Zdjecia.
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
nie znając wielkości i nie widząc głowy raczej sie nie podejmuję rozpoznania.jeśli chodzi o juggera to rzeczywiście pierwsza myśl ale czekam na podpowiedź w postaci zdjęcia na rękawicy które umożliwi ocenienie wielkości ptaka. dobrze gdyby było widać łapy bo to ważna cecha no i głowa. bez tego cieniutko. strzelanie na chybił trafił. zastanawia mnie czy to nie jakiś nietypowy g/p 7/8 od menclika od ale w karnalu tego nie ocenie. jeśli chodzi o skrzydła wyraźnie podjeżdza białozorem. no chyba że ptak jeszcze nie dociągnął pierwszorzędówek i stąd wrażenie szerokiego i mniej ostrto zakończonego skrzydła
- kuba08111994
- młodszy sokolnik
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
"Są myśli, które potrafią kaleczyć,
Są obyczaje, które zabić mogą"
"Staramy się kultywować kaszubskie obrzędy. Zazwyczaj 23 czerwca uczestniczymy w tradycyjnym kaszubskim święcie ścinania kani (ptak z rodziny sokołów) organizowanym przez Klub Pomorania. Na Kaszubach wierzono, że zima sprzyja zadomowieniu się zła, a w wigilię świętego Jana wolno było wytykać publicznie wady, krytykować. Uosobieniem zła na Kaszubach była kania. Dlatego jednego ptaka zabijano w czasie obrzędu i symbolicznie wypędzano zło ze wsi. Ściętego ptaka wynoszono za wieś i zakopywano, aby już nikomu nie szkodził. Dziś kani nie zabijamy, w inscenizacji obrzędu mamy kukłę ptaka."
Są obyczaje, które zabić mogą"
"Staramy się kultywować kaszubskie obrzędy. Zazwyczaj 23 czerwca uczestniczymy w tradycyjnym kaszubskim święcie ścinania kani (ptak z rodziny sokołów) organizowanym przez Klub Pomorania. Na Kaszubach wierzono, że zima sprzyja zadomowieniu się zła, a w wigilię świętego Jana wolno było wytykać publicznie wady, krytykować. Uosobieniem zła na Kaszubach była kania. Dlatego jednego ptaka zabijano w czasie obrzędu i symbolicznie wypędzano zło ze wsi. Ściętego ptaka wynoszono za wieś i zakopywano, aby już nikomu nie szkodził. Dziś kani nie zabijamy, w inscenizacji obrzędu mamy kukłę ptaka."
Witam
Zdjęcie po dzisiejszym polowaniu. Jedno puszczenie i kogut leży
Samica rozlatała się już na dobre, ostatnie 3 bażanty mam na 100% skuteczności. 3 puszczenia i 3 bażanty, z pierwszego podrywu. Teren jest zresztą taki, że nie sposób drugi raz bażanta wygonić. Widocznie samica to samo stwierdziła i goni pięknie... Pies też ma swój udział!
Chwal Ćwik

Zdjęcie po dzisiejszym polowaniu. Jedno puszczenie i kogut leży
Chwal Ćwik

-
goshawk_1360
- pisklę
Dzisiaj też był szczęśliwy dzień, jedna dobra pogoń i kogut leży
To była chyba najdłuższa skuteczna pogoń jaką miałem. Po sprawdzeniu na mapie wyszło 850 m, a kogut poszedł łukiem, więc pewnie 900m było. Teren ciężki, młodniki świerkowe, podzielone liniami podziału porośniętymi gęstymi jerzynami. Przedzierałem się ok 30-40 min. Bez telemetrii ani rusz. Mokry byłem po pas, lub po co kto woli

A tutaj małe podsumowanie ostatnich 3 dni

Chwal Ćwik
To była chyba najdłuższa skuteczna pogoń jaką miałem. Po sprawdzeniu na mapie wyszło 850 m, a kogut poszedł łukiem, więc pewnie 900m było. Teren ciężki, młodniki świerkowe, podzielone liniami podziału porośniętymi gęstymi jerzynami. Przedzierałem się ok 30-40 min. Bez telemetrii ani rusz. Mokry byłem po pas, lub po co kto woli

A tutaj małe podsumowanie ostatnich 3 dni

Chwal Ćwik
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
A po polsku nie można? Jesteśmy na polskim forum!!! Nic mnie tak tutaj nie denerwuje jak makaronizmy niektórych kolegów!!! Ty John ostatnio mocno krytykowałeś jedną z piszących, a sam robisz to nagminnie. Pisałeś że Cię to denerwuje, jak można tak robić!!!
Masz jakieś sensowne wytłumaczenie?
A kogut duży tylko takie ujęcie, ogon 60 cm, 1320 g z pół wola. Samica mała, 930 g dzisiaj. Bynajmniej nie fińska!!!
Masz jakieś sensowne wytłumaczenie?
A kogut duży tylko takie ujęcie, ogon 60 cm, 1320 g z pół wola. Samica mała, 930 g dzisiaj. Bynajmniej nie fińska!!!
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik