Jestem początkujący
Jestem początkujący
Witam mam 12 lat i marze o tym by zostać sokolnikiem i mam parę pytań dotyczących początków :
1.Czy w moim wieku można zacząć sokolnictwo
2.Jak mogę podjąć jakieś nauki
3.Czy sokół wędrowny nadaje się dla mnie
4.jakie akcesoria mi są najbardziej potrzebne
5.Jakie są strony z których mogę się o nich najwięcej dowiedzieć
6.Jakie ma wymagania taki sokół (mieszkam w mieście,mam swój dom z wielkim ogrodem i wolny strych czy jeżeli to nie wystarcza na sokoła to czy jest jakiś inny ptak któremu odpowiadały by te warunki0
7.Jak złapać/wyhodować/kupić jakiegoś ptaka drapieżnego
Dziękuje za wysłuchanie i proszę o szybką odpowiedz z góry dziękuje
1.Czy w moim wieku można zacząć sokolnictwo
2.Jak mogę podjąć jakieś nauki
3.Czy sokół wędrowny nadaje się dla mnie
4.jakie akcesoria mi są najbardziej potrzebne
5.Jakie są strony z których mogę się o nich najwięcej dowiedzieć
6.Jakie ma wymagania taki sokół (mieszkam w mieście,mam swój dom z wielkim ogrodem i wolny strych czy jeżeli to nie wystarcza na sokoła to czy jest jakiś inny ptak któremu odpowiadały by te warunki0
7.Jak złapać/wyhodować/kupić jakiegoś ptaka drapieżnego
Dziękuje za wysłuchanie i proszę o szybką odpowiedz z góry dziękuje
1. Można zacząć czytać, zdobywać informacje. Poszukaj może u jakiegoś sokolnika będziesz mógł się czegoś nauczyć i zdecydujesz za jakiś czas czy chcesz się tym zająć na poważnie. Gdybyś chciał polować z sokołem to musisz mieć 18lat.
2.Książki, internet,pokazy a przede wszystkim doświadczeni sokolnicy.
3.nie nie nadaje się bo nic nie wiesz
4.Na razie żadne bo jeszcze za wcześnie, poszukaj na forum jest taki temat.
5. Z polskich stron to forum i strona sokolnictwo.pl
6.Wymaga sporej woliery (w twoim przypadku w ogrodzie) i dużo czasu
7.ŁAPAĆ NIE WOLNO W POLSCE TO JEST KARALNE!kupić można u hodowców sokolników.
2.Książki, internet,pokazy a przede wszystkim doświadczeni sokolnicy.
3.nie nie nadaje się bo nic nie wiesz
4.Na razie żadne bo jeszcze za wcześnie, poszukaj na forum jest taki temat.
5. Z polskich stron to forum i strona sokolnictwo.pl
6.Wymaga sporej woliery (w twoim przypadku w ogrodzie) i dużo czasu
7.ŁAPAĆ NIE WOLNO W POLSCE TO JEST KARALNE!kupić można u hodowców sokolników.
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
W skrócie im wcześniej zaczynasz tym lepiej
Na razie dużo czytaj, pochłaniaj wiedzę, udowodnij ze to nie słomiany zapał tylko naprawdę tak jak na napisałeś "marzenie".
Dogadaj się z sokolnikiem z okolicy i bądź przygotowany na poświęcenia i nie zrażaj się 50km dzielącymi Cię od najbliższego sokolnika. Nic nie kombinuj tylko rób co "starszyzna" każe a będą z Ciebie ludzie
PS. Nie zakładaj nowych tematów bo to drażni
Dogadaj się z sokolnikiem z okolicy i bądź przygotowany na poświęcenia i nie zrażaj się 50km dzielącymi Cię od najbliższego sokolnika. Nic nie kombinuj tylko rób co "starszyzna" każe a będą z Ciebie ludzie
PS. Nie zakładaj nowych tematów bo to drażni
tu jeszcze warto dodac zebys nie pisal zaraz to ja poprosze sokolnika zeby sie do mnie zglosil tylko pokaz najpierw ze cos wiesz i cos soba reprezentujesz poza zapalem 12 latka bo wbrew pozorom napisanie tematu "jestem poczatkujacy" nie zwalnia z myslenia ani tym bardziej z przekopania sie przez forum i książki
Wybacz, ale cierpliwość każdemu by się wyczerpała po tylu nowych tematach zakładanych przez świeżych użytkowników forum, a w każdym temacie identyczne (a co niektórzy moi znajomi mawiają "idiotyczne" zamiast "identyczne") pytania. Chyba naprawdę opcja "szukaj" jest jakaś toksyczna. Dziwnym trafem w googlach każdy potrafi z niej korzystać, a tu już jakby wtórny analfabetyzm komputerowy.Avalon pisze:jakoś cierpliwości i wyrozumiałości w większości tych wypowiedzi to nie widzę, mądrzenie się i podkreślanie swego stażu, poza <kuba94>.
wybaczam.Stachu pisze:Wybacz, ale cierpliwość każdemu by się wyczerpała po tylu nowych tematach zakładanych przez świeżych użytkowników forum, a w każdym temacie identyczne (a co niektórzy moi znajomi mawiają "idiotyczne" zamiast "identyczne") pytania. Chyba naprawdę opcja "szukaj" jest jakaś toksyczna. Dziwnym trafem w googlach każdy potrafi z niej korzystać, a tu już jakby wtórny analfabetyzm komputerowy.Avalon pisze:jakoś cierpliwości i wyrozumiałości w większości tych wypowiedzi to nie widzę, mądrzenie się i podkreślanie swego stażu, poza <kuba94>.
Całe szczęście że znam sokolnika z tej samej miejscowości.
Fakt, warto przyznać ze zakładanie nowego tematu przez kazdego nowego może być trochę nużące ale w odpowiedzi można ich odesłać do juz istniejącego tematu.
A nowe tematy są (jak sądzę) zakładane z kilku powodów, nie w kazdym mozna znaleść odpowiedzi na nurtujące nowych pytania. a tacy z reguły chcą mieć od razu wszystko na talerzu. jednakże jeśli poszukać wytrwale znajdziemy wszystko czego nam trzeba, a także dużo więcej istotnych informacji;)
Wiem z własnego przykladu.
Pozdrawiam
Fakt, warto przyznać ze zakładanie nowego tematu przez kazdego nowego może być trochę nużące ale w odpowiedzi można ich odesłać do juz istniejącego tematu.
A nowe tematy są (jak sądzę) zakładane z kilku powodów, nie w kazdym mozna znaleść odpowiedzi na nurtujące nowych pytania. a tacy z reguły chcą mieć od razu wszystko na talerzu. jednakże jeśli poszukać wytrwale znajdziemy wszystko czego nam trzeba, a także dużo więcej istotnych informacji;)
Wiem z własnego przykladu.
Pozdrawiam
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
CHmmm....coś w tym jest !Avalon pisze:wiesz czasem niektórzy , co są tu długo tak się popisują, że to nie wolno się pytać na nowo, że trzeba szukać na forum, głupota niestety. zamiast pomagać to się stroją w piórka. pozrda
Ale ostatnio jakoś ,,nowi'' zaczęli najpierw od czytania i szukania a później dopiero od pytań -więc może nie jest to tak do końca złe ?
Ostatnio zmieniony pn gru 27, 2010 3:07 pm przez Pudlak Waldemar, łącznie zmieniany 1 raz.