Woliera
Witam! Zaczynam właśnie budować pierwszą wolierę. Woliera będzie w formie ośmiokąta o średnicy około 3,2 m, wysokość w najniższym punkcie 2,3m a w najwyższym 3m, długość jednego boku 1,2m , dwa boki (z ośmiu) mam zamiar zostawić odsłonięte. Jeśli macie jakieś zastrzeżenia lub uwagi,......, z chęcią ich posłucham i wyciągnę wnioski
Raczej to dopiero początek,
zostało jeszcze obicie, dokączenie i pokrycie dachu, zastanawiam się czy obicie zrobić z obu stron, a między nie dać jakiś steropian??, czy otwartej ściany 2,4m to nie za wiele ?? albo za mało?? pytań jest jeszcze wiele, i wiele mogę jeszcze poprawić lub zmienić na tym etapie.
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
To jest tylko miejsce wstępnego montażu, a jeśli chodzi o podłoże to wczoraj zerwałem w ogrodzie darń, wykopałem jedno drzewko (miało 1,9 m - przeszkadzało mi
) , Pod wolierą mam zamiar dać płyty chodnikowe, , postawić na nich wolierę i wysypać środek kamyczkami (warstwa jakieś 6-8 cm) ps. moja żona była dosłownie bordowa jak zobaczyła co robie z jej ogrodem 
Ostatnio zmieniony ndz paź 10, 2010 4:11 pm przez JakubHH, łącznie zmieniany 1 raz.
lepiej postaw konstrukcje na swoje docelowe miejsce bo potem może być problem z przestawieniem- kuzyn też kiedyś budował bude dla psa w domu a na koniec w drzwiach sie z nią nie zmieścił zeby na zewnątrz wystawić:)
zostawiasz jakąś część dachu odkrytą?
-jak Adam mówi styropian nic nie da ze względu na to ze masz odkryte Boki
pozdrawiam
zostawiasz jakąś część dachu odkrytą?
-jak Adam mówi styropian nic nie da ze względu na to ze masz odkryte Boki
pozdrawiam
plyty chodnikowe co najwyzej po obrzezach, w srodku przypadkiem nie dawaj plyt bo berla nie wbijesz. I wydaje mi sie ze to nie jest "ten wolier" ale "ta woliera" choc moze znowu zalezy to od regionuJakubHH pisze:To jest tylko miejsce wstępnego montażu, a jeśli chodzi o podłoże to wczoraj zerwałem w ogrodzie darń, wykopałem jedno drzewko (miało 1,9 m - przeszkadzało mi) , Pod wolierą mam zamiar dać płyty chodnikowe, , postawić na nich wolier i wysypać środek kamyczkami (warstwa jakieś 6-8 cm) ps. moja żona była dosłownie bordowa jak zobaczyła co robie z jej ogrodem
garbus2 pisze:warunki w srodku beda takie jak na polu (wersja dla ludzi z malopolski) lub na dworze (wersja dla ludzi z pomorskiego)
Jeśli zostawisz 2 ściany odsłonięte, to uważam, że cały dach może być zamknięty, chociaż jeśli uprzesz się na pleksę, to nie mam nic przeciwkoJakubHH pisze:Dach będzie miał osiem spadów, z tego dwa odsłonięte, zastanawiam się czy na tych odsłoniętych częściach dać plekse?
To nie takie proste, woliera będzie stała w ogrodzie, a ogród jest arcydziełem mojej żony, a więc woliera nie może być obita płytami,....., obicie będzie zrobione z frezowanych desek na zakładkę (a więc muszę to dodatkowo uszczelnić) , na narożnikach zamiast listewek, będą zdobione okucia, a odsłonięte części będą od środko osłonięte drobną siatką a przed nią dam zdobioną kutą krate, coś w tym stylu jak na foto.