JAK OSWOIĆ PUSTUŁKĘ ???

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

Post autor: Jastrząb »

Kolego nikt nie bierze sie za Ptaka bez braku wiedzy... Po przeczytaniu wielku ksiązek, konsultacjach sie z sokolnikami itp. po peeeewnym czasie mozna sie powoli za to brać ale to pod bacznym okiem zawodowca!!! jestesmy pewni ze ta pustułka nie przetrwa w Twoich rękach dlatego powinienies oddac go do jakiegoś Azylu co wspomniał Animal.
drako28
pisklę

Post autor: drako28 »

Witam serdecznie, od kilku tygodni przeglądam sobie to forum, nigdy sie nie rejestrowałem ponieważ nie było mi to do tej pory potrzebne ale zrobiłem to tylko po to by odpowiedź w tym temacie... Bardzo lubię oglądać ptaki drapieżne na wolności zazwyczaj robię to na łąkach biorę lornetkę i ruszam obserwować je w locie, podczas łowów. To cudowne, majestatyczne ptaki ale nigdy nie miałem złudzeń że zostanę sokolnikiem ponieważ wiem że nie byłbym w stanie sobie poradzić a po drugie nie mam żadnej wiedzy wiem też się do tego nie zabieram, wiem że nie można być za nadto ambitnym... Apeluję do Ciebie dzieciaku, weź się opanuj i oddaj tego ptaka w DOBRE RĘCE po twoich postach można wywnioskować że masz góra 13 lat i zachciankę żeby zaopiekować się ptakiem DRAPIEŻNYM to nie jest kanarek któremu wystarczy nawalić jedzonka do pojemnika i już masz reszte czasu dla siebie... Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak wielką krzywdę robisz temu pięknemu stworzeniu, chcesz przyjaciela ? Poszukaj wśród kolegów na podwórku, kup sobie psa itp. Trzymanie drapieżnego ptaka w niewoli bez papierów, zapewnienia mu jakichkolwiek dobrych warunków jest po prostu przestępstwem a nie odpowiesz za to Ty tylko twoi rodzice może wtedy z mądrzejesz... Nie chce Cie obrażać ale twój tok myślenia jest tak prostoliniowy jak kolej transsyberyjska... Przepraszam za wszelakie błędy, post pisany spontanicznie.
Animal
stażysta

Post autor: Animal »

Chłopaki to nie ma sensu.
Napisaliśmy raz ,poczekajmy na reakcje co on zrobi z tym zwierzęciem.
Łukasz
pisklę

Post autor: Łukasz »

dobra zamykamy ten temat bo tu widzę ze jesteście dla mnie nie miło nastawieni.
Popatrzę komu by dać ta pustułkę

Ps. proszę administratora o wymazanie tego tematu
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Łukasz jesli nie oddasz tej pustułki do jakiegoś ptasiego azylu lub ogrodu zoologicznego ( z Wrześni masz niedaleko do Czempinia gdzie przyjmą go bez problemu) to napytasz sobie biedy. w sokolnictwie używa sie ptaków z hodowli zamkniętej które posiadaja obrączki hodowlane,świadectwa pochodzenia i sa rejestrowane w stosownych organach.na przetrzymywanie ptaka trzeba mieć zgodę z ministerstwa. trzymając ją lamiesz prawo. jeśli ja oddasz do miejsca gdzie fachowcy przywróca ja do natury to uznam że jesteż dojżalym i inteligentym człowiekiem. w przeciwnym razie gwarantuje ci ze skończy sie to śmiercią ptaka a nie wykluczone że ktoś cie z nim zobaczy, doniesie na Policję i napytasz sobie biedy. i nie licz na to ze ktokolwiek pomoże ci tu lamac prawo
Łukasz
pisklę

dobra oddam ja w dobre ręce i zamykamy temat
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

Boże.. patrzysz i nie grzmisz...
Reasumując i podsumowując wszystkie tutaj napisane wypowiedzi - człowieku - pustułka to sokół a nie królik. Chcesz pomocy to zadzwon do mnie - wszystko Ci wyjasnie co należy zrobić aby ś Ty byl zadowolony i ptak, który nie jest Twoja własnością.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 1:00 am przez ZaP, łącznie zmieniany 1 raz.
skora
stażysta

Post autor: skora »

Ręce opadają!!!

Klatka od królików jest klatką dla królików... Ciekawe czym ją karmisz, mam nadzieję że nie jakimiś liśćmi jak króliki... Najbliżej z Wrzesni to chyba będziesz miał do zoo w Poznaniu albo Czempin. Poszukaj jakis namiarow na necie i dzialaj... Im predzej tym lepiej.

powodzenia w dzialaniu...
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Łukasz pisze:dobra oddam ja w dobre ręce i zamykamy temat
Ty chyba nie jesteś swiadom co ci grozi:

1) pustułka to gatunek chgroniony (wp przeciwienstwie do wiekszosci ptaszkow w sklepie zoologicznym a jesli myslisz z e tam sobie kupisz pustulke to dopiero pokazuje jak wielkie masz braki w wiedzy)
2) trzymając bezprawnie i nielegalnie ptaka chronionego naruszasz art 52 ustawy o ochronie przyrody - grozi za to do 3 lat pozbawienia wolnosci
3) ten temat jest dowodem na to ze łamiesz prawo a jesli nie wiesz to zostawiając tu wszystkie swoje wpisy po numerze IP mozna bez problemu namierzyc twoj komputer a wiec i ciebie
4) najwazniejsze jest dobro ptaka i to zeby trafil czym predzej w rece doswiadczonej osoby ktora posiada odpowiednie uprawnienia i przywroci tego ptaka naturze bo ty trzymajac go w klatce po krolikach uniemozliwisz mu powrot do srodowiska naturalnego co najmniej na kolejny rok z powodu zniszczonych pior
Łukasz
pisklę

Jasny gwint mówi coś Ci leśniczy to mój ojciec jest z tego zawodu i nie jestem taki głupi żeby dawać sokołą trawe czy jakies ziarna od tego jest podręcznik np. Ptaki Polski autora nie pamiętam bardzo go polecam wszystko jasno wyjaśnione i na temat.

Ps. Dzisiaj dałem mu żabe wpierdzielił całą z moja leką pomocą.Ale jeszcze mu daje mięso czasem uszczele wróbla. .A o numerze IP to ja wszystko wiem co i jak . A wogule nie wiem czy mnie ktos zobaczy z tym sokołem bo koło mnie sa jak pamiętam 4 domy i mieszkam w tak mówić całkiem nie w centrum wsi jagbym mieszkał w centrum to by do mnie policja codziennie przyjeżdzała z powodu jezdzenia na wsk :mrgreen: A o pióra się nie martwcie bo to duża klatka i go tak tam nie stresuje bo uważam na pióra jak go łapie
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Adam zbanuj tego kretyna...
Łukasz
pisklę

Co ci nie pasuje
drako28
pisklę

Post autor: drako28 »

JOHN moje obawy chyba się sprawdziły :???: Dzieciaku jeśli twój ojciec jest naprawde leśniczym to pierwsze co powinien zrobić to zabronić Ci przetrzymywania tego ptaka... A wątpie żeby leśniczy narażał się i nie był świadomy kar prawnych jakie mu grożą. Proszę Cie weź przemyśl wszystko 5 razy zanim napiszesz post.. Na tych twoich żabach to ta pustułka długo nie pociągnie...
Łukasz
pisklę

to se przeczytaj w tym podręczniku << patki polskie>> moge ci skserować stronke i ja tu wkleić że to je żaby ,wróble ,nornice ,itp. a jak ty ja trzymasz to skąd masz wiedzieć co to je itp. jak mu wpierdalasz jakieś filety z kurczaka bóg wie co, to się nie dziw

Ps. Mówi ci coś szkoła w tułowicach <<technikum leśne>> jagbyś nie wiedział .Mój ojciec teraz nie prazuje w leśnictwie ale kiedyś pracował i kochał tą pracę gdy dopuki miał wezwanie do woja i już stracił pracę bo ktoś inny weszedł na jego miejsce i dalej już se nie załapał pracy bo już były wszędzie pozajmowane miejsca
skora
stażysta

Post autor: skora »

Adam zbanuj tego dzieciaka... Co on za pierdoły opowiada... A tak pozatym to ja pracuję w LP i wiem jak to jest koleżko. Po słownictwie widać że pochodzisz i wychowałeś się na jakieś wsi!!!
ODPOWIEDZ