Harris bez tajemnic
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
-
Wolperlira
- młodszy sokolnik
- valdi99
- młodszy sokolnik
- Kontakt:
Właśnie Twój filmik przypomniał mi tę metodę.Wolperlira pisze:valdi metoda o ktorej myslisz polega na motywowaniu ptaka by polowal z rekawicy. ja jej uzywam juz od kilku dobrycgh lat i nie wyobrazam sobie teraz wracac do tradycyjnego podejscia.
demo bird to po polsku będzie 'ptak pokazowy'.Wolperlira pisze:harris na filmiku jest akurat tylko i wylacznie demo bird (poprawcie mnie jesli macie polski zamiennik:))
Za oceanem masa ludzi lata z Harrisami, obecnie legenda Harry McElroy poluje na pustyni z samcami na przepiorki. Kalifornia ma na pewno mocna ekipe, w Oregonie jest swietna hodowla, w Teksasie jada na dziczkach. W Kanadzie tez sporo osob lata z nimi, jest koles co wychowal harrisa i bialozora razem i polowal w tandemie. Nie wiem skad twoj poglad, hmm... na pewno kontrastujac do sytuacji w UK to jest ich proporcjonalnie mniej, ale majac do dyspozycji dziczki czego tylko chcesz i najlepsze tereny lowieckie, ludzie poprostu duzo eksperymentuja, stad wiekszosc obecnych patentow czy tego chcecie czy nie jest od Jankesow.
Polowanie z krazenia jest fajne ale nie wchodzi w gre przy ptaku lapiacym kury w mojej okolicy (bardzo duzo kurnikow) , tylko ataki z rekawicy albo wedrowny. Krolika u mnie nie ma, w Polsce raczej sa unikatem z wyjatkiem kilku miejsc.
Polowanie z krazenia jest fajne ale nie wchodzi w gre przy ptaku lapiacym kury w mojej okolicy (bardzo duzo kurnikow) , tylko ataki z rekawicy albo wedrowny. Krolika u mnie nie ma, w Polsce raczej sa unikatem z wyjatkiem kilku miejsc.
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
W UK duzo osob poluje z samicami na zajace, choc szarakow nie wszedzie jest pod dostatkiem. Czesc towarzystwa gentilisowego patrzy jednak na nie z niesmakiem, jak wszedzie na swiecie:). Mi bardzo podobaja sie polowania w gorach Szkocji na miejscowy relikt - bielaki
. Sporo osob nawet w tak na pozor zimnym otoczeniu uzywa harrisow. Wydaje sie jednak ze samica jastrzebia czy bardzo czesto spotykana na rekawicy samica RT sa bardziej preferowane.
Niezłe loty trzeba przyznać. Całkiem jakbym Nika ( [*]Wolperlira pisze: http://www.youtube.com/watch?v=SLkTqGB2c7M
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
-
Wolperlira
- młodszy sokolnik
monmouthshire- wales.Stachu pisze:Niezłe loty trzeba przyznać. Całkiem jakbym Nika ( [*]Wolperlira pisze: http://www.youtube.com/watch?v=SLkTqGB2c7M) widział. A w ramach produkcji offtopu-co to za muzyczka występuje w roli podkładu? Bo wpadła mi w ucho
Aha i jeszcze-gdzie filmik był kręcony? Polska czy UK?
muzyczka:D nie wiem co to ale mi tez wpadlo w ucho:D
a ten filmik z "lamping".......ktos by tego harrisa moglby nauczyc jak glowy chwytac:/ bolesnie to wyglada:)
przestalam latac moje harrisy. 2 samice zostaly pogryzione przez wiewiorki a reszta nadal zrzuca piora... samotnie sie teraz czuje... chyba musze sobie red tail buzzard(myszolowa...czerwono..ogonowego?:Dstaram sie) kupic na te wiewiory:P
nie lubię polowania z lampą. królik oślepiony reflektorem nic nie widzi i nie ma pojeciqa co go czeka. bardzo nie fair zagrywka. kawałek w tle to Chemical Brothers
Wolperlira, próbowałaś zakładać ptakom pęta na wiewiórki ? widziałem to na zdjęciach i jestem ciekawy na ile ten wynalazek sie sprawdza.