Zdjecia.

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

Fotka z dzisiejszego spaceru.
Obrazek
Animal
stażysta

Post autor: Animal »

Gratuluję obserwacji :)
Oby się mnożyły i mnożyły, bo trochę ich w ojczyźnie mało.. :sad:
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Niestety, obserwacje z tego okresu to najczęściej wędrówka na północ Europy.
Zastanawiające, dlaczego na zachód od Odry liczebność populacji rybołowa wzrasta, a w Polsce jest na podobnym poziomie a nawet maleje?
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Gdzieś wyczytałem , że w naszym polskim ,,grajdołku’’ spadek populacji rybołowów spowodowany jest źle pojętą ochroną stawów rybnych –w końcu kilka ptaków /zwykle jest to pojedyncza rodzina/ zagraża kilkunastu tonom karpia! Kormorany to już inna bajka-widziałem nalot tych ptaków na pojedynczy staw –masakra!
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Kiedyś spotkałem leśniczego z dawnego NRD, który opowiadał mi, że w ramach wspomagania rybołowów niedaleko gniazda na polanie miał wykopany płytki stawek wyłożony folią do którego systematycznie wpuszczał karpie. Wszystko to wykonywał w ramach obowiązków służbowych.
Krog
stażysta

Post autor: Krog »

Profesorze, Profesor nie podrzuca takich pomysłów na forum, bo jeszcze w ramach optymalizacji zatrudnienia zaczną rozliczać z wykonywania takich obowiązków służbowych. :wink:
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

No cóż, LP nadal czerpie 90% dochodu ze sprzedaży drewna. Nie przyjemniej byłoby opiekować się rybołowami niż latać z klupą po zrębie?
Wiem, że to fikcja w tych realiach ekonomicznych. Są jednak kraje, w których leśnicy są finansowani przez budżet (nie życzę tego naszym leśnikom) i w tamtych realiach mogą sobie pozwolić na "dopieszczanie" ptasiorów.
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

:neutral: PZ.
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

Obserwacje których dotyczy foto to para najpewniej gniazdująca na sąsiednich stawach. Widywałam już je w okolicy jednak zazwyczaj pojedynczo. Wtedy była to polująca para więc rodzi to nadzieję.
wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

Czym zrobiłaś to zdięcie,i z jakiej odległości, a poza tym przy kadrowaniu z przodu daje się więcej przestrzeni. Powstaje wtedy wrażenie ruchu.....
dariadaria
stażysta

Post autor: dariadaria »

ajj ... to nie jest forum fotograficzne .... zasady foto mozna zachwoać na okazje pozowane ... podejrzewam iż zdjęcie zostało wykonane z zaskoczenia i było mało czasu na kadrowanie :) pozdrawiam ... moim skromnym zdaniem liczy się sylwetka ...
pozdrawiam :)
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Na Wojtka to bym uwazal..to jeden z tych z ktorymi nikt nie zadziera :) patrz podpis w stopce ^^
dariadaria
stażysta

Post autor: dariadaria »

... ależ ja nie planuję zadziory :) uważam że zdjęcia "ułożone" -> patrz wykadrowane uzyskuje się po przez odpowiedni czas i "namysł" nad nim ... a ta sylwetka (wydaje mi się) dobrym aparatem bądź w dobrym przybliżeniu zrobiona, oddaje całe piękno ... na kadr zwracamy uwagę przy zdjęciach arystycznych (tzw. "zawieszenie oka"), tu jak najbardziej chodzi o kolory i sylwetkę ptaka ... ( takie moje wnioski)...
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

No Dawid wygladaja tak jak opisles ;) zadziory:)
ODPOWIEDZ