Zdjecia.
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
Adam to 2gi leg? Cos pozno mi sie wydaje, wiem w hodowlach wszystko jest mozliwe i sezon rozrodcz dla 1 gatunku potrafi trwac ponad miesiac. Ale wydaje mi sie, ze twoje to maja male spoznienie
.
Jak ktos ma info o harrisach w niewoli kiedy przystepuja do tokow i odchowuja mlode to prosze o info. pzdr
Ps skad wiesz ze to braciszek?:)
Jak ktos ma info o harrisach w niewoli kiedy przystepuja do tokow i odchowuja mlode to prosze o info. pzdr
drugi leg wlasnie dzis sie wykluł pierwszy mlody i a dwa pozostale jajka sie nakluly (to te pierwsze zdjecie). Ten powyzej to mlody z pierwszego legu - obecnie galeznik z reszta rodzinki skaczacy po wolierze. Nie wiem jak jest w innych wypadkach ale u mnie odstep od wybrania jaj z pierwszego legu a zlozeniem drugiego wyniosl 3 tygodnie - stad drugi leg jest dosc pozno. Do tego pierwsze jajko pierwszeo legu zlozone bylo na prima aprilis. Inkubacja jaj trwa zwykle 32 dni. W pierwszym legu byly 4 (3 wyklute i odchowane) a w drugim 3 jaja (wyglada na to ze wykluja sie wzystkie).JoHn DuMbaR pisze:Adam to 2gi leg? Cos pozno mi sie wydaje, wiem w hodowlach wszystko jest mozliwe i sezon rozrodcz dla 1 gatunku potrafi trwac ponad miesiac. Ale wydawaje mi sie, ze twoje to maja male spoznienie.
Słyszałem od znajomych o parach hodowlanych ktore niosa się okrągły rok - kiedyś opowiadali o samicy która o mało co nie wyziębiła młodych bo w styczniu w trochę cieplejszy dzien zdecydowala się wykąpać w kuwecie a pozniej siadła na świezo wyklute młode.
Co do tego czy braciszek to mam opisane łacznie z wagami od dnia wyklucia do podłozenia rodzicom. Np swiezo wykluty pisklak HH z drugiego legu wazył dziś 46g
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
no wlasnie to co napisalem powyzej - znam conajmniej jeden taki przypadek kiedy legi byly i w styczniu i wiosna i latem. Anglicy tlumacza to zdomowieniem populacji hodowlanej gdzie niektore osobniki w kwestiach lęgowych zaczynaja sie zachowywac jak kury:)JoHn DuMbaR pisze:Dzieki za info wlasnie stad moje pytanie odnosnie harrisow, slyszalem ze legowo sa doscy nieprzewidywalnektos kiedys pisal ze legi potrafia odbywac przez okragly rok, ale ja temu wiary nie dam do konca, to nie golebie
...
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
Ciemna pokraka z niego bedzie, w tym wypadku patrzenie na dlugosc poszczegonlych palcow nic nie daje (bo myslalem ze wedrus po pierwszym spojrzeniu) tylko te lapy niebieskie...Ja bym powiedzial ze ciemny albo wrecz bardzo ciemny gyr/saker takie sprawia wrazenie. Tylko w tak mlodym wieku to one chyba (wedrusy) moga miec stosunkowo jasne/ blade lapy...
Ostatnio zmieniony ndz cze 21, 2009 1:00 pm przez JoHn DuMbaR, łącznie zmieniany 1 raz.