Stosunek do sokolnictwa

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Margon
stażysta

Stosunek do sokolnictwa

Post autor: Margon »

Przeglądając galerie na www.ptaki-polski.pl od razu przykuło to zdjęcie moją uwagę, lecz komentarze bardzo mnie zdziwiły. wiedziałem że niektórzy ornitolodzy nie przepadają za sokolnictwem ale żeby do tego stopnia??
http://ptaki-polski.pl/galeria.php?kate ... utor=0#pow
skora
stażysta

Post autor: skora »

Zdjęcia fajne ale te wypowiedźi... Nie znają się na sztuce.
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

Mają ludziska prawo do własnego zdania. A zdjęcie. Cóż, niesmaczne i w ogóle do dupy. Głowy sokoła nie widać, perspektywa jakby fotografa kolany bolały i bał się zająć właściwą pozycję do zdjęcia, bażant zaraz umrze ale póki co strasznie się boi. Fatalnie. Jakość techniczna to nie wszystko. Liczy się wyraz, wrażenie.
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Szkoda gadac, najwiecej do powiedzenia maja zwykle ludzie nie zwiazani z tematem. Ostatnio rozmawialem z takim kolesiem co uwazal ze, trzeba loty w kosmos zakazac bo jak te "diskawery" leca w gore to robia dziure w powloce ozonowej i dlatego tak mocno teraz pada. Cymbalow nie brakuje, oczy-wiscie maja prawo do wlanego zdania, tak samo jak burek do ujadania na lancuchu.
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

Niema innej osoby na calyb globie oprucz sokolnika,co do czynienia z ptakem drapierznym ma na codzien,ktura wie jak sie obchodzic z tymi ptakami i co im do szczescia potrzeba.PZ.KOl :wink:
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

polikarp pisze:A zdjęcie. Cóż, niesmaczne i w ogóle do dupy.
Też tak to widzę.
Nisus pisze:Cymbalow nie brakuje, oczy-wiscie maja prawo do wlanego zdania, tak samo jak burek do ujadania na lancuchu.
Każdy ma prawo do własnego zdania...byleby było zgodne z moim?.
kaja pisze:i co im do szczescia potrzeba.
No i wszystko jasne.

A ja to ujmę inaczej. Sokolnictwo to jedna z form wykorzystywania zwierząt do potrzeb człowieka. Mi też niekoniecznie muszą się podobać wyścigi konne. Wędzidło w pysku, kilkadziesiąt kilo na grzbiecie, ślady bata na zadzie to chyba nie jest marzenie konia. Chart na 4 piętrze w bloku w 2 pokojach z kuchnią to też daleko od psiego szczęścia. I dlatego nie dziwią mnie krytyczne uwagi. Jasne, że mnie irytują głupawe zarzuty oparte na mitach, ale .... jak zwykle, życie nie jest czarno-białe.
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Jesli chodzi o krytyke sokolnictwa to jestem bezkompromisowy, nie chodzi o moja racje, tylko o dziedzine tak zawila i trudna, ze nawet kilka lat to zamalo zeby powiedziec "wiem". Dlatego jakie kolwiek negatywne komentarze przez osoby ktore nie sa w temacie uwazam za idiotyzm.
ODPOWIEDZ