Grunwald 2010

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

Prędzej obronię wersję, że nikt lannera nie maił XV wiecznej Polsce, niż ktokolwiek dowiedzie, że choć jeden był.
Dobra dajmy lepiej spokój. Niech ludzie jeżdżą z czym chcą i gdzie chcą. Fajnie, że ktoś taki tam był. Tak tylko zauważyłem.

Co do wyuzdania, to mnie homonto nie rajcuje
Pelerin
żółtodziób

Post autor: Pelerin »

Szkoda że w taki upał jak tam panował ptaka nie ukróconego trzymano na rekawicy bez kaptura, zapewne się biedaczysko męczyło. Nie jestem przeciwnikiem pokazywania się publicznie na róznych poważniejszych imprezach z ptakami bo sam czasami sie tu i ówdzie pokaże ale trzeba spełnic kilka podstawowych zasad:
1. ptak nie ma się na imprezie męczyć (kaptue i woda), i wyglądąć (stan upierzenia)
2. trzeba wyglądać odpowiednio do charakteru imprezy (odpowiedni ubiór i stan fizyczny)
3. trzeba byc merytorycznie przygotowanym na zadawane pytania 9 nie klepać głupot)

Tyle mam do powiedzenia w powyższej kwestii.
Banita
pisklę

Post autor: Banita »

Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Post autor: mirek »

Witam
a wiec zdjęcia się znalazły na potwierdzenie moich bajań
co do sokolnictwa i metod jakimi się ktoś posługuje pozostawiam to sokolnikowi ale co do praw panujących w naszym kraju można by się było zastosować a przynajmniej świecić przykładem
Venator Magnus
żółtodziób
Kontakt:

Post autor: Venator Magnus »

Chwal Ćwik

Tak się akurat składa że też bylem w tym roku na Polach Grunwaldu :cool:

Z tego co wiem, to ów "sokolnik" jest zalogowany na tym forum... :roll:
Cudzysłów użyłem nie bez przyczyny.

Może zabierze głos w temacie owego myszołowa "bez obrączki"... i jego prezentacji przed tak szeroką publicznością
kazach
stażysta

Post autor: kazach »

Venator Magnus pisze:Chwal Ćwik

Tak się akurat składa że też bylem w tym roku na Polach Grunwaldu :cool:

Z tego co wiem, to ów "sokolnik" jest zalogowany na tym forum... :roll:
Cudzysłów użyłem nie bez przyczyny.

Może zabierze głos w temacie owego myszołowa "bez obrączki"... i jego prezentacji przed tak szeroką publicznością
A więc zapraszamy do prezentacji ,,Ptaka Łowczego" przez ,,Ów Sokolnika " . Chyba ze zdjęcia są z 1410 roku :roll: :roll: :roll: Po liftingu i colorze jak odmłodzone ,,Krzyżaki" :evil:
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Pelerin pisze:1. ptak nie ma się na imprezie męczyć (kaptue i woda), i wyglądąć (stan upierzenia)
Każda impreza jest w jakimś sensie męcząca dla ptaka. W przypadku ptaków uwarunkowanych nie wszystkie lubią się kapturzyć. To są ptaki inteligentne, a siedzenie w worku na głowie jak dookoła tyle się ciekawych rzeczy dzieje, to nudne. Co najmniej dla "Tośki". Jasne, że z nieukróconym ptakiem nie ma co się pokazywać na imprezie, nie ważne, czy w kapturze, czy bez.
Stan upierzenia ptaków starszych na letnich imprezach zawsze będzie dziurawy-przecież się pierzą. Jedynie ptaki tegoroczne będą "cacy"
2. trzeba wyglądać odpowiednio do charakteru imprezy (odpowiedni ubiór i stan fizyczny)
Stan fizyczny? Chodzi Ci o to , żeby być trzeźwym czy mięśniakiem? :smile:
Pelerin pisze:
3. trzeba byc merytorycznie przygotowanym na zadawane pytania 9 nie klepać głupot)
Pewnie masz rację, ale spróbuj po raz setny tłumaczyć po co ma kaptur na głowie, że żyje i że wraca. Poziom pytań na imrezie masowej poraża ( oczywiście, jak zwykle, są wyjątki)

I na koniec pytanie dla "akademików" : co lepsze , dobrze ubrany żołnierz wojsk zaciężnych z przypadkowym ptakiem czy "mroczny" sokolnik z dobrymi ptakami?

PS.
Pod Grunwaldem nie byłem. W 2010 roku ( w 1410 też) :razz:
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Post autor: mirek »

Witam
nie musi być mroczny skoro zajmuje się rekonstrukcją historyczną tym bardziej jeżeli jest weryfikacja strojów na grunwald (przynajmniej tak mówią :mrgreen: )
ale myślę ze skoro się tak mówi o legalności ptaków o obrączkach i o tym żeby nie pomagać im w opuszczaniu gniazd (bez zarzutów ) :cool: to można by się chyba troszkę postarać
w tym roku na grunwaldzie było bardzo gorąco więc nie zmuszał bym raczej to noszenia czegoś więcej niż breje(slipy) i koszule
na bitwie pomdlało sporo ludzi to co się dziwić ptakom dobrze że chociaż stały na rękawicy
ODPOWIEDZ