Niestety, obserwacje z tego okresu to najczęściej wędrówka na północ Europy.
Zastanawiające, dlaczego na zachód od Odry liczebność populacji rybołowa wzrasta, a w Polsce jest na podobnym poziomie a nawet maleje?
Gdzieś wyczytałem , że w naszym polskim ,,grajdołku’’ spadek populacji rybołowów spowodowany jest źle pojętą ochroną stawów rybnych –w końcu kilka ptaków /zwykle jest to pojedyncza rodzina/ zagraża kilkunastu tonom karpia! Kormorany to już inna bajka-widziałem nalot tych ptaków na pojedynczy staw –masakra!
Kiedyś spotkałem leśniczego z dawnego NRD, który opowiadał mi, że w ramach wspomagania rybołowów niedaleko gniazda na polanie miał wykopany płytki stawek wyłożony folią do którego systematycznie wpuszczał karpie. Wszystko to wykonywał w ramach obowiązków służbowych.
Profesorze, Profesor nie podrzuca takich pomysłów na forum, bo jeszcze w ramach optymalizacji zatrudnienia zaczną rozliczać z wykonywania takich obowiązków służbowych.
No cóż, LP nadal czerpie 90% dochodu ze sprzedaży drewna. Nie przyjemniej byłoby opiekować się rybołowami niż latać z klupą po zrębie?
Wiem, że to fikcja w tych realiach ekonomicznych. Są jednak kraje, w których leśnicy są finansowani przez budżet (nie życzę tego naszym leśnikom) i w tamtych realiach mogą sobie pozwolić na "dopieszczanie" ptasiorów.
Obserwacje których dotyczy foto to para najpewniej gniazdująca na sąsiednich stawach. Widywałam już je w okolicy jednak zazwyczaj pojedynczo. Wtedy była to polująca para więc rodzi to nadzieję.
ajj ... to nie jest forum fotograficzne .... zasady foto mozna zachwoać na okazje pozowane ... podejrzewam iż zdjęcie zostało wykonane z zaskoczenia i było mało czasu na kadrowanie pozdrawiam ... moim skromnym zdaniem liczy się sylwetka ...
pozdrawiam
... ależ ja nie planuję zadziory uważam że zdjęcia "ułożone" -> patrz wykadrowane uzyskuje się po przez odpowiedni czas i "namysł" nad nim ... a ta sylwetka (wydaje mi się) dobrym aparatem bądź w dobrym przybliżeniu zrobiona, oddaje całe piękno ... na kadr zwracamy uwagę przy zdjęciach arystycznych (tzw. "zawieszenie oka"), tu jak najbardziej chodzi o kolory i sylwetkę ptaka ... ( takie moje wnioski)...