Harris

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
haggard
sokolnik

Harris

Post autor: haggard »

dla tych którzy myślą że Harris to ciamajda j wrona bez dynamitu w skrzydłach i szponach...
http://www.youtube.com/watch?v=34SO5LbZ ... re=related
Raziellus
sympatyk

Post autor: Raziellus »

Witam kolegę.
Teraz t odopiero mi kolega mętlik zrobił, chciałem zaczynać od HH a po rozmowie skłoniłem się na wędrusa, teraz znów może HH... Ludzie pomocy... :shock:
haggard
sokolnik

na Pomorzu bażanta nie ma, królika również, zająć tylko na zbiorówce. pozostaje nam właściwie kaczka i kuropatwa (jeśli dostaniesz odstrzał). na te gatunki lepszy będzie jastrząb lub wędrowny.
Raziellus
sympatyk

Post autor: Raziellus »

Heh, no zobaczymy jak to wyjdzie z tym pierwszym drapolem, na razie staram się chłonąć wiedzę :wink: Daj znać jak będziesz miał trochę wiecej wolnego czasu, bo znów chętnie bym się wybrał jak będziesz w pole z ptakami szedł, a i na te liski niedługo mam nadzieje się wprosić jak da radę :) (żeby nie było że ja całkiem na krzysia, po liskach stawiam jakieś procenty;) )

Pozdrawiam
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Dawid ale ta sylwetka w w powietrzu, sposob poruszania, jak sama nazwa wskazuje ni to myszak ni jastrzab...mnie to strasznie razi :) a ze sa ciete to wie kazdy, niemniej estetyka tez jest wazna, przynajmniej dla mnie, bo znam i takich co by i z papuga polowali gdyby byla dobra :)...ale o kogo chodzi zostanie moja slodka tajemnica :)
haggard
sokolnik

z drugiej strony co Ci po estetyce jeśli ptak nie jest skuteczny? myślę że to rzecz gustu. jak napisał Tomek w którymś poście- jeden lubi cygańską muzykę a drugi jak mu nogi smierdzą :wink: w każdym razie na miano ptaków do latania a nie do polowania nie zadługują. jeśli ktoś sie nabija z harrisów to malo o nich wie. ten ptak w odpowiednich rękach to prawdziwy diabeł. ja osobiście też wolę polowanie na króliki z jastrzębiem ale broń Boże nie neguję harrisa. zresztą ten kto choć raz od harrisa oberwał szponem i poczuł ten ścisk wiećej sie z nich śmiać nie będzie. wolę już dostać od samicy gołębiarza. jak sobie skowyt kumpla który wkurzył samicę harrisa przypomnę to jakoś nie jest mi wesoło. może nie są tak piękne i zgrabne jak inne ptaki łowcze ale nadrabiają charakterem i odwagą
TEXAS CROW
pisklę

Post autor: TEXAS CROW »

czy ktos z was sprowadzal Harrisa z zagranicy? jakie dokumenty do tego potrzeba? jakie dokumenty wymaga Polska , zeby go do niej sprowadzic? przyjezdzam z HH do polskii na 2 tygodnie i nie chce niespodzianek.
haggard
sokolnik

wystarczy świadectwo hodowlane. nie ma dodatkowych wymogów o ile mi wiadomo
irek
młodszy sokolnik

Post autor: irek »

Żeby być jak najbardziej zgodnie z prawem Unii Europejskiej, oprócz dokumentów świadczących o pochodzeniu ptaka potrzebne jest też " Świadectwo zdrowia dla zwierząt w handlu wewnątrzwspólnotowym" ang. "Intra trade certificate". Dokument ten wydaje w polsce powiatowy lekarz weterynarii i jest to dokument rejestrowany w internecie, wydawany w trzech językach. W anglii pewnie w stolicy hrabstwa jest taki weterynarz, który wystawia takie dokumenty. W irlandii kosztuje 35 euro. Najlepiej spytać znajomego hodowcy ptaków gdzie on takie świadectwo wyrabia. Jest to nieco skomplikowane, i nie zawsze jednak się tym przejmowałem ;)

pozdrawiam
Irek
TEXAS CROW
pisklę

Post autor: TEXAS CROW »

No tak - zawsze troche roboty.
weterynarz kazal dzwonic do DEFRy, DEFRA do Animal Health, Animal Health do DEFRy i konsulatu Polskiego a Konsulat do DEFRy.
Az wkoncu Animal Health wyslal mi formularz o tytule Application for an Export Health Certificate for captive birds to all countries. wypelnic odeslac , potem oni odesla a ja mam isc do weterynarza w dzien przed wyjazdem.
A jesli chodzi o powrot do UK to ponoc nic nie trzeba tak powiedzieli.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

TEXAS CROW pisze: A jesli chodzi o powrot do UK to ponoc nic nie trzeba tak powiedzieli.
i pomyslec ze jeszcze kilka lat temu była dwutygodniowa kwarantanna...
Fallen
żółtodziób

Post autor: Fallen »

Nie wiem skad ten stereotyp jako iz harris jest ciamajdą. zauważyłem że jest czesto polecanym drapolem dla początkujacych, czyżby dlatego uważano go za mniej sprawnego ??

Widziałem wiele pokazów w jego wykonaniu - Rewelka!!
W dobrych rękach naprawdę jest na czym oko zawiesić
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Stereotyp to dla tych co z tymi ptakami mają nie wiele do czynienia lub z nimi nie polują !Te ptaki mają wiele zalet ,nie wiele ustępują jastrzębiom pod względem dynamiki ,a pod względem psychiki przewyższają w zasadzie każdy gatunek .W moim wypadku nie jest żadnym wyjątkiem gdy ptak wyleci przez okno w samochodzie ,,wypompuje '' na 6 piętrowy budynek a następnie dogoni samochód i wleci przez okno do środka podczas jazdy -cyrkowiec jeden . :grin: A jest parę harrisów u dobrych sokolników które polują na bażanty , kuropatwy,a i zające nie są bezpieczne -wszystko to zależy u kogo
ptak przebywa ,jak i do czego jest układany . :cool:
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

Bo taka jest prawda....
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Waldek tylko, ze to co ty napisales mozna napisac niemal o kazdym gatunku :)
A co do oceny mozliwosci ptaka na podstawie ogladnietych pokazow to hm :)
Przeciez bylo to juz na forum wiele razy powiedziane ze zla renome harrisy nie zadzwieczaja sobie tylko ludziom ktorzy je trzymaja, podobnie sprawa ma sie z rarogami, stad te wszystkie mity o wronach i papugach.
ODPOWIEDZ