Jestem początkujący

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
Drater
pisklę
Kontakt:

Jestem początkujący

Post autor: Drater »

Witam mam 12 lat i marze o tym by zostać sokolnikiem i mam parę pytań dotyczących początków :

1.Czy w moim wieku można zacząć sokolnictwo
2.Jak mogę podjąć jakieś nauki
3.Czy sokół wędrowny nadaje się dla mnie
4.jakie akcesoria mi są najbardziej potrzebne
5.Jakie są strony z których mogę się o nich najwięcej dowiedzieć
6.Jakie ma wymagania taki sokół (mieszkam w mieście,mam swój dom z wielkim ogrodem i wolny strych czy jeżeli to nie wystarcza na sokoła to czy jest jakiś inny ptak któremu odpowiadały by te warunki0
7.Jak złapać/wyhodować/kupić jakiegoś ptaka drapieżnego

Dziękuje za wysłuchanie i proszę o szybką odpowiedz z góry dziękuje
kuba-94
pisklę

Post autor: kuba-94 »

1. Można zacząć czytać, zdobywać informacje. Poszukaj może u jakiegoś sokolnika będziesz mógł się czegoś nauczyć i zdecydujesz za jakiś czas czy chcesz się tym zająć na poważnie. Gdybyś chciał polować z sokołem to musisz mieć 18lat.
2.Książki, internet,pokazy a przede wszystkim doświadczeni sokolnicy.
3.nie nie nadaje się bo nic nie wiesz
4.Na razie żadne bo jeszcze za wcześnie, poszukaj na forum jest taki temat.
5. Z polskich stron to forum i strona sokolnictwo.pl
6.Wymaga sporej woliery (w twoim przypadku w ogrodzie) i dużo czasu
7.ŁAPAĆ NIE WOLNO W POLSCE TO JEST KARALNE!kupić można u hodowców sokolników.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

ZGROZA...gandzia zostawia ślady jak sanek płoza....
Animal
stażysta

Post autor: Animal »

W skrócie im wcześniej zaczynasz tym lepiej ;) Na razie dużo czytaj, pochłaniaj wiedzę, udowodnij ze to nie słomiany zapał tylko naprawdę tak jak na napisałeś "marzenie".
Dogadaj się z sokolnikiem z okolicy i bądź przygotowany na poświęcenia i nie zrażaj się 50km dzielącymi Cię od najbliższego sokolnika. Nic nie kombinuj tylko rób co "starszyzna" każe a będą z Ciebie ludzie :razz:
PS. Nie zakładaj nowych tematów bo to drażni ;)
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

tu jeszcze warto dodac zebys nie pisal zaraz to ja poprosze sokolnika zeby sie do mnie zglosil tylko pokaz najpierw ze cos wiesz i cos soba reprezentujesz poza zapalem 12 latka bo wbrew pozorom napisanie tematu "jestem poczatkujacy" nie zwalnia z myslenia ani tym bardziej z przekopania sie przez forum i książki
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

Hoho normalnie czuć wiosnę na forum. Początkujący rozkwitają jak przebiśniegi:) Ciekawe czy kiedykolwiek opcja szukaj nie będzie gryzła nowych.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

iskra pisze:Hoho normalnie czuć wiosnę na forum. Początkujący rozkwitają jak przebiśniegi:) Ciekawe czy kiedykolwiek opcja szukaj nie będzie gryzła nowych.
tak naprawde to bolaczka wszystkich forow. nowe osoby sa zawsze pogubione i uwazaja ze akurat im cos inaczej zostanie odpisane:)
Avalon
pisklę

Post autor: Avalon »

jakoś cierpliwości i wyrozumiałości w większości tych wypowiedzi to nie widzę, mądrzenie się i podkreślanie swego stażu, poza <kuba94>.
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Avalon pisze:jakoś cierpliwości i wyrozumiałości w większości tych wypowiedzi to nie widzę, mądrzenie się i podkreślanie swego stażu, poza <kuba94>.
Wybacz, ale cierpliwość każdemu by się wyczerpała po tylu nowych tematach zakładanych przez świeżych użytkowników forum, a w każdym temacie identyczne (a co niektórzy moi znajomi mawiają "idiotyczne" zamiast "identyczne") pytania. Chyba naprawdę opcja "szukaj" jest jakaś toksyczna. Dziwnym trafem w googlach każdy potrafi z niej korzystać, a tu już jakby wtórny analfabetyzm komputerowy.
Avalon
pisklę

Stachu pisze:
Avalon pisze:jakoś cierpliwości i wyrozumiałości w większości tych wypowiedzi to nie widzę, mądrzenie się i podkreślanie swego stażu, poza <kuba94>.
Wybacz, ale cierpliwość każdemu by się wyczerpała po tylu nowych tematach zakładanych przez świeżych użytkowników forum, a w każdym temacie identyczne (a co niektórzy moi znajomi mawiają "idiotyczne" zamiast "identyczne") pytania. Chyba naprawdę opcja "szukaj" jest jakaś toksyczna. Dziwnym trafem w googlach każdy potrafi z niej korzystać, a tu już jakby wtórny analfabetyzm komputerowy.
wybaczam.
Fallen
żółtodziób

Post autor: Fallen »

Całe szczęście że znam sokolnika z tej samej miejscowości.

Fakt, warto przyznać ze zakładanie nowego tematu przez kazdego nowego może być trochę nużące ale w odpowiedzi można ich odesłać do juz istniejącego tematu.
A nowe tematy są (jak sądzę) zakładane z kilku powodów, nie w kazdym mozna znaleść odpowiedzi na nurtujące nowych pytania. a tacy z reguły chcą mieć od razu wszystko na talerzu. jednakże jeśli poszukać wytrwale znajdziemy wszystko czego nam trzeba, a także dużo więcej istotnych informacji;)
Wiem z własnego przykladu.

Pozdrawiam ;)
Avalon
pisklę

wiesz czasem niektórzy , co są tu długo tak się popisują, że to nie wolno się pytać na nowo, że trzeba szukać na forum, głupota niestety. zamiast pomagać to się stroją w piórka. pozrda
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Avalon pisze:wiesz czasem niektórzy , co są tu długo tak się popisują, że to nie wolno się pytać na nowo, że trzeba szukać na forum, głupota niestety. zamiast pomagać to się stroją w piórka. pozrda
CHmmm....coś w tym jest ! :oops:
Ale ostatnio jakoś ,,nowi'' zaczęli najpierw od czytania i szukania a później dopiero od pytań -więc może nie jest to tak do końca złe ? :wink:
Ostatnio zmieniony pn gru 27, 2010 3:07 pm przez Pudlak Waldemar, łącznie zmieniany 1 raz.
Avalon
pisklę

zawsze jakiś postęp!
ODPOWIEDZ