Kolejny początkujący ;)

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
Ogr
pisklę

Kolejny początkujący ;)

Post autor: Ogr »

Witam!
To mój pierwszy post, więc wypadałoby napisać coś o sobie… Na imię mi Marcin. Mam 21 lat i jestem studentem prawa. Moje doświadczenia z raczej „nie domowymi” zwierzętami ograniczają się do egzotycznych gadów jak np. Legwan Zielony. Chociaż to zwierzęta zupełnie inne niż ptaki drapieżne to jednak są bardzo wymagające i uczą, że najważniejszy jest czas, a diabeł tkwi w szczegółach…
Czytam sobie powoli forum i tematy jednak zanim wszystko przeczytam troszkę czasu minie… Zanim się cokolwiek zacznę robić w kierunku sokolnictwa, to mam parę pytań.

1. Mam jedną wieeeeeelką pasję – góry. Z każdym sezonem wchodzę na coraz wyższe szczyty. Co oznacza że każda wyprawa trwa coraz dłużej. Czy opiekun może sobie pozwolić na dłuższe wyjazdy raz w roku? 2-tygodniowe, może nawet miesięczne? Jaki to będzie miało wpływ na ptaka i czy to będzie kłopot, jeśli ptaka będzie doglądał ktoś zamiast opiekuna? Mam na myśli kogoś z domowników albo innego sokolnika jeśli taki chętny się znajdzie. :)

2. Jaki ptak będzie rzeczywiście dobry dla laika? Jaki ptak „wybaczy” mi błędy i jaki będzie ze mną współpracował? Wyszukałem tu, że na początek Harris będzie najlepszy.

3.Jakie wymiary powinna mieć woliera? Mam kawałek bardzo cichego jak na miasto ogrodu otoczonego murem – niestety nie największego (takie atrium). Zanim cokolwiek zacznę chciałbym wiedzieć czy jestem w stanie mu zapewnić warunki.

4. Czy polecicie mi jakąś dobrą książkę abym mógł się dokształcić? Nawet, jeśli jednak nie będę mógł zająć się teraz sokolnictwem – wiedza się przyda zawsze. Pozycji znalazłem tu troszkę. Jednak dobrze gdyby to było coś skierowanego dla takich jak ja...

5. Jakie są koszta utrzymania w miesięcznej skali? Jeśli finansowo nie wydolę – to odczekam aż do "lepszych czasów" :)

6. Raczej nie myślę o polowaniu poważnie (ale nie wykluczam), a tylko o lataniu. Czy to wyklucza hodowle drapieżnika? Każdy wie jaka jest natura tych ptaków.

Widzę, że ZaP jest z moich okolic… Czy byś się obraził gdybym chciał Ci pewnego dnia trochę gitary pozawracać? Do Ostrowii z Ostrołęki to rzut beretem.
kochelet
stażysta

Post autor: kochelet »

Czy polecicie mi jakąś dobrą książkę abym mógł się dokształcić? Nawet, jeśli jednak nie będę mógł zająć się teraz sokolnictwem – wiedza się przyda zawsze. Pozycji znalazłem tu troszkę. Jednak dobrze gdyby to było coś skierowanego dla takich jak ja...
Ja czytałem:
Traininig Bird of Prey Autor Jemima Jones,
Sokolnictwo Autor Marek Cieślikowski,
SokolnictvÍ Autor Zdenek Sternberg,
Polecam też http://www.themodernapprentice.com/ tak naprawdę od tego zaczynałem
I ponadto forum http://www.falconryforum.co.uk/ tam trzeba troszkę pogrzebać, ale można znaleźć naprawdę "perełki" np. przykładowe woliery.
Jakie są koszta utrzymania w miesięcznej skali? Jeśli finansowo nie wydolę – to odczekam aż do "lepszych czasów"
Jeżeli chodzi o koszty to indywidualna sprawa każdego sokolnika. Koszt samego pokarmu nie jest jakiś bardzo duży, dochodzi do tego wyposażenie i budowa woliery to jest największy koszt. Potem suplementy, kremy i inne specyfiki, ale w tej materii to lepiej niech się wypowie ktoś z większym doświadczeniem.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Re: Kolejny początkujący ;)

Post autor: garbus2 »

Ogr pisze: 1. Mam jedną wieeeeeelką pasję – góry. Z każdym sezonem wchodzę na coraz wyższe szczyty. Co oznacza że każda wyprawa trwa coraz dłużej. Czy opiekun może sobie pozwolić na dłuższe wyjazdy raz w roku? 2-tygodniowe, może nawet miesięczne? Jaki to będzie miało wpływ na ptaka i czy to będzie kłopot, jeśli ptaka będzie doglądał ktoś zamiast opiekuna? Mam na myśli kogoś z domowników albo innego sokolnika jeśli taki chętny się znajdzie. :)
nie wiem jak z sezonem zdobywania szczytow ale jesli jest to lato to w zasadzie jesli ktos bedzie ci karmil ptaka ktory akurat wtedy sie pierzy to nie bedzie mialo to duzeo wplywu na niego o ile ten ktos bedzie to robil umiejetnie

Ogr pisze: 2. Jaki ptak będzie rzeczywiście dobry dla laika? Jaki ptak „wybaczy” mi błędy i jaki będzie ze mną współpracował? Wyszukałem tu, że na początek Harris będzie najlepszy.
tak uwazam przy czym warto zaznaczyc ze mowimy o lataniu a nie polowaniu bo ulozenie harrisa do polowania na cos innego niz kroliki wymaga nieco wiedzy
Ogr pisze: 3.Jakie wymiary powinna mieć woliera? Mam kawałek bardzo cichego jak na miasto ogrodu otoczonego murem – niestety nie największego (takie atrium). Zanim cokolwiek zacznę chciałbym wiedzieć czy jestem w stanie mu zapewnić warunki.
ja np preferuje woliery wielkosci okolo 3mx3m
Ogr pisze: 4. Czy polecicie mi jakąś dobrą książkę abym mógł się dokształcić? Nawet, jeśli jednak nie będę mógł zająć się teraz sokolnictwem – wiedza się przyda zawsze. Pozycji znalazłem tu troszkę. Jednak dobrze gdyby to było coś skierowanego dla takich jak ja...
jesli nei masz pojecia o temacie zacznij od filmu basic training, a jesli cie to zainteresuje dalej mozesz zaopatrzyc sie w np ksiazke emmy
Ogr pisze: 5. Jakie są koszta utrzymania w miesięcznej skali? Jeśli finansowo nie wydolę – to odczekam aż do "lepszych czasów" :)
koszta karmy w zasadzie - niewielkie

Ogr pisze: 6. Raczej nie myślę o polowaniu poważnie (ale nie wykluczam), a tylko o lataniu. Czy to wyklucza hodowle drapieżnika? Każdy wie jaka jest natura tych ptaków.
tu przez hodowle rozumie sie rozmnazanie. Jesli chodzi o trzymanie i "tylko latanie" to niektorzy uwazaja ze to barbazynstwo a inni ze w zasadzie ptakowi nie robi to wiekszej roznicy o ile wlasciciel o niego dba
Ogr
pisklę

Post autor: Ogr »

Hm... Większość wyjazdów w góry to lato. Z tego względu że mam wolne wakacje. Zimowe wyjazdy to raczej Tatry na nie więcej niż tydzień. Ktoś do ptaka na pewno się znajdzie na te terminy. Zastanawiałem się tylko czy faktycznie ptakom jest obojętne kto je karmi.
Uspokoiłeś mnie z wolierą :) Spokojnie znajdzie się miejsce nawet na 2 i jeszcze będę miał sporo miejsca w ogrodzie dla pozostałych domowników. :)
Pójdę za radą i zacznę od filmu :)
Za rozmnażanie raczej bałbym się brać. Raczej nie na takim poziomie wiedzy :)

Pytam o te polowanie bo nie chciałbym aby to było jak trzymanie żółwia wodnego bez wody. Fakt że przeżyje. Ale troszkę mija się to z celem.
A jeżeli chciałbym z ptakiem polować? Jakiego wtedy byś polecił?
Dziś skoczę do PZŁ i się dopytam o to jak dokładnie wyrobić uprawnienia :)

Planowałem szkolenie wspinaczkowe na te wakacje :) ale może jednak wybiorę się do Czempina.
Kolejne pytania pewnie pojawią się po filmie :)
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Ogr pisze: Zastanawiałem się tylko czy faktycznie ptakom jest obojętne kto je karmi.
generalnie ptaki nie przywiązują się do sokolnika (moze nieco inaczej w wypdku imprintów) jak pies czy nawet kot (ktory jak widomo chodzi wlasnymi drogami) do swojego opiekuna. Grunt aby osoba karmiaca miala pojecie jak poznac oznaki choroby czy jakis nienormalnosci bo u ptakow objawy widoczne gołym okiem czesto sa jedynie wbiciem ostatniego gwozdzia w trumne a dzialac trzeba na etapie najmniejszych odchylek od standardowych zachowan
Ogr pisze: Pytam o te polowanie bo nie chciałbym aby to było jak trzymanie żółwia wodnego bez wody. Fakt że przeżyje. Ale troszkę mija się to z celem.
A jeżeli chciałbym z ptakiem polować? Jakiego wtedy byś polecił?
Dziś skoczę do PZŁ i się dopytam o to jak dokładnie wyrobić uprawnienia :)
tak jak pisałem ilu sokolników tyle opinii. W UK osoby latające to kilka tysięcy osób. W pzł czasami nie mają pojęcia o uprawnieniach sokolniczych - zależy na jaki zarząd trafisz. Generalnie najpierw musisz zostac mysliwym, w miedzyczasie robisz kurs sokolniczy i pozniej zdajesz egzamin sokolniczy po ktorym jesli wszystko zdasz wystepujesz do MŚ o zezwolenie na polowanie z ptakami
Ogr pisze: Planowałem szkolenie wspinaczkowe na te wakacje :) ale może jednak wybiorę się do Czempina.
szczegóły będą pewnie koło maja/czerwca
ODPOWIEDZ