Harris bez tajemnic

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Jesli mozna wiedziec to w ktorych konkretnie stanach bylas? Gdzie nie lata sie z harrisem?
Wolperlira
młodszy sokolnik

Post autor: Wolperlira »

zaokraglajac( ale nie za bardzoe) wszedzie... wiekszosc czasu jednak w nowym jorku. wiem ze tak nie ma za duzo red-tails, a i tak niewiele ludzi latalo harrisy.
Awatar użytkownika
valdi99
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: valdi99 »

Wolperlira pisze:valdi metoda o ktorej myslisz polega na motywowaniu ptaka by polowal z rekawicy. ja jej uzywam juz od kilku dobrycgh lat i nie wyobrazam sobie teraz wracac do tradycyjnego podejscia.
Właśnie Twój filmik przypomniał mi tę metodę.
Wolperlira pisze:harris na filmiku jest akurat tylko i wylacznie demo bird (poprawcie mnie jesli macie polski zamiennik:))
demo bird to po polsku będzie 'ptak pokazowy'.
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Za oceanem masa ludzi lata z Harrisami, obecnie legenda Harry McElroy poluje na pustyni z samcami na przepiorki. Kalifornia ma na pewno mocna ekipe, w Oregonie jest swietna hodowla, w Teksasie jada na dziczkach. W Kanadzie tez sporo osob lata z nimi, jest koles co wychowal harrisa i bialozora razem i polowal w tandemie. Nie wiem skad twoj poglad, hmm... na pewno kontrastujac do sytuacji w UK to jest ich proporcjonalnie mniej, ale majac do dyspozycji dziczki czego tylko chcesz i najlepsze tereny lowieckie, ludzie poprostu duzo eksperymentuja, stad wiekszosc obecnych patentow czy tego chcecie czy nie jest od Jankesow.

Polowanie z krazenia jest fajne ale nie wchodzi w gre przy ptaku lapiacym kury w mojej okolicy (bardzo duzo kurnikow) , tylko ataki z rekawicy albo wedrowny. Krolika u mnie nie ma, w Polsce raczej sa unikatem z wyjatkiem kilku miejsc.
Awatar użytkownika
valdi99
młodszy sokolnik
Kontakt:

Nie polowałem nigdy więc spytam, czy samica Harrisa nadawałaby się na nasze zające? W końcu znacznie większe i silniejsze niż zachodnie króliki...
JoHn DuMbaR
sokolnik

W UK duzo osob poluje z samicami na zajace, choc szarakow nie wszedzie jest pod dostatkiem. Czesc towarzystwa gentilisowego patrzy jednak na nie z niesmakiem, jak wszedzie na swiecie:). Mi bardzo podobaja sie polowania w gorach Szkocji na miejscowy relikt - bielaki ;). Sporo osob nawet w tak na pozor zimnym otoczeniu uzywa harrisow. Wydaje sie jednak ze samica jastrzebia czy bardzo czesto spotykana na rekawicy samica RT sa bardziej preferowane.
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

Post autor: Marcin »

valdi99 pisze:Nie polowałem nigdy więc spytam, czy samica Harrisa nadawałaby się na nasze zające? W końcu znacznie większe i silniejsze niż zachodnie króliki...
nadawałaby się :mrgreen:
Awatar użytkownika
valdi99
młodszy sokolnik
Kontakt:

Marcin pisze:nadawałaby się :mrgreen:
OK, ten uśmiech mówi wszystko :wink:
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Niezłe loty trzeba przyznać. Całkiem jakbym Nika ( [*] :cry: ) widział. A w ramach produkcji offtopu-co to za muzyczka występuje w roli podkładu? Bo wpadła mi w ucho :mrgreen: Aha i jeszcze-gdzie filmik był kręcony? Polska czy UK?
JoHn DuMbaR
sokolnik

obstawiam okolice hrabstwa Harefordshire:)
Margon
stażysta

Post autor: Margon »

Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

:???: Porazka, choc w sumie byczek prezentuje sie niezle ;p Ten harris leci jak by ciagnol 50 kilogramowy sznur za soba.
Wolperlira
młodszy sokolnik

Post autor: Wolperlira »

Stachu pisze:
Niezłe loty trzeba przyznać. Całkiem jakbym Nika ( [*] :cry: ) widział. A w ramach produkcji offtopu-co to za muzyczka występuje w roli podkładu? Bo wpadła mi w ucho :mrgreen: Aha i jeszcze-gdzie filmik był kręcony? Polska czy UK?
monmouthshire- wales.
muzyczka:D nie wiem co to ale mi tez wpadlo w ucho:D

a ten filmik z "lamping".......ktos by tego harrisa moglby nauczyc jak glowy chwytac:/ bolesnie to wyglada:)

przestalam latac moje harrisy. 2 samice zostaly pogryzione przez wiewiorki a reszta nadal zrzuca piora... samotnie sie teraz czuje... chyba musze sobie red tail buzzard(myszolowa...czerwono..ogonowego?:Dstaram sie) kupic na te wiewiory:P
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

myszolow rdzawosterny po naszemu :)
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

nie lubię polowania z lampą. królik oślepiony reflektorem nic nie widzi i nie ma pojeciqa co go czeka. bardzo nie fair zagrywka. kawałek w tle to Chemical Brothers :wink: Wolperlira, próbowałaś zakładać ptakom pęta na wiewiórki ? widziałem to na zdjęciach i jestem ciekawy na ile ten wynalazek sie sprawdza.
ODPOWIEDZ