NOWY NA FORUM

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
JakubHH
pisklę
Kontakt:

NOWY NA FORUM

Post autor: JakubHH »

Na początku tego postu jako nowa osoba na forum, chciałbym się przywitać z wami :)
Jestem praktycznie świeży jeśli chodzi o sokolnictwo, ale od jakiegoś czasu bardzo mnie to wciągnęło. Pewnego dnia jechałem samochodem przez wioskę gdzie mieszkam od niedawna, i zobaczyłem przy drodze na ściętym drzewie siedzącego pana z ptakiem na rękawicy, nie wiem co się stało ale musiałem zawrócić i podejść do niego. Oczywiście miałem kilka pytań do niego odnośnie ptaka i jego osoby. Okazało się że on ma Harrisa a woliera stoi jakieś 250-300m od mojego domu. Od tamtej pory jakoś tak skumplowaliśmy się, a ja dostałem kręćka na punkcie Harrisa, praktycznie co dziennie jestem u niego i obserwuję ich oboje, często mówię żonie że muszę wyskoczyć na godzinkę dwie jeszcze raz do pracy, a tak naprawdę ciągnie mnie do Harrisa. Jestem mu naprawdę wdzięczny za dzielenie się swoją wiedzą i oczywiście cierpliwość do mnie. Dostałem od niego trochę materiałów odnośnie drapoli , zacząłem czytać forum, ale teraz wiem że żadna lektura nie da tyle wiedzy co obcowanie z tymi ptakami i oczywiście z ich właścicielem. Tak sobie ostatnio pomyślałem że fajnie by było, gdyby w jednej miejscowości był by dwa harris-y, może udało by się je zgrać tak aby polowały razem. Oczywiście moja przygoda z sokolnictwem dopiero się zaczyna, na razie czytam, obserwuje harrisa i proces jego układania, zadaję pytania :) no i musiałem (bo chciałem) zapisałem się na staż do PZŁ, mam nadzieję że pojawię się w przyszłym roku na kursie w Czempiniu, i poznam wielu z Was osobiście.

KUBA
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Witamy na forum. Całe szczęście, że nie zacząłeś od standardowych pytań "młodzieży", aczkolwiek (i tu bez urazy-po prostu szczerze) sądząc po treści Twojego postu masz spory bałagan w głowie, jeśli chodzi o sprawy sokolnicze. Na szczęście sprawiasz wrażenie człowieka, który potrafi sobie wiele rzeczy poukładać w logiczną całość, zatem życzę wytrwałości i powodzenia w karierze :wink:
JakubHH
pisklę
Kontakt:

Post autor: JakubHH »

BAŁAGAN, NIE BAŁAGAN:), NARAZIE ZBYT WIELE INFORMACJI UCIEKA MI Z GŁOWY:)(ZA MAŁO PRAKTYKI) A PRZYJDZIE TAKI MOMENT ŻE WSZYSTKO SIĘ POUKŁADA I WYLKARUJE, ALE TO WYMAGA CZASU ,TAK SAMO MIAŁEM Z PARALOTNIARSTWEM, ,TEŻ MIAŁEM BAŁAGAN W GŁOWIE, ALE CHCIAŁEM I PRAGNOŁEM TEGO, TAK SAMO JAK TERAZ. WTEDY OSIĄGNOŁEM SWÓJ CEL I MAM NADZIEJE ŻE TERAZ BĘDZIE TAK SAMO. JA NIEZNAM OSODY CO BY MIAŁA OD SAMEGO POCZĄTKU WSZYSTKO POUKŁADANE W GŁOWIE. WIEM JEDNO, BARDZO BYM CHCIAŁ MIEĆ HARRISA I POLOWAĆ Z NIM, ALE JAK NARAZIE NIE CHCĘ GO MIEĆ DO MOMENTU KIEDY JA SAMI BĘDĘ PEWIEN ŻE PORADZĘ SOBIE Z PTAKIEM POD KAŻDYM WZGLĘDEM. ZDJĘ SOBIĘ SPRAWĘ JAK ŁATWO JEST ZEPSUĆ PTAKA .

PS. MAM NADZIEJĘ ŻE JAK BĘDĘ MIAŁ JAKIEŚ PYTANIA TO.............:)
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Początkujący ,a mądrze ,, prawi ‘’ –chyba wyrośnie z Ciebie sokolnik ! :lol:
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Stachu nie czepiaj sie. widać ze chłop zadał sobie trud i poczytał trochę zanim coś napisał. każdy jak zaczynał miał bałagan w głowie i nie wiedział za co sie najpierw łapac. ja też. dobrze ze ma kogoś kto go wprowadzi w temat i jest na dobrej drodze. Jakubie- jedna uwaga. wyłacz Caps Lock bo wg net etykiety niegrzecznie jest krzyczec z ekranu ( domyślam sie ze to przypadkiem :wink: ) wytrwałości życze
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

haggard pisze:Stachu nie czepiaj sie
Nie czepiam się. Tak jak napisałem, była to po prostu szczera uwaga, ale z całego serca dopinguję nowego kolegę, bo widać, że ma zapał i chęć do uporządkowania tego bałaganu :smile:
Smiglo7o7
pisklę

Post autor: Smiglo7o7 »

Nie chcę pisać kolejnego tematu "początkujący" czy coś, już wystarczający nieporządek jest na tym forum :mrgreen:

Nazywam się Piotrek, na co dzień mieszkam w Krakowie gdzie też studiuję, ale wakacje spędzam w Chełmie (Lubelskie). Jeśli chodzi o wiedzę jaką mam o ptakach to tyle co mogę w "góglach" znaleźć, a praktyki tyle co raz na ręku miałem ptaka :) - innymi słowy jestem zieloniutki jak trawa na wiosnę. Chciałbym poznać sokolnika z Krakowa lub okolic (odległość w miarę rozsądna żeby mój studencki portfel wytrzymał), od którego mógłbym się uczyć sztuki.

Zawczasu uprzedzę uszczypliwe uwagi. Nie mam fizycznej ani czasowej możliwości żeby posiadać ptaka na własność i nie zmieni się to przez co najmniej 2 lata, ten czas chce poświęcić na naukę i ewentualną zmianę zdania - co do sokolnictwa.

Chyba tyle :)
Pozdrawiam P.
Grzegorz
stażysta
Kontakt:

Post autor: Grzegorz »

No w okolicy Krakowa znajdziesz na pewno osoby które Ci pomogą i pokażą Ci na czym ta sztuka polega. Po praktykujesz wiedzy teoretycznej nabędziesz przemyślisz czy na pewno chcesz tego przez ten czas studiów . Tak więc polecam przeszukanie jeszce raz forum to znajdziesz sokolników w swojej okolicy.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Smiglo7o7 pisze: Jeśli chodzi o wiedzę jaką mam o ptakach to tyle co mogę w "góglach" znaleźć, a praktyki tyle co raz na ręku miałem ptaka :) - innymi słowy jestem zieloniutki jak trawa na wiosnę.
to jak juz "wygóglasz" troche teorii to bedzie prosciej bo chocby w ten sposob pokazesz ze traktujesz temat powaznie. Przy czym nie radze bazowac tylko na wiedzy z neta - ksiazki beda lepsze bo i sa systematyczniej upozadkowane (bede powtarzal do znudzenia).... :)
Smiglo7o7
pisklę

Przy czym nie radze bazowac tylko na wiedzy z neta - ksiazki beda lepsze bo i sa systematyczniej upozadkowane (bede powtarzal do znudzenia).... :)[/quote]

Jasne, że książki są lepsze ;). Jak będę miał czas wybrać się do empiku to na pewno coś wyniosę :twisted:. Wracając do czytania neta to przeczytałem część stron sokolników Polskich i strony angielskie - co nie zmienia fakty, że w "zawodach" tego typy doświadczenie praktyczne to podstawa.

O i dowiedziałem się, że ZaP mieszka w miejscowości w której spędziłem swoje dzieciństwo ha! ;)
Grzegorz
stażysta
Kontakt:

Smiglo7o7 pisze:Jasne, że książki są lepsze ;). Jak będę miał czas wybrać się do empiku to na pewno coś wyniosę
kolego jeśłi nie masz czasu łazić po sklepach na głównej stronie tutaj w zakładce sklep znajdziesz dużo ciekawych tłumaczeń. W sklepie typu empik raczej możesz dostać książki typu atlas pomocne w rozpoznawaniu ptaków drapieżnych. Książki o tematyce sokolniczej ze strony głównej na pewno wniosą więcej informacji o dziale sokolnictwa. Tak że polecam.
Katou
stażysta

Post autor: Katou »

Ja szukałem dłuugo i jeśli już cokolwiek znajdziesz to najwyżej jedną pozycje.
Smiglo7o7
pisklę

Grzegorz pisze:W sklepie typu empik raczej możesz dostać książki typu atlas pomocne w rozpoznawaniu ptaków drapieżnych.
Empik jeśli nie posiada książki, a jest wydana to sprowadzą ją na 2gi dzień.
Przejrzałem już tą stronę i widziałem sklep, jestem pewien, że te książki są warte kupienia. Co nie zmienia faktu, że wolę mieć książkę w rączce i "już" - bo tak mam z książkami.

A i nie zauważyłem twojego pierwszego posta Grzegorzu. Więc lekturę forum już chłonę - odseparowuję czepianie się i przytyki od czegoś wartościowego -, a w tym poście chciałem się przywitać
Grzegorz
stażysta
Kontakt:

Hym kolego gdzie zauważyłeś w którym z moich postów coś związane z czepianiem się lub tym podobnym. Pisałem żebyś popatrzył na forum bo masz kilku sokolników z tych okolic o które pytałeś
Smiglo7o7
pisklę

to nie było do twojej osoby, bez przesady, ale jeśli tak zabrzmiało to przepraszam najmocniej! Chodziło mi o ogół postów na forum.
ODPOWIEDZ