III Krajowy Konkurs Latawcowy Sokołów - Czempiń, 16.10.2010r

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

to zeby nie wyszlo na to ze staram sie usprawiedliwić "nielannery" to jestem jeszcze conajmniej takim samym zwolennikiem tego gatunku, tym bardziej ze naprawde sa u nas niedoceniane i co juz kiedys pisalem niejeden samczyk potrafi zaskoczyc swoimi zdolnosciami
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

Wystarczy otworzyć Falconry E. Ford na 142 str.aby się nieźle podkręcić na temat lennerów. Z drugiej strony można tak ułożyć samczyka wędrownego, że będzie tylko latał do szmaty i za niczym nie będzie gonił :lol:
skora
stażysta

Post autor: skora »

W sobotę pogoda paskudna... "dmuchawce, latawce, wiatr..." Czasy były tak kiepskie ze względu na kiepską pogodę, nie można porównywać do zeszłorocznych czasów, gdyż rok temu świeciło słońce i tak wiało, że ledwo się udało latawiec postawić.
Załączniki
DSCF2002.JPG
DSCF2009.JPG
DSCF2012.JPG
DSCF2016.JPG
czas start
czas start
DSCF2036.JPG
DSCF2039.JPG
DSCF2054.JPG
skora
stażysta

Post autor: skora »

Jeszcze kilka fotek z niedzieli... Pogoda wspaniała
Załączniki
Jedna  z osób pomyliła pokoje podczas sobotniego wieczoru
Jedna z osób pomyliła pokoje podczas sobotniego wieczoru
DSCF2131.JPG
DSCF2186.JPG
DSCF2206.JPG
DSCF2256.JPG
DSCF2293.JPG
Intruz
Intruz
DSCF2355.JPG
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Oprócz pogody to widzę ,że P . Krzysztof D. ,,dopisał ‘’ :lol:
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

ja załuję że nie mogłem sie pojawić ale samczyk werownego którego przygotowywałem na konkurs pobił sie z dzikim jastrzębiem i przechodzi rekonwalescencję. sądząc po wynikach ptaków i swietnych czasach lannerów- moim zdaniem nie ma sensu dzielić ptaków na grupy. powinniśmy tak jak w Czechach puszczać wszystkie ptaki w kategorii OPEN
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Byłem zwolennikiem podziału na grupy, bo w Tucholi raróg "Kleks" bił na głowę wszystkie inne ptaki. Przy silnym wietrze samce lanerów niekiedy miały trudności z utrzymaniem kierunku. Nie wiem jednak jaki wpływ na wyniki konkursu miało to, że część ptaków polowała i zanim poleciały do latawca rozglądały się po okolicy.
Jednak wydawało by się, że to co wiemy (lub uważamy , że wiemy) o lannerach raczej nie predysponuje je do chętnego szybkiego wznoszenia. Białozory, sokoły czy rarogi są silniejsze (co oczywiste) i mniej podatne na wiatr.
Pisałem już, że można liczyć na dobry czas ptak, który lata tylko do latawca. W innych przypadkach to jak zwykle loteria.
ODPOWIEDZ