Zdjecia.

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

W moim odczuciu wychodzi remis. Jedna i druga metoda ma zalety jak i wady to ktora sie wybierze to tez kwestia indywidualnych preferencji.
Mysle jednak, ze kazdy hodowca majac w swojej stajni championa chcialby zeby pokrywal jak najwiecej samic :) a tego nie da sie zrobic metoda tradycyjna.
wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

JoHn DuMbaR pisze:W moim odczuciu wychodzi remis. Jedna i druga metoda ma zalety jak i wady to ktora sie wybierze to tez kwestia indywidualnych preferencji.
Mysle jednak, ze kazdy hodowca majac w swojej stajni championa chcialby zeby pokrywal jak najwiecej samic :) a tego nie da sie zrobic metoda tradycyjna.
Wszystko pieknie ładnie,tylko co zrobic jesli chcemy prowadzic linie na samice....?
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

otóż w przypadku imprintów mając dobrą samicę chcesz dla niej jak najlepszego samca a plus jest taki że nie musi sie jej podobać i sie z nią zgrać bo jej lolo kochany to Ty i masz wpływ na to jaką pulę genową jaką fundujesz samicy dla uzyskania dobrego potomstwa. w końcu jej wszystko jedno jakim nasieniem zostanie zainseminowana. Obie metody mają plusy i minusy jak wiadomo. myślę że chciałbym spróbowac jednej i drugiej zeby samemu sie przekonać która mi bardziej odpowiada. czas pokaże
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

probowałem jednej i drugiej i tak jak pisalem nie rozumiem po co sobie zycie komplikowac (o ile nie ma sie w zamiarze hybryd) niemniej nie jestem ani zwolennikiem ani przeciwnikiem zadnej z tych metod - po prostu naturalna jest o wiele wygodniejsza a dobor genow mozna w zasadzie tak samo prowadzic w obu wypadkach
JoHn DuMbaR
sokolnik

O linii na samice wytlumaczysz mi Wojtek w najblizszym czasie :) mysle ze macie jakas teorie :)
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

CO mi zrobisz jak mnie złapiesz?
:mrgreen:
Obrazek
JoHn DuMbaR
sokolnik

Juz to tu kiedys zamiescilem :)a w zwiazku z tym - jeszcze raz Patrycja sprobujesz mnie powielac (a jak wiadomo tego co doskonale sie nie kopiuje) to poporsze osobiscie Adama zeby cie zbanowal :)
Twoj na zawsze oddany(...) Michał
Halcon
pisklę

Post autor: Halcon »

garbus2 pisze:perwera jak perwera ale po co sobie zycie komplikowac? roboty przy tym jest 10 razy tyle co przy normalnej parze a efekt i tak co najwyzej taki sam.....a z ta samica to tez nie tak chop siup bo jak zainseminujesz na sile to moze jajek nie zlozyc
Witam serdecznie.
Obserwuje Państwa rozmowę i zainteresowała mnie właśnie ta wypowiedź.
Jaki jest powód tego, że samica może nie złożyć jajek? Jakie czynniki na to wpływają?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Post autor: kuba08111994 »

No właśnie też jestem ciekaw dlaczego po inseminacji niektóre samice nie składają jaj ?
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

inseminacja jesli samica nie jest dobrze zrobiona (nie współpracuje do końca) odbywa sie w ten sposób że samica jest łapana i po wynicowaniu jajowodu jest zapładniana. wiąże sie to ze stresem który czasem może spowodowac wstrzymanie lęgu
JoHn DuMbaR
sokolnik

Nie nalezy zapomniec o uszkodzeniach mechanicznych..nie kazdy rodzi sie ginekologiem ;)
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

kuba08111994 pisze:No właśnie też jestem ciekaw dlaczego po inseminacji niektóre samice nie składają jaj ?
brutalnie rzecz ujmując jakby cie ktos zgwałcił tez niemiałbyś ochoty na powtórke
Awatar użytkownika
DZIK
początkujący

Post autor: DZIK »

Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 1:00 am przez DZIK, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Przepraszam ! :oops:
Film przeniesiony na ,,Filmy z youtube''
Ostatnio zmieniony pt kwie 02, 2010 1:54 pm przez Pudlak Waldemar, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

Post autor: Jastrząb »

Na filmy z YT jest specjalny temat " Filmy z Youtube"
ODPOWIEDZ