wielu trudach oswoił sobie chowańca – sowę płomykówkę. I w związku właśnie z tym gatunkiem sowy mam parę pytań, by móc ją realistycznie przedstawić w grze. Byłbym wdzięczny za nawet najogólniejszą odpowiedź, względnie wskazanie literatury/stron internetowych, na których mógłbym znaleźć odpowiedzi.
1. Ile czasu na dobę (średnio) taka sowa śpi?
2. Jak dobrze widzi za dnia (bo to, że rewelacyjnie widzi w nocy i na dokładkę świetnie słyszy, już wiemy ;) )?
3. Czy jest aktywna za dnia?
4. Czy ma jakiś naturalnych wrogów?
5. Czy taka sowa byłaby wstanie zaatakować człowieka? Jeśli tak, to jakie byłyby w przybliżeniu tego skutki? Np. przy wpadnięciu ptaka na biegnącego człowieka?(tak wiem, że to już wyższy poziom abstrakcji, ale mój gracz – mag, ma różne szalone pomysły… Moim zdaniem skutki byłyby dla ptaka opłakane, zważywszy na jego wagę i pneumatyczne kości… W każdym razie mag ma więź telepatyczną z ptakiem i może mu dość precyzyjne polecenia wykazać, które ten mniej więcej musi wykonać).
6. Gdzie zazwyczaj sypia? I czy tolerowałaby sypianie na statku/łodzi rzecznej?
7. I wreszcie na koniec, byłbym wdzięczny za jakąś anegdotkę, lub dwie, ogólnie związaną z trzymaniem ptaka łownego, do wykorzystania dla ubarwienia gry ;).

Kończąc tę wypowiedź, chciałem z tego miejsca pozdrowić (jeśli czytają to forum) przesympatyczne małżeństwo sokolników, którzy prezentowali swoje ptaki podczas tegorocznych Dni Gniezna. Bardzo spodobała nam się (w sensie mi i żonie ;) ) ich prezentacja i to oni zainspirowali mnie do zajrzenia na Wasze forum :).
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

eeeeeeeeeeEEEEEEEEEEeeeeeeeeeee
Na to nie bylem przygotowany...
i nawet wszechstronna teoria 90+ nie ma tu zastosowania :wink:
Po raz kolejny odsylam do uzytkownika TB to spec od wszystkiego...
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

JoHn DuMbaR pisze:eeeeeeeeeeEEEEEEEEEEeeeeeeeeeee
Na to nie bylem przygotowany...
i nawet wszechstronna teoria 90+ nie ma tu zastosowania :wink:
Po raz kolejny odsylam do uzytkownika TB to spec od wszystkiego...
TB to spec od wszystkiego –co lata w nocy ,a jak dorośnie to sam będzie ,, lata po nocy ‘’ za dziewczynami , a na razie straszy lisy.. :lol: :lol: :lol:
Bez urazy Tadeuszu …… :wink:
Ostatnio zmieniony sob paź 30, 2010 4:30 pm przez Pudlak Waldemar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

JD - jesteś ignorantem :razz:

Na studiach pisaliśmy programy na podstawie gier fabularnych i było z tym masę zabawy.

ad1. Ile tylko się da - czyli jak najedzona i "wybawiona"
ad2. Tak wyraźnie jak człowiek, ale w innej sklali barw.
ad3. Jeśli musi
ad4. Całą masę
ad5. Taka sowa waży ok. 300 gram, więc jest w stanie zaatakować gryzonia.
ad6. Wszędzie tam gdzie czyje się bezpieczna - szafa, za wieżą stereo, pomiędzy kanapą, a szafą, itp...
ad7. za dużo do pisania

Fajnie, że są ludzie którym zamiast siedzieć przed telewizorem chce się ruszyć głową.
POPIERAM W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI

http://www.pasiekibystrzyckie.pl/32porady.htm

A za ostatnie zdanie to masz u mnie wielki plus... :wink:
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Re: nietypowe pytania o płomykówkę

Post autor: garbus2 »

Chaserabinov pisze: 1. Ile czasu na dobę (średnio) taka sowa śpi?
2. Jak dobrze widzi za dnia (bo to, że rewelacyjnie widzi w nocy i na dokładkę świetnie słyszy, już wiemy ;) )?
3. Czy jest aktywna za dnia?
4. Czy ma jakiś naturalnych wrogów?
5. Czy taka sowa byłaby wstanie zaatakować człowieka? Jeśli tak, to jakie byłyby w przybliżeniu tego skutki? Np. przy wpadnięciu ptaka na biegnącego człowieka?(tak wiem, że to już wyższy poziom abstrakcji, ale mój gracz – mag, ma różne szalone pomysły… Moim zdaniem skutki byłyby dla ptaka opłakane, zważywszy na jego wagę i pneumatyczne kości… W każdym razie mag ma więź telepatyczną z ptakiem i może mu dość precyzyjne polecenia wykazać, które ten mniej więcej musi wykonać).
6. Gdzie zazwyczaj sypia? I czy tolerowałaby sypianie na statku/łodzi rzecznej?
7. I wreszcie na koniec, byłbym wdzięczny za jakąś anegdotkę, lub dwie, ogólnie związaną z trzymaniem ptaka łownego, do wykorzystania dla ubarwienia gry ;).
1. szczerze nie wiem
2. sowy generalnie nie maja jakiegos fenomenalnego wzroku i tym bardziej nie do konca prawda jest ze dobrze widza w ciemnosciach. Maja natomiast bardzo dobry sluch a "ucho" w postaci tzw szlary (dziala jak talerz od satelity) pomaga im wychwytywac nawet dzwieki w postaci bicia serca myszy w trawie. MOzna wiec powiedziec ze sluchaja twarza.
3. generalnie dzikie ptaki raczej bytuja w nocy choć te układane sokolniczo mozna przestawić na tryb dzienny
4. mnostwo - od pasożytów, przez drapieżniki a na puchaczach konczac. Najgorszy wrog to czlowiek jak wiekszosci zwierzat...
5. nie
6. plomykowki najczesciej zasiedlają jakies stare stodoly, opuszczone budynki itp. Statek nie bylby niczym bardzo niezwyklym jesli bylby opuszczony
7. Ptak łowny to taki na którego się poluje - jeśli pytasz o anegdotkę o ptaku łowczym czyli takim z którym się poluje to zwykle większość takich żarcików ma podłoże w styku "facet z ptakiem na ręku"
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Jeśli chodzi o jakieś anegdotki, to możesz zajrzeć do tematu http://sokolnictwo.pl/forum/viewtopic.php?t=401 Niekiedy bywa zabawnie, ale masz 14 stron do przewalenia :wink:
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Robilem pokazy z plomykowka, sa to bardzo przyjemne ptaszki. Na wolnosci poluje praktycznie wylacznie na gryzonie przez co lapki maja dosyc slabe i nie liczyl bym na uzywanie takie chowanca do celow o obronnych. Generalnie to wybral sobie dosyc kiepskiego zwierzaka do RPG bo wiele z nim nie zrobisz, sowy sa symbolami madrosci ale one nie mysla duzo tylko dlugo. Jesli chcieli byscie sie trzymac realnych sytuacji to generalnie rownie dobrze mogl by chodzic z chomikiem w kieszeni, choc kto wie czy chomik nie zadal by wiecej obrazen. Sowy maja tulejowata budowe oka, dzieki temu moga powiekrzac obraz. Biorac pod uwage jakas wiez typu soul bound mozna by jej conajmniej uzywac jako przenosnej lornetki. No i lacinska nazwa Tyto alba, tyto wywodzi sie od staromitologicznych tytanow, uwazano ze, dusze tytanow po przegranje walce z zeusem zostaly umieszczone w cialach wlasnie plomykowek. Tu juz jest niezle pole do popisu, to fantasy, mozecie jej wcisnac jakies nadprzyrodzone moce :)

I wszystkie sowy widza doskonale w dzien, maja bardzo ruchliwa zrenice. Zreszta plomykowki poluja rowniez za dnia, na youtube jest sporo filmikow, nawet kilka calkiem fajnych.

Kumplowi doradz zeby sobie sowe zmienil na puchacza, najlepiej samice. Sa to ptaki ktore juz potrafia zrobic spora dziure w glowie, zakladajac pozytywny rzut na obrazenia mogla by byc niezla bronia. Niziolka samica z pewnoscia dala by rade skasowac ^^

Z anegdotek z plomykowka to w sumie jedna sytuacja byla dosyc smieszna, raz na pokaz przyszla kobita w sandalach i miala paznokcie pomalowane na czerwono. Jak dla plomykowki byl to apetyczny kawalek miesa wiec zrobila dosiad na sandala i zaczela dziobac paznokcie. No ale to plomykowka, poza laskotaniem wiele nie zdzialala.

Puchacz wirgilijski to swietny ptak, bardzo dynamiczne i trafiaja sie osobniki z adhd. Mysle ze, spokojnie mozna by z nimi polowac z samochodu. Zreszta w stanach poluja z nimi na wiewiorki i to regularnie, byla swojego czasu nawet grupa dyskusyjna kolesi cos sie tym zajmuja na yahoo groups ale to bylo pare lat temu teraz juz jej nie ma.
ODPOWIEDZ