Imprinting

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

Post autor: Marcin »

Kolejne pytanko.
Jak wygląda sprawa treningu i wylatania na wabidło. Chodzi mi o to że skoro jastrzab ma dostac na wabidle do pełna to wykona tylko jeden lot. Jak wygląda karmienie na wabidle jak ptak ma trochę polatac ?
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

Nis.haris z którym czesto sie wychodzi ma w d... opiekuna dopuki niepolata swoimi sciezkami i niepogania zaczym sie da,nieraz zaczyna mi sie nudzic od nasluchwania gdzie jest zanim sie pokarze ze jest ok,i smiga dalej dopiero gdy zczynam przywolywac jest mobilizowany do karmienia ,a nieraz robie sprawdzenie zachowania co wybiera rekawice,czy wabidlo czyli jednoczesnie wystawiam rekawice i wypuszczam wabidlo moge smialo mapisac ze na 10 podejsc 9 razy siadzie na wabidle ,a mielem przypadek ze przeleciala na demna za gryzoniem z uszami .Oczywiscie gdy sie wybieramy w pewmych celach ,ptak jak by nie ten. PZ .KOL :wink:
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Jesli ptak poluje a zwierzyna nie idzie od ciebie tylko lapie na wloczegach, to logiczne ze, ma wszystko w d... . Jesli nie jest rozpolowany a lata gdzie chce, to za wysoka waga moze byc przyczyna.

Marcinie ciezko na to pytanie odpowiedziec, szczegolnie biorac pod uwage ze, ja drukuje inaczej od was. Ale nie karm go na wabidle pod korek jak juz zaczniecie latac na wolnych, sesje treningowe mozesz podzielic na kilka przylotow na wabidlo i podpuche. Tak zeby zawsze na koniec treningu cos skasowal. Powstaje w ten sposob rutyna, przylotow do ciebie zanim cos zlapie i nie powinno byc problemow z przywolywaniem jesli dobrze bedziesz pilnowal wagi. Z mlodym jastrzebiem trzeba szybko zaczac cos lapac, im dluzej zwlekasz tym wieksza szansa na klopoty, tak ze, jak masz na co i okazje to poluj jak czesto sie da. Biorac pod uwage jeden z twoich papierow, ze zdobycza nie bedzie trudno. Jak juz bedziesz pewien ze, zakumal o co chodzi w zabawie i jest skupiony na polowaniu mozesz mu spokojnie robic treningi przylotow i to kilkanascie albo ponad 20, dniach kiedy nie polujecie albo jeszcze lepiej zro mu trning kondycyjny. Skoki ale na tyczke, wiesz jak wyglada T-perch ? Rura PCV z trojramiennym lacznikiem owinienta trawka, czyli tyczka z siedziskiem. Na koniec dajesz kawalek miesa itd. jak to skoki.
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

Tak trochę poza tematem.

W związku z udanym rozpoczęciem sezonu na kaczki ogromne podziękowania dla Dawida za dobre rady i bezinteresowną pomoc. Pozdrawiam wszystkich i wysokich lotów życzę.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

cieszę sie że mogłem pomóc :wink: cieszę się że ptak lata wysoko i poluje. mam nadzieję że zobaczę go w akcji
TB
młodszy sokolnik

Post autor: TB »

koledzy, a taki ptak 13-15 dniowy przyzwyczaja sie do ludzi czy do danego osobnika?

I w jakim okresie przyzwyczaja sie do danej osoby?!

I w jakim okresie wykluwają sie harrisy? Koniec maja, 15 czerwca?
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

To wszystko jest wzgledne, na twoje pytania nie ma dobrej odp...
TB
młodszy sokolnik

ale mnie wiecej kiedy wykluwają sie harrisy?wiadomo, ze róznie, ale jest jakas srednia..!

I lepiej jakiego ptaka brac? Nie chce polowac na zwierzyne, ale chce tylko z ptakiem latac, wiec lepiej imprint czy wychowany przez rodziców?
JoHn DuMbaR
sokolnik

Mysle ze powinienes posluchac Adriana wreszcie...harris i imprint to troche glupi pomysl
TB
młodszy sokolnik

a mogłbym wiedziec dlaczego? wiesz, ze jestem zółtodziobem..
JoHn DuMbaR
sokolnik

Ja do austringer'ow tez nie naleze :) poczytaj forum to sie dowiesz wszystkiego.
TB
młodszy sokolnik

ale ten temat czy inny? jak bys mogł, to podaj link.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

TB pisze:a mogłbym wiedziec dlaczego? wiesz, ze jestem zółtodziobem..
bo np bedzie skrzeczal od rana do wieczora, bo zle go uwarunkujesz, bo bedzie zbyt agresywny bo tysiac innych rzeczy o ktorych nie masz pojecia. Zacznij od przeczytania chocby jednego tlumaczenia a potem zanim zadasz kolejne pytanie przemysl zebys wiecej kwiatkow w stylu "o polowaniu z harrisem na lisy" nie pisal. Na sensowne pytania dostaniesz sensowne odpowiedzi - glupich pytan nawet swoim brakiem wiedzy nie nalezy tlumaczyc
TB
młodszy sokolnik

czyli najlepiej zrobic jak zrobił Zap, wziasc w wieku 7-9 tydzień! Czyli jaki to bedzie okres?Kiedy wykluwaja sie harrisy?
JoHn DuMbaR
sokolnik

Jakbys byl w strefie moich wplywow dostalbys ostrzezenie :).
ODPOWIEDZ