Jak i gdzie kupic drapola ?

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
Animal
stażysta

Post autor: Animal »

Ja Kupiłem Bociana W Tesco. Codziennie Przynosi Mi Żaby. Istny Zabójca ! :wink: :twisted:
pustul3
początkujący

Post autor: pustul3 »

Tak jak pisali poprzednicy- całe szczęście,że dostęp do drapoli i wogule do ptaków dzikich jest trudny :smile: mniej jest ofiar "dzieciecych kaprysów" ptak to przecież nie zabawka
Przemst
pisklę

Post autor: Przemst »

Witam jestem tu nowy i mozna powiedzieć laik ale interesuje mnie wszystko co jest zwiazane z tematem sokolnictwa, jak narazie szukam kontaktu z sokolnikami z mojego regionu(śląsk-zagłębie) jesli może mi ktoś pomuc byłbym niezmiernie wdzięczny
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

Witam
Jak? Normalnie... jedziesz i kupujesz.
Gdzie? U hodowców.
Z tym że obcemu człowiekowi nikt żadnego ptaka nie sprzeda.

Na początek moja rada: poprzeglądaj forum. Zamiast tworzyć masę kolejnych offtopów, najpierw poczytaj a dopiero później zacznij pytać. Napewno zostaniesz wtedy mile przyjęty.
żółtodziób
sympatyk

Post autor: żółtodziób »

iskra pisze:Jak? Normalnie... jedziesz i kupujesz.
Gdzie? U hodowców.
iskra mam wrażenie, że masz trudności z czytaniem ze zrozumieniem!

Przemst nie zadał pytania ani jak? ani gdzie? a Ty udzielasz mu rad o które nie prosi!!!
Przemst pisze:szukam kontaktu z sokolnikami z mojego regionu
wyraźne, czytelne pytanie (może tema niefortunny) jak potrafisz to pomóż, jak nie to pozostaw swoje uszczypliwe uwagi dla siebie.

Odnoszę wrażenie, że niektórzy na tym forum uzurpują sobie jakieś dziwne prawa do wszechwiedzy sokolniczej, a większość nowych traktuje się jak intruzów. Chyba nie tędy droga.
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

iskra pisze:Z tym że obcemu człowiekowi nikt żadnego ptaka nie sprzeda.
w tym kraju.
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

żółtodziób pisze:Mam wrażenie, że masz trudności z czytaniem ze zrozumieniem! (...)jak potrafisz to pomóż, jak nie to pozostaw swoje uszczypliwe uwagi dla siebie.

Odnoszę wrażenie, że niektórzy na tym forum uzurpują sobie jakieś dziwne prawa do wszechwiedzy sokolniczej, a większość nowych traktuje się jak intruzów. Chyba nie tędy droga.
żółtodziób... masz coś do mnie?
W pierwszej części posta odpisałam na temat do którego fortunnie czy niefortunnie się jednak wstawił. Nie napisałam to konkretnie do niego więc nie masz się o co czepiać.
Gdzie była Twoim zdaniem uszczypliwość z mojej strony?
Dałam po prostu koleżeńską radę co zrobić, żeby ludzie z forum przychylnie na niego patrzyli.
Zła rada? Może to nie jest bezpośrednia pomoc ale pośrednio... Zobacz ilu ludzi właśnie tak znalazło pomoc. Chociażby nasz kochany Mod - zaczął od mądrych pytań i zdobycia ogromnej porcji wiedzy i zdobył zasłużony szacuneczek :grin:
A ludzie którzy (nawet nie w złej myśli) kilkoma głupimi i po tysięczny raz powtarzanymi pytaniami zniechęcili do siebie innych? Kto z takimi chce się użerać? Kto takim chce pomóc?

W moim mniemaniu dałam pozytywna radę. I jeśli dobrze zacznie to napewno znajdzie osoby na śląsku które bez problemu mu pomogą.

A co do uzurpowania wiedzy sokolniczej... Nigdy tego nie robiłam i nigdy tego robić nie będę. Wprost przeciwnie. Więc nie rozumiem skąd i po co ten tekst :???:

Polikarp... Myślę że nawet w tym kraju znalazłaby się taka osoba która sprzedałaby ptaka nowicjuszowi, ale masz rację za granicą jest dużo "luźniejszy" handel ptakami. Niestety:/
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

iskra pisze:Chociażby nasz kochany Mod - zaczął od mądrych pytań i zdobycia ogromnej porcji wiedzy i zdobył zasłużony szacuneczek :grin:
za podlizywanie sie tez sa bany :) Patrycjo droga :)
Krog
stażysta

Post autor: Krog »

iskra pisze:Witam
Jak? Normalnie... jedziesz i kupujesz.
Gdzie? U hodowców.
żółtodziób, To się nazywa prewencja. :lol: po co chłopak ma chlapnąć głupie pytanie jak już ma odpowiedź. Absolutnie się z Tobą zgadzam. nie było to potrzebne!!.Przemst, Na stronie masz sklepik, a w nim książki - polecam.
Wolperlira
młodszy sokolnik

Post autor: Wolperlira »

czy ktos sie orientuje czy w polsce ktos rozmnaza Aquilla chrysaetos?
szukam "swiezaj krwi":) wiec pochodzenie rodzicow wazne!
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

tak ale z tego co mi wiadomo to ptaki te chyba nie szly na sprzedaz - poszukaj u niemcow i czechow lub slowakow - tego maja tam sporo
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

http://www.youtube.com/watch?v=zTkKWjR3 ... re=related
To jest styl accipiter a nie niewidzialne dosiady na bazancie 300 metrow dalej.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

no ile razy mozna wrzucac to samo.accipiter freak... :???:
Awatar użytkownika
valdi99
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: valdi99 »

Nisus pisze:http://www.youtube.com/watch?v=zTkKWjR3 ... re=related
To jest styl accipiter a nie niewidzialne dosiady na bazancie 300 metrow dalej.
Fajny ten pies podsokoli, ten z tyczką :grin:
ODPOWIEDZ