Telemetria - Luxander

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
haggard
sokolnik

Re: Telemetria - Luxander

Post autor: haggard »

TEXAS CROW pisze:[luxandra od marshalla rozni tylko to ze luxander nie ma przejscia z (dalekiego zasiegu do bliskiego zasiegu) i tylko dlatego marshall stal sie bardziej popularny , ponadto marshall tez odbija fale w terenie zabudowanym to normalka . proponuje ci wyslac uszkodzony sprzet do luxandra - szkoda ze nie dales go znajomym ktorzy jechali na festiwal - bylo by szybciej i taniej.
wybacz ale miałem okazję szukac ptaka w zeszłym sezonie przy pomocy Marshalla i Luxandera i w momencie w którym z tego drugiego sygnał był juz ledwo słyszalny na potencjometrze odkręconym na prawie max (pouczenia o dostrojeniu sobie darujmy bo posługuję sie telemetrią już od ładnych paru lat) odbiornik Marshalla wciąż dobrze odbierał przyzwoity sygnał na srednim zasięgu a na dalekim sygnał był juz bardzo mocny. w paru miejscach gdy używałem L&L sygnał był w dwie strony o równej mocy i dla kogos nieobeznanego naprawde byłby problem z odróżnieniem sygnału od odbicia a Marshall tej wady nie wykazywał. dodam że szukaliśmy tego dnia mojej Gyr sakerki w terenie zalesionym więc niełatwym do namierzania. Na plus Marshalla działa równiez oczywista ergonomia i poręczność. odboirnik jest wykonany bardzo starannie i przemyślanie. niestety Luxander jesli chodzi o obudowę i sposób mocowania do anteny ma w sobie coś cyt. Nisusa z przedwojennego radia.baterie są zakrywane kręcącą sie na nicie zwykła aluminiową blaszką co jest może i prostym rozwiązaniem ale od elektroniki za taka kasę możnaby wymagac czegoś więcej niż obudowy w kształcie alumniowej konserwy w dodatku nieszczelnej. czasem ptaka szukasz w deszczu. wiem że Marshall zrobił to i owo w kierunku zapewnienia do pewnego stopnia ochrony przed wodą czego o L&L powiedziec niestety nie można. sam mam L&L i na niego nie narzekam ale na dzień dzisiejszy wiedząc to co wiem gdybym miał wybrac, wybrałbym Marshalla nawet jeśli wiąże sie to z wyższą o 200 dolców ceną.myślę że warto. Dobre ptaki są tego warte
TEXAS CROW
pisklę

Post autor: TEXAS CROW »

ja osobiscie nie mialam problemow z luxandrem ale ze jest to urzadzenie stare jest nieporeczny i porownujac go z urzadzeniem marshalla z tego samego roku produkcji - ida leb w leb i sa nieporeczne. tydzien temu testowalam z przyjacielem najnowszego marshalla z transmitterem power max i dawal rade na 20km.
starsze urzadzenia sa w polowie gorsze lecz nie mowie ze nalezy przestac je uzywac jakkolwiek dla sokolow jest warto zafundowac cos nowszego a stare urzadzenie zachowac jako zapasowe.
haggard
sokolnik

ja broń Boże sie na Luxandera nie obrażam zeby nie było :wink: zbyt wiele razy uratował mi tyłek i generalnie nie zawodzi. ale tak jak napisał Texas Crow- niech sobie leży w szafie na wszelki wypadek.Chcę czegoś lepszego i praktyczniejszego w użyciu. ja również używam Power Maxa i jestem bardzo zadowolony. też mi wielokrotnie uratował tyłek :) generalnie z Marshallowskich nadajników nie testowałem jeszcze Micro i RT standard (najmocniejszy nadajnik tej firmy) ale ten drugi przyjedzie do mnie wraz z odbiornikiem wiec bedzie okazja porównac z resztą. i na obydwu odbiornikach.
haggard
sokolnik

dla zainteresowanych tanie baterie do RT+ :) sprawdzony sklep. zamawiałem juz kilka razy i nigdy nie nawalają. naprawdę polecam zwłaszcza że 11zł to śmieszna cena bo większość sprzedawców i sklepów nie schodzą poniżej 20zł. naprawdę warto
http://www.awa24.pl/product-pol-1863-Ba ... -1-3N.html
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

Nie mam nic do osób które latają ptaki z telemetrią... Skądże znowu... Wprost przeciwnie.
Haggard źle mnie zrozumiałeś. Miałam na myśli to, że jest grupa osób która przedkłada zabawki ponad technikę. I nie tyczy się to tylko sokolnictwa ale różnych innych dziedzin.
Widziałam Twoje ptaki i wiem, że reprezentują wysoką klasę i podejrzewam że to jest dla Ciebie najważniejsze, a nie np to żeby mieć super wspaniałą rękawicę i wabidło zrobione przez najlepszych sokolników z emiratów...

A część osób bardziej zwraca uwagę na zabawki ... jak dzieci.
Znam już osoby które zostały z rękawicą sokolniczą czy kapturkami powieszonymi na ścianach. Bo na początku sokolniczenie im się podobało a później stwierdzili że to jednak nie to.
Po prostu zwracam uwagę na to że lepiej w takim przypadku zainwestować w kilka książek czy też w wyjazd do jakiegoś sokolnika żeby się czegoś nauczyć, a nie zaczynac od zupełnie innej strony.
Jak już ktoś się zdecyduje na ptaka to będzie miał czas na to żeby się odpowiednio wyposażyć.

Przepraszam że się rozpisałam :oops:
haggard
sokolnik

niestety znam takich. obkupią sie najdroższym sprzętem, kupią super ptaki z górnej półki, ubiorą sie sie w ciuszki najdroższych łowieckich producentów odzieży do tego pies z super hodowli przy nodze. na zbiórce wyglądają tak że Nick Fox wyglądałby przy nich jak jak prostak a w polu okazuje sie że ptak, pies i sokolnik nic sobą nie prezentują a całe i ich sokolnictwo można rozbic o kant d... faktem jest że ani białozór na rękawicy Falcon Crest w kapturze Pirroty lub Bena Longa i zaopatrzony w najdroższe nadajniki jest g...o wart jeśli nie lata i nie poluje tylko służy jako ozdoba lub zaspokaja chore aspiracje lub jego zadaniem jest jedynie podnieść prestiż jakiegoś nowobogackiego banana. a najśmieszniejsze jest to że strasznie lubią pouczac innych choćby poziomem wiedzy nie sięgali im do pięt. zawsze bedę bardziej szanował sokolnika z dobrym samcem lannera lub jastrzębiem bardziej niż takiego który ma kilkanaście g...o wartych w polu białozorów.technika ma wspomagac wiedzę. ale nigdy jej nie zastąpi
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

Dokładnie Dawid... Ująłeś sedno sprawy.
ODPOWIEDZ