Imprinting

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Tak się zastanawiam. Kiedyś(dawno dawno temu oraz całkiem niedawno) nie słyszano o imprintingu, ale układano świetnie gniazdowniki. Chyba to to sam
A układałeś kiedyś gniazdownika metodą Dehnela?

Wychować gniazdownika i z nim polować to proste, ale mieć łagodną i cichą samicę-gniazdownika jastrzębia to inna liga.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

No proszę jest jeszcze jedna ciekawa pozycja sokolnicza , a ja jej jeszcze nie czytałem ani nie mam jej w swojej biblioteczce .Może jakieś bliższe informacje gdzie można dostać tę pozycje .Byłbym bardzo wdzięczny .
Krog
stażysta

Post autor: Krog »

Pudlak Waldemar, dziś ci nie podrzucę linka, ale mogę Cię naprowadzić, na Wielkopolska Biblioteka Cyfrowa, szukasz Łowca Polskiego nie pamiętam tylko rocznika coś 37 -39 i masz.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

jedno jest pewne- Jeśli gniazdownik(lub jak kto woli imprint) ma być normalnym ptakiem nie sprawiającym kłopotów musi polować bo inaczej jego agresja zwróci sie w strone opiekuna.
skora
stażysta

Post autor: skora »

"Szczególną i jedyną w swoim rodzaju w literaturze światowej jest książka A. Dehnela o sokolnictwie pt. "O sztuce układania ptaków drapieżnych do łowów" (1939), drukowana pierwotnie w postaci artykułów w "Łowcu polskim" (Nr 20-26 z 1938 r.). Prof. Dehnel był zamiłowanym myśliwym, w dwudziestoleciu międzywojennym hodował jastrzębie oraz sokoły i z powodzeniem uprawiał łowy z tymi ptakami. "

I wszystko jasne wystarczy tylko poszperać w WBC:)
pozdrawiam
andrzejek
stażysta

Post autor: andrzejek »

haggardzie drogi! zapewniam Cię, że nie każdy gniazdownik musi być imprintem! Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

andrzejek pisze:haggardzie drogi! zapewniam Cię, że nie każdy gniazdownik musi być imprintem!
To prawda, ale po co sokolnikowi gniazdownik, który nie jest uwarunkowany na niego ( pamiętając, że są różne formy uwarunkowania)
Oczywiście, jeśli chcemy "sierotę" ptasią wychować i wypuścić, to unikamy uwarunkowania na człowieka z oczywistych powodów.

Uwaga Haggarta dotyczyła złagodzenia "obyczajów" uwarunkowanych ptaków.
(Wiem, Haggard, że sam się byś obronił , ale mnie pokusiło :smile: )
ODPOWIEDZ