Mam takie nietypowe pytanie do Was. Gramy z przyjaciółmi w gry fabularne (coby w tym miejscu szerzej nie tłumaczyć o co biega, polecam wyjaśnienie na Wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Gry_fabularne). Jestem mistrzem gry, gramy w grę Warhammer, a jeden z graczy – czarodziej – do wielu trudach oswoił sobie chowańca – sowę płomykówkę. I w związku właśnie z tym gatunkiem sowy mam parę pytań, by móc ją realistycznie przedstawić w grze. Byłbym wdzięczny za nawet najogólniejszą odpowiedź, względnie wskazanie literatury/stron internetowych, na których mógłbym znaleźć odpowiedzi.
1. Ile czasu na dobę (średnio) taka sowa śpi?
2. Jak dobrze widzi za dnia (bo to, że rewelacyjnie widzi w nocy i na dokładkę świetnie słyszy, już wiemy
3. Czy jest aktywna za dnia?
4. Czy ma jakiś naturalnych wrogów?
5. Czy taka sowa byłaby wstanie zaatakować człowieka? Jeśli tak, to jakie byłyby w przybliżeniu tego skutki? Np. przy wpadnięciu ptaka na biegnącego człowieka?(tak wiem, że to już wyższy poziom abstrakcji, ale mój gracz – mag, ma różne szalone pomysły… Moim zdaniem skutki byłyby dla ptaka opłakane, zważywszy na jego wagę i pneumatyczne kości… W każdym razie mag ma więź telepatyczną z ptakiem i może mu dość precyzyjne polecenia wykazać, które ten mniej więcej musi wykonać).
6. Gdzie zazwyczaj sypia? I czy tolerowałaby sypianie na statku/łodzi rzecznej?
7. I wreszcie na koniec, byłbym wdzięczny za jakąś anegdotkę, lub dwie, ogólnie związaną z trzymaniem ptaka łownego, do wykorzystania dla ubarwienia gry
Kończąc tę wypowiedź, chciałem z tego miejsca pozdrowić (jeśli czytają to forum) przesympatyczne małżeństwo sokolników, którzy prezentowali swoje ptaki podczas tegorocznych Dni Gniezna. Bardzo spodobała nam się (w sensie mi i żonie