Budowa Woliery

Tematy ogólne związane z ptakami drapieżnymi
TB
młodszy sokolnik

Post autor: TB »

no dobrze, ale chodzi mi o to jakie problemy mieliscie z urzedem miasta, ze starostwem? Mieliscie jakie problemy? Ze to miasto, a nie zwierzyniec?
M.Kamińska
początkujący

Post autor: M.Kamińska »

Idziesz rejestrować ptaka,bo taki jest twój obowiązek, a urzędnicy mają obowiązek go zarejestrować bo takie jest prawo.
Jak ktoś ma jakieś wonty to prosisz o imię i nazwisko i kierujesz sprawę "wyżej" (zazwyczaj wystarczy wspomnieć że chcesz znać ich dane, to od razu miękną :wink: )
TB
młodszy sokolnik

ale wogole mozna hodowac/ trzymac dzikiego ptaka w miescie? Moja sasiadka ma 3 kurki i co kilka dni straz miejska, czasami policja przyjezdza, ze ma "zlikwidować" hodowle....a ona ma 75 lat!!!
M.Kamińska
początkujący

jeżeli nie przestrzega zasad higieny - istnieje możliwość zarażenia się lub okolicznych zwierząt to czemu nie... wątpię żeby staruszka specjalnie coś robiła. Raczej sądzę że macie albo bardzo nieżyczliwego sąsiada, któremu kury przeszkadzają albo który ma "znajomości". Generalnie nasze podatki idą w błoto i chłopcy ze straży i policja uwzięli się na babinkę zamiast naprawdę pilnować porządku :???: :/
TB
młodszy sokolnik

to sasiad podkablował, ale to on ma z 10 kur, a nazeka na 3, bo rana jak je sniadanie to za siatka widzi kury...
Niech straz wezmie sie za działkowiczów, ktorzy pala tony roslin, ktore mogli by kompostować...

A mozesz mi odp. na moje pytanie dotyczace trzymania dzikich ptakow w miescie(mam tu na mysli jastrzebia Harrisa)?
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

Nie ma żadnych zakazów. Przy Harisie należy go zgłosić do starostwa i tyle. To czy woliera jest na wsi, czy w mieście nie ma tu nic do rzeczy.
TB
młodszy sokolnik

czyli jedynym problem moga byc sasiedzi, ktorzy moga podkablować...
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

TB pisze:czyli jedynym problem moga byc sasiedzi, ktorzy moga podkablować...
jak masz wszystko legalnie nawet kablujacy sasiedzi nic ci zrobic nie moga chyba ze podpalic ale wtedy ty na nich mozesz nakablowac i tak w kolko - kiedys tak bylo z wladza totalitarna chyba PRL to sie nazywalo tyle ze wtedy za odstawanie od standardu dostawalo sie po pietach gumowa palka
TB
młodszy sokolnik

czyli na harrisa papiery, ze pochodzi z legalnej hodowli i to, ze jest zarejestrowany..i tyle?
garbus2
Site Admin
Kontakt:

TB pisze:czyli na harrisa papiery, ze pochodzi z legalnej hodowli i to, ze jest zarejestrowany..i tyle?
wypadaloby jeszcze troche wiedzy jak sie nim zajmowac i ukladac....
TB
młodszy sokolnik

ja, juz uwarzam to za oczywistosc i tego nie pisze...chodzi mi od strony prawnej..!
garbus2
Site Admin
Kontakt:

od strony prawnej tyle
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

TB a co przeszkadz komuś dobrze wylatana i silnie wygladająca samica h,a może jakaś fredka ?
M.Kamińska
początkujący

kaja pisze:TB a co przeszkadz komuś dobrze wylatana i silnie wygladająca samica h,a może jakaś fredka ?
oj jeżeli imprint to może przeszkadzać, zwłaszcza w pierwszym piórze :neutral: w drugim na szczęście wrzaski przemieniają się w typowe "kraczenie" lub po prostu milknie :wink:
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

sie wie -lecz obecnie przechodze niekorzystny etap dla mie i ptaka, po 2 latach-(usunac zwierzęta z posesji ) :shock: PZ kol.
ODPOWIEDZ